Kehidupan yang sihat

Bolehkah Orang Dewasa Menggunakan Syampu Bayi? •

American Academy of Dermatology mengatakan bahawa mencuci rambut dapat membantu menjaga rambut anda bersih, halus, dan berkilau. Namun, anda akan mendapat faedah ini sekiranya mencuci rambut dengan betul dan mengikut jenis syampu mengikut keadaan rambut anda. Sebaliknya, anda akan menemui pelbagai jenis syampu di pasaran yang mungkin membingungkan. Daripada membuat pilihan yang salah, akhirnya anda memutuskan untuk menggunakan syampu bayi walaupun anda sudah dewasa. Namun, bolehkah orang dewasa menggunakan syampu bayi? Ayuh, cari kebenaran di bawah.

Perbezaan antara syampu bayi dan syampu dewasa

Bayi mempunyai kulit yang lebih sensitif daripada orang dewasa. Oleh itu, produk penjagaan badan, seperti syampu, diformulasikan untuk seaman mungkin untuk kulit.

Secara amnya, kandungan sebatian kimia dalam syampu bayi diminimumkan berbanding dengan syampu dewasa. Nah, salah satu bahan kimia yang menjadi tumpuan adalah agen pembersih yang disebut surfaktan amfoterik.

Tahap kandungan surfaktan amfoterik dalam syampu bayi diketahui lebih rendah sehingga kesannya tidak terlalu keras pada kulit kepala bayi. Agen pembersih ini masih berkesan membersihkan rambut dan kulit kepala tanpa membuatnya kering.

Bolehkah orang dewasa menggunakan syampu bayi?

Menggunakan syampu bayi sebenarnya tidak menjadi masalah bagi orang dewasa, jika keadaan kulit kepala dan rambutnya normal. Kelebihan lain dari syampu bayi ini adalah bahawa ia menghasilkan sedikit busa sehingga tidak menyakitkan mata anda.

Orang yang mempunyai rambut kering tanpa masalah kulit kepala biasanya juga sesuai untuk menggunakan syampu bayi. Sebabnya, rambut kering sering disebabkan oleh pendedahan bahan kimia yang berlebihan pada rambut. Dengan menggunakan syampu bayi yang lebih ringan, rambut anda akan kurang rosak.

Tidak semua orang dewasa sesuai untuk menggunakan syampu bayi

Walaupun selamat, tidak semua orang dewasa sesuai untuk menggunakan syampu yang diformulasikan untuk kanak-kanak. Terutama pada orang dewasa yang mempunyai masalah kulit kepala.

Orang yang mempunyai kulit kepala berminyak, kering, dan / atau kelemumur tidak akan berkesan seperti syampu bayi. Sebabnya ialah surfaktan amfoterik pada bayi tidak berfungsi dengan optimum untuk menghilangkan penumpukan minyak atau kotoran pada kulit kepala.

Mereka lebih sesuai menggunakan syampu yang mengandungi sodium lauryl sulfate, yang merupakan agen pembersih yang lebih kuat dan bahan-bahan lain yang dapat menghilangkan kelemumur.

Selain itu, orang yang cenderung berpeluh dan melakukan aktiviti di luar rumah juga sesuai menggunakan syampu dengan agen pembersih yang lebih kuat. Jika tidak, rambut kelemumur akan terdedah.

Cara menggunakan syampu bayi dengan berkesan untuk mencuci rambut setiap hari

Sebenarnya, orang dewasa yang mempunyai kulit kepala berminyak atau kotor masih boleh menggunakan syampu bayi untuk mengalahkannya. Anda mungkin perlu membuat shampoo lebih dari sekali untuk mendapatkan hasil yang ideal.

Sebelum membilas, pastikan syampu menyentuh kulit kepala anda dan biarkan selama beberapa minit. Malangnya, kaedah ini dapat membuatkan syampu cepat habis.

Walaupun kandungan natrium lauril sulfat cukup berkesan untuk membersihkan rambut orang dewasa, ia boleh menyebabkan banyak busa dan merengsakan mata. Jadi, berhati-hatilah dalam menggunakan syampu dan bilas hingga bersih.