Corak Tidur Sihat

8 kemungkinan bahaya tidur terlalu lama •

Anda mungkin salah satu daripada sekian banyak orang yang sangat suka tidur. Berbaring di tempat tidur yang selesa sepanjang hari adalah keseronokan, daripada melakukan aktiviti melelahkan yang lain. Walau bagaimanapun, melakukan ini sebenarnya boleh membahayakan. Apakah bahaya tidur terlalu lama? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai bahaya tidur terlalu lama

Secara amnya, tidur adalah kaedah terbaik untuk memulihkan keadaan tubuh agar kembali sihat dan sihat. Namun, itu tidak bermakna anda boleh tidur sepanjang hari tanpa melakukan aktiviti lain. Seperti kurang tidur, tidur berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan. Oleh itu, perkara terbaik adalah tidur yang cukup dalam bahagian.

Tidur terlalu lama boleh menyebabkan bahaya kesihatan, termasuk:

1. Mengalami sakit kepala

Adakah anda pernah tidur lebih dari 12 jam? Ini boleh menyebabkan otak membeku dan menyebabkan sakit kepala. Ya, keadaan ini boleh menjadi salah satu bahaya yang mungkin anda alami jika anda tidur terlalu lama.

Semasa anda tidur, badan anda tidak mendapat cecair lebih dari 12 jam. Itulah sebabnya, anda mungkin mengalami dehidrasi semasa tidur dan bangun merasa sakit kepala kerana kekurangan cecair.

2. Menyebabkan kesakitan di seluruh badan

Salah satu bahaya yang mungkin anda alami ketika tidur terlalu lama adalah seluruh badan anda berasa sakit. Keadaan ini boleh berlaku kerana ketika anda tidur anda tidak banyak bergerak.

Namun, ini juga boleh berlaku sekiranya anda tidur di tilam yang tidak selesa. Bayangkan jika anda harus tidur puluhan jam di tilam yang tidak lembut dan tidak dapat menopang badan anda dengan betul. Sudah tentu sakit tulang dan sakit otot akan terasa di seluruh badan.

3. Meningkatkan risiko diabetes dan penyakit jantung

Salah satu bahaya yang mungkin anda alami ketika anda tidur terlalu lama adalah peningkatan risiko terkena diabetes. Keadaan ini boleh berlaku sama ada ketika anda kurang tidur atau tidur terlalu lama. Oleh itu, sangat penting untuk mengatur kitaran tidur anda.

Apabila anda tidur terlalu lama, ini bermakna anda menghabiskan banyak masa untuk tidak aktif yang merupakan faktor risiko diabetes dan penyakit jantung. Ini secara tidak langsung meningkatkan risiko kegemukan yang berkaitan dengan peningkatan kedua penyakit.

4. Meningkatkan risiko kegemukan

Tidur terlalu banyak juga boleh membahayakan berat badan anda. Sebabnya, tabiat tidak sihat ini juga berpotensi menyebabkan kenaikan berat badan menjadi kegemukan. Secara logiknya, ketika anda tidur terlalu banyak, badan anda jarang bergerak, apalagi bersenam.

Ini menyebabkan risiko kegemukan meningkat. Sebenarnya, walaupun anda masih bersenam secara teratur, anda masih cenderung mengalami kenaikan berat badan jika anda terlalu banyak tidur. Menurut para pakar, ada sebab lain yang mungkin mencetuskan perkara ini terjadi.

5. Meningkatkan risiko strok

Selain penyakit jantung, strok juga merupakan salah satu bahaya yang mungkin anda alami jika anda tidur terlalu lama. Sebenarnya, kurang tidur juga boleh menyebabkan anda mengalami keadaan ini. Ini juga telah dibuktikan oleh kajian pada tahun 2017.

Menurut kajian, jangka waktu tidur sangat berpengaruh terhadap risiko strok. Oleh itu, kekurangan tidur dan terlalu banyak tidur meningkatkan peluang anda menghidap salah satu penyakit mematikan ini.

6. Mengganggu kesuburan

Pada wanita dan lelaki, terlalu banyak tidur boleh mengganggu kesuburan. Ini tentunya salah satu bahaya tidur terlalu lama yang mungkin anda alami. Sama seperti kurang tidur, keadaan ini juga boleh mempengaruhi tahap hormon dalam badan.

Sementara itu, tahap hormon berkait rapat dengan kesuburan. Oleh itu, jika anda tidak mahu mengganggu kesuburan, lebih baik mengamalkan tabiat tidur yang sihat dan jangan terlalu tidur.

7. Mengalami kemurungan

Nampaknya, orang yang tidur terlalu lama boleh menghadapi masalah dengan kesihatan mental mereka. Ya, ternyata salah satu bahaya tidur terlalu lama adalah gangguan kesihatan mental, salah satunya adalah kemurungan. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih agak membingungkan bagi para pakar.

Sebabnya, para pakar masih belum dapat menentukan apakah kebiasaan tidur terlalu lama ini disebabkan oleh kemurungan, atau sebaliknya? Apa yang jelas, kedua-dua perkara ini saling berkaitan. Ini adalah petanda, jika anda tidur terlalu lama, kemungkinan mengalami kemurungan akan menjadi lebih besar.

8. Mengganggu gangguan kecemasan

Orang yang mempunyai gangguan kecemasan mempunyai kecenderungan untuk tidur terlalu sedikit atau terlalu lama. Ada yang merasakan kegelisahan yang mereka alami menjadikannya lebih sukar untuk tidur. Namun, ada juga yang merasa ingin tidur terlalu lama sebagai jalan untuk lari dari kenyataan.

Walaupun begitu, ketika anda bangun dari tidur, keadaan ini sebenarnya memperburuk gangguan kecemasan yang berlaku. Ini menyebabkan jangkaan kesan tidur terlalu lama juga tidak dirasakan.