Kesihatan Otak dan Saraf

Minyak Penting untuk Sakit Kepala dan Migrain -

Minyak pati digunakan sebagai ubat rumah untuk pelbagai penyakit. Tetapi adakah menggunakan minyak pati adalah kaedah yang berkesan untuk merawat sakit kepala dan migrain? Sekiranya ya, minyak pati apa yang boleh digunakan?

Minyak pati untuk sakit kepala dan migrain

Minyak pati adalah cecair pekat yang dibuat dari daun, batang, bunga, kulit kayu, akar, atau bahagian tanaman yang lain.

Minyak pati dipercayai dapat membantu merawat keadaan tertentu, termasuk sakit kepala atau migrain. Jenis minyak yang berbeza menawarkan faedah yang berbeza. Minyak pati juga memberikan faedah tanpa senarai panjang kesan sampingan yang boleh menyertai ubat preskripsi untuk sakit kepala dan migrain. Sebilangan minyak pati dapat mengurangkan tekanan dan sakit kepala

Beberapa minyak pati yang boleh digunakan termasuk:

1. Minyak lavender

Minyak lavender biasanya digunakan untuk menghilangkan tekanan, membantu tidur yang lena, kegelisahan, dan kemurungan. Bukan hanya itu, ternyata minyak lavender juga mampu merawat sakit kepala dan migrain yang dipicu oleh tekanan.

Satu kajian melaporkan bahawa menyedut aroma minyak lavender dapat membantu menguruskan sakit kepala dan migrain.

2. Minyak Pudina

Minyak pudina adalah salah satu minyak pati yang sering digunakan untuk sakit kepala atau migrain.

Minyak pudina mengandungi mentol, yang dapat membantu otot berehat dan mengurangkan kesakitan. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 menunjukkan mentol mungkin berkesan dalam merawat migrain ketika digunakan pada kepala sebagai gel.

3. Minyak Rosemary

Minyak rosemary mempunyai sifat anti-radang dan analgesik (penghilang rasa sakit) yang kuat. Minyak rosemary secara tradisional digunakan untuk merawat sakit kepala, memperbaiki peredaran darah, dan mengurangkan tekanan, yang semuanya dapat membantu melegakan sakit kepala.

Minyak pati ini juga membantu mengurangkan insomnia dan melegakan otot, yang dapat membantu merawat sakit kepala.

4. Minyak kayu putih

Minyak kayu putih secara tradisional digunakan untuk membersihkan resdung dan mengurangkan keradangan. Orang yang mengalami sakit kepala kerana resdung tersumbat mungkin dapat mengurangkan simptomnya dengan menyedut minyak kayu putih.

Minyak ini akan membuka saluran hidung, membersihkan sinus, dan dapat membantu menghilangkan ketegangan sinus yang menyebabkan sakit kepala.

Satu kajian juga mendapati bahawa gabungan minyak pudina, minyak kayu putih, dan etanol mempunyai kesan santai pada otot dan minda, yang dapat membantu melegakan sakit kepala.

5. Minyak chamomile

Minyak chamomile melemaskan badan dan menenangkan otot, dan untuk alasan ini sangat membantu dalam merawat sakit kepala yang tegang. Ia juga dapat membantu mengatasi kegelisahan dan insomnia, yang merupakan penyebab utama sakit kepala.

Wanita hamil tidak boleh menggunakan minyak chamomile kerana risiko keguguran.

Cara menggunakan minyak pati untuk sakit kepala dan migrain

Terdapat beberapa cara untuk menggunakan minyak pati untuk merawat sakit kepala. Ini termasuk:

  • Sapukan pada pelipis atau dahi. Minyak pati perlu dicairkan dengan minyak pembawa, seperti minyak kelapa, sebelum disapu ke kulit. Setelah larut, minyak boleh diurut ke kulit dan seluruh dahi.
  • Tarik nafas. Minyak pati boleh dihirup dengan menambahkan beberapa tetes ke tisu, memegang tisu di bawah hidung anda dan menarik nafas panjang.
  • Menggunakan kompres. Buat kompres dengan merendam tuala dalam air sejuk dengan beberapa tetes minyak pati. Kompres boleh digunakan pada dahi atau leher.
  • Masukkan minyak ke dalam tab mandi. Menambah beberapa tetes minyak ke air panas boleh menjadi cara santai untuk mengatasi sakit kepala.