Kanser

Perubatan Herba dan Rawatan Semula jadi untuk Kanser Prostat -

Kanser prostat adalah salah satu penyakit yang paling mengancam nyawa pada lelaki. Oleh itu, penghidap sering mencari kaedah untuk merawat dan mencegah barah prostat menjadi semakin teruk. Sebagai tambahan kepada kaedah perubatan, ubat alternatif, seperti perubatan herba, sering menjadi pilihan. Lalu, apakah ubat-ubatan herba atau kaedah semula jadi lain yang biasa digunakan untuk merawat barah prostat?

Pelbagai ubat herba untuk merawat barah prostat

Perubatan herba adalah sejenis rawatan yang menggunakan bahan semula jadi, seperti akar, batang, daun, atau buah, dari tanaman tertentu. Rawatan jenis ini telah digunakan selama bertahun-tahun dan dipercayai dapat meningkatkan kesihatan dan merawat penyakit tertentu.

Dilaporkan dari Harvard Health Publishing, beberapa kajian menunjukkan ramuan atau suplemen tertentu dapat membantu merawat barah prostat. Walau bagaimanapun, beberapa ramuan dan makanan tambahan dapat berinteraksi dengan ubat yang diambil oleh doktor anda.

Beberapa ubat herba dikatakan dapat meningkatkan kesan sampingan rawatan barah prostat atau bahkan menghilangkan faedah rawatan perubatan yang anda ambil. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengambil ubat herba ini.

Walau bagaimanapun, untuk memudahkan anda, berikut adalah cadangan ubat herba atau tradisional untuk merawat barah prostat yang boleh anda cuba:

1. Halia

Halia terkenal dengan khasiatnya dalam merawat pelbagai gejala dan penyakit. Sebenarnya, satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition mengatakan bahawa ekstrak jahe dapat membunuh sel-sel barah prostat manusia, tanpa merosakkan sel-sel yang sihat di sekitarnya.

Bahan tradisional ini dikatakan mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, dan antiproliferatif pada tumor, sehingga diyakini sebagai ubat herba untuk kanser prostat. Selain itu, ekstrak halia juga dikatakan dapat melegakan loya akibat kesan sampingan kemoterapi.

2. Daun sirsak

Selain barah payudara, ekstrak daun sirsak, juga dikenal sebagai graviola (Annona muricata), dipercayai dapat menghalang pertumbuhan tumor barah prostat. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Plos One, etil asetat yang terkandung dalam ekstrak daun sirsak berpotensi menekan sel barah prostat pada tikus.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini hanya dilakukan pada haiwan. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya pada manusia.

3. Delima

Bahan semula jadi lain yang boleh digunakan sebagai ubat herba untuk merawat barah prostat, iaitu delima (buah delima). Dalam beberapa kajian, minum jus delima atau ekstrak dapat memperlambat kadar peningkatan antigen spesifik prostat (PSA).

Kenaikan kadar PSA menunjukkan bahawa sel barah di prostat mungkin tumbuh dengan lebih cepat. Antioksidan dalam buah delima dikatakan berperanan dalam rawatan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan rawatan barah prostat alternatif ini. Walaupun selamat diminum, ekstrak delima dapat mengubah tindak balas badan anda terhadap ubat yang diambil oleh doktor anda.

4. Teh hijau (Teh hijau)

Selain enak diminum, teh hijau baik untuk kesihatan kelenjar prostat pada pria, termasuk sebagai ubat herba untuk merawat barah prostat. Dikutip dari NHS, sebuah penelitian membuktikan bahwa pil yang mengandung polifenol, yang merupakan zat yang terdapat dalam teh hijau, dapat mengurangi keparahan barah prostat.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih dijalankan dalam skop kecil. Oleh itu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya.

5. Kunyit

Kajian yang diterbitkan di Ulasan pemakanan pada tahun 2015 disebutkan, kurkumin yang terdapat di rimpang kunyit, dapat menghentikan atau melemahkan pengeluaran sel tumor. Oleh itu, ubat semula jadi ini dapat merawat atau mencegah pelbagai jenis barah, termasuk barah prostat.

Dalam kajian sebelumnya, dinyatakan bahawa pengambilan suplemen kurkumin juga dapat mengurangkan gejala barah prostat, yaitu masalah pada saluran kencing, terutama yang berkaitan dengan kesan sampingan radioterapi.

Anda boleh mengambil kunyit ini setiap hari dengan maksimum 8 gram sehari. Namun, lebih baik anda berjumpa doktor sebelum mengambil ubat herba ini untuk barah prostat.

Rawatan semula jadi untuk kanser prostat

Selain perubatan herba, beberapa cara semula jadi juga dipercayai dapat membantu merawat barah prostat secara semula jadi. Berikut adalah pilihan rawatan alternatif lain untuk merawat barah prostat secara semula jadi:

1. Akupunktur

Akupunktur dilakukan dengan menggunakan jarum yang dimasukkan ke titik akupunktur pada kulit anda. Ubat semula jadi ini umumnya tidak digunakan untuk menyembuhkan barah prostat, tetapi untuk menghilangkan gejala dan kemungkinan kesan sampingan dari rawatan, seperti mual dan muntah, atau kilat panas yang merupakan kesan sampingan terapi hormon barah prostat.

2. Tai chi

Tai chi adalah meditasi yang dilakukan dalam rangkaian pergerakan perlahan dan anggun, disertai dengan pernafasan dalam. Ubat alternatif ini dapat menenangkan fikiran dan menguatkan badan, jadi ia sering digunakan sebagai ubat atau ubat semula jadi bagi pesakit barah, termasuk barah prostat.

Dengan badan yang kuat dan fikiran yang jernih, pesakit barah prostat dapat menjalani rawatan yang lebih optimum.

3. Yoga

Penyelidik menunjukkan bahawa yoga dapat membantu lelaki yang menghidap barah prostat menjalani rawatan.

Dilaporkan dari Harvard Health Publishing, pesakit barah prostat yang mengikuti kelas yoga dua kali seminggu selama rawatan mengalami penurunan kesan sampingan dari rawatan, seperti keletihan dan disfungsi seksual, serta fungsi kencing yang lebih baik daripada lelaki yang tidak melakukan yoga.

Selain perubatan herba dan tiga rawatan alternatif di atas, beberapa cara lain juga dikatakan dapat membantu merawat barah prostat secara semula jadi, seperti urut, meditasi, atau terapi lain untuk tubuh dan minda. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat semula jadi lain yang dapat membantu merawat barah prostat anda.