Pemakanan

Kopi Ais atau Kopi Panas: Mana Yang Lebih Sihat?

Pernahkah anda terfikir mana yang lebih sihat antara kopi ais dan kopi panas? Mana yang mempunyai kandungan kafein yang lebih tinggi untuk menceriakan hari? Atau adakah mereka sama? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Kebaikan minum kopi untuk kesihatan

Tidak kira bagaimana ia disajikan, kopi itu sendiri pada dasarnya mengandungi sejumlah manfaat kesihatan yang baik untuk tubuh.

Minum kopi secara berkala dilaporkan dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung, barah, kemurungan, dan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan gangguan neurologi, seperti A myotrophic Lateral Sclerosis (ALS) dan Parkinson.

Satu laporan dari Kajian Diet dan Kesihatan NIH-AARP menyatakan bahawa minum satu cawan kopi setiap hari dapat mengurangkan risiko kematian pramatang sebanyak 6 peratus. Minum 2-3 cawan kopi malah dapat mengurangkan risiko kematian pramatang sebanyak 10 peratus.

Walaupun tidak diketahui apa alasan di sebalik manfaat kesihatan ini, pakar kesihatan percaya bahawa kandungan antioksidan, polifenol dan mineral yang tinggi dalam kopi berperanan besar dalam mewujudkannya.

Lalu, mana yang lebih baik: minum kopi ais atau kopi panas?

Seorang profesor epidemiologi dan pemakanan di Harvard T.H Chan School of Public Health, Frank Hu, MD. PhD., Mengatakan bahawa suhu pembuatan kopi tidak mempengaruhi kandungan nutrisi kopi. Sudah tentu, ini semua bergantung pada selera setiap individu.

Cawan kopi hitam panas dan segelas kopi es hampir tidak mengandungi kalori dan tidak mempunyai nilai pemakanan yang signifikan.

Secawan kopi hitam dan kopi sejuk tanpa gula keduanya mengandungi karbohidrat, lemak, protein, dan makronutrien penting lain, seperti kalsium dan serat. Nilai pemakanan dua versi minuman ini hanya akan berubah apabila ditambah perisa atau pemanis.

Sekiranya anda ingin membandingkan mana yang mempunyai kandungan kafein yang lebih kuat antara kopi ais dan kopi panas, sebenarnya keduanya sama.

Sebabnya, kopi es pada asalnya dibuat dari air panas curam yang kemudian ditambah dengan ketulan ais. Walau bagaimanapun, kesan kafein pada kopi ais akan kelihatan lebih cepat.

Kopi ais lebih selamat untuk orang yang mengalami gangguan pencernaan

Walaupun kesan kafein dalam kopi sejuk boleh dikatakan lebih tinggi daripada kopi hangat, rasa kopi es tidak masam seperti kopi yang diseduh hangat.

Kopi dingin rata-rata memiliki kadar pH 6,31 berbanding versi panas yang mengandung pH 5,48 - pada skala pH, semakin rendah jumlahnya semakin banyak asam zatnya.

Sebabnya, air panas yang digunakan untuk menyeduh kopi akan mengeluarkan asid yang lebih pekat dari biji kopi. Sementara itu, ketulan ais akan mencairkan kepekatan kopi lebih banyak sehingga rasanya lebih "jinak".

Ini bermaksud kopi sejuk mungkin menjadi pilihan yang lebih selamat untuk memuaskan keinginan kopi bagi orang yang sensitif terhadap kafein atau mengalami masalah pencernaan, seperti pedih ulu hati atau refluks asid (GERD), jelas Joan Salge Blake, RD, rakan sekutu klinikal di Boston University. Dan pengarang Nutrition & You, yang dilaporkan oleh Kesihatan.

Di samping itu, makanan / minuman rendah asam telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, seperti menyokong kesihatan tulang, mengurangkan kehilangan massa otot, menjaga jantung dan ingatan yang sihat, untuk mengurangkan keparahan atau kejadian hipertensi dan strok, menurut sebuah artikel. Jurnal Alam Sekitar dan Kesihatan Awam.

Kopi sejuk tidak menjadikan gigi menjadi kuning

Kopi es dan kopi panas boleh mengotorkan gigi kerana mengandungi tanin (sejenis polifenol), sebatian yang bertanggungjawab untuk mengubah warna gigi anda. Tetapi kesan gigi kuning kopi es masih lebih ringan daripada kopi biasa kerana mengandungi kurang tanin.

Selain itu, kebanyakan kopi ais disajikan dengan jerami. Minum melalui jerami akan mengurangkan hubungan langsung antara kopi dan gigi anda, yang akan membantu mengurangkan kesan berasid pada gigi anda. Akibatnya, gigi dapat kekal putih.

Kopi sejuk lebih baik daripada kopi panas, tetapi…

Sumber: Makan dengan Baik

Kopi ais adalah pilihan kegemaran bagi banyak orang untuk menghilangkan dahaga, kerana bukan hanya segar tetapi juga dilengkapi dengan pelbagai rasa dan variasi tambahan dalam cara menyajikannya.

Namun, jangan tertipu dengan sirap berwarna-warni dan kemanisan krim disebat yang menghiasi kopi ais anda. Topping kreatif jenis ini akan menggandakan nilai pemakanan dan kalori kopi hitam, yang sebelumnya adalah sifar.

Tidak ketinggalan, kopi es umumnya disajikan dalam bekas yang lebih besar daripada secawan kopi panas. Manfaat kopi tidak akan dirasakan oleh tubuh jika anda meminumnya dengan cara ini kerana risiko kesihatan kalori dan gula tambahan akan melebihi kelebihan sebenar kopi.

Untuk dapat mencapai semua faedah minum kopi dengan sebaik mungkin, anda harus memilih kopi hitam tanpa gula dan pemanis lain. Sama ada dalam versi ais atau disertai dengan bulan wap hangat.

Anda juga masih harus memperhatikan bahagian kopi harian anda setiap hari. Sebabnya, minum kopi sebenarnya boleh menjadi senjata utama untuk kesihatan anda.