Kesihatan mata

Berhati-hatilah, ini adalah 4 Karakteristik Minus dari Peningkatan Mata |

Myopia aka minus eye adalah salah satu jenis gangguan pembiasan mata yang paling biasa. Sekurang-kurangnya, ada 1 atau 2 orang di sekitar anda yang mengalaminya, atau mungkin anda sendiri mempunyai keadaan ini. Sekiranya anda mempunyai rabun, ternyata tolak di mata anda boleh meningkat, anda tahu! Adakah terdapat tanda-tanda bahawa mata minus semakin teruk?

Nah, berikut adalah tanda-tanda peningkatan mata dan nasihat mengenai kapan anda harus mengganti gelas lama dengan yang baru.

Apakah ciri-ciri peningkatan mata tolak?

Seseorang dengan keadaan mata minus mempunyai struktur bola mata yang memanjang atau kornea yang lebih tenggelam.

Akibatnya, cahaya yang memasuki mata tidak dapat difokuskan secara normal, sehingga objek yang jauh akan tampak kabur.

Penyebab minus mata dapat bervariasi, mulai dari keturunan, lingkungan, hingga gaya hidup yang tidak sihat.

Nah, apabila seseorang mempunyai rabun dan memakai gelas minus untuk jangka waktu tertentu, ada kemungkinan minus di matanya dapat meningkat.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, pasti anda mesti mengganti cermin mata dengan cepat dengan tolak yang lebih sesuai.

Untuk mengetahui sama ada tolak di mata anda telah meningkat atau tidak, berikut adalah ciri dan tanda.

1. Penglihatan semakin kabur

Apabila mata minus meningkat, secara automatik lensa kaca mata yang biasa anda gunakan selama ini tidak lagi sesuai. Akibatnya, kemampuan anda untuk melihat mungkin menurun.

Anda mungkin menyedari ini semasa anda cuba melihat objek yang berada agak jauh.

Sekiranya anda biasanya dapat melihat objek sejauh 10 meter, anda mungkin perlu fokus sekarang untuk melihatnya dengan lebih jelas.

Selain penglihatan kabur, anda mungkin sukar untuk fokus pada objek jauh walaupun anda memakai cermin mata.

2. Mata mudah letih

Ciri seterusnya apabila mata dikurangkan adalah mata anda sering merasa letih.

Ini berkaitan dengan cermin mata yang ukurannya minus tidak sesuai dengan keadaan mata anda pada masa ini.

Memakai cermin mata dengan ukuran tolak yang salah akan menjadikan mata anda bekerja lebih keras ketika melihat objek yang jauh.

Sekiranya mata terpaksa bekerja ekstra, tentu saja otot mata akan mengencang sehingga mudah letih.

3. Pening atau sakit kepala

Minus mata anda mungkin bertambah jika anda merasakan ciri fizikal lain, seperti pening atau sakit kepala.

Mata yang bekerja lebih keras bukan sahaja menyebabkan otot mata menjadi letih, tetapi juga boleh mempengaruhi bahagian badan yang lain.

Anda mungkin merasa pening dan sakit kepala, terutama di sekitar mata.

Tidak hanya itu, beberapa orang juga mengadu gejala sakit kepala disertai dengan loya ketika memakai lensa kaca mata yang ukuran minusnya tidak tepat.

4. Mata lebih sensitif terhadap cahaya

Ciri seterusnya yang menunjukkan peningkatan mata dikurangi adalah mata menjadi lebih sensitif apabila terkena cahaya langsung.

Dunia perubatan memanggil keadaan ini sebagai fotofobia dalam dunia perubatan. Menurut halaman Royal National Institute of Blind People, salah satu penyebab fotofobia adalah minus di mata yang semakin tinggi.

Fotofobia biasanya dijumpai pada orang dengan miopia degeneratif, di mana minus di mata sangat tinggi dan terdapat perubahan dalam struktur retina.

Sekiranya simptom-simptom ini berlaku kepada anda, jangan tunda masa untuk memeriksakan mata anda ke doktor.

Bilakah saya harus menukar kepada cermin mata baru?

Sekiranya anda sudah memakai cermin mata dan mula merasakan ciri-ciri di atas, kemungkinan tolak mata anda mungkin meningkat.

Walau bagaimanapun, anda boleh memeriksakan mata anda oleh pakar oftalmologi jika anda tidak pasti jika sudah tiba masanya untuk menukar kepada lensa cermin mata baru.

Pada dasarnya, anda dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan mata secara berkala, terutamanya jika anda sudah lama memakai cermin mata atau kanta lekap.

Berdasarkan hasil pemeriksaan rutin, biasanya doktor mata akan mengetahui sama ada anda perlu menukar preskripsi minus gelas atau tidak.

Ingat, kesihatan mata adalah wajib untuk anda utamakan. Oleh itu, cubalah untuk selalu memperhatikan tanda-tanda dan gejala yang sedikit yang timbul di mata anda, ya!