Pemakanan

Glukosa Vs. Fruktosa, gula mana yang lebih sihat untuk badan?

Setiap hari anda tidak dapat mengelakkan pengambilan gula. Sebabnya, hampir semua makanan atau minuman yang anda makan mengandungi gula dalam jumlah tertentu. Namun, tidak semua rasa manis berasal dari satu jenis gula sahaja. Walaupun lidah anda tidak dapat membezakannya, badan anda dapat membezakan dan bertindak balas secara berbeza. Glukosa dan fruktosa adalah dua jenis gula sederhana dengan faedah dan tindak balas yang berbeza dalam badan. Jadi, apa perbezaan lain? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Perbezaan antara glukosa dan fruktosa

Karbohidrat sederhana dikategorikan sebagai monosakarida dan disakarida. Monosakarida adalah jenis karbohidrat sederhana yang paling asas dan hanya terdiri daripada satu unit gula. Nah, glukosa dan fruktosa termasuk dalam monosakarida. Walaupun tergolong dalam jenis yang sama, glukosa dan fruktosa mempunyai beberapa perbezaan asas, termasuk yang berikut:

1. Proses dalam badan

Glukosa adalah monosakarida yang paling penting dan disukai oleh badan. Glukosa juga disebut gula darah kerana setelah memasuki tubuh, kandungan gula dalam makanan akan dibawa oleh darah. Gula darah ini dikaitkan dengan enzim glukokinase atau heksokinase semasa proses metabolik badan.

Apabila anda makan karbohidrat, tubuh anda akan memprosesnya menjadi gula sederhana dalam bentuk glukosa. Glukosa ini dapat digunakan dengan segera sebagai tenaga atau disimpan dalam sel otot atau hati sebagai glikogen untuk digunakan kemudian.

Dalam keadaan normal, pankreas menghasilkan insulin yang berfungsi mengangkut gula darah ke sel-sel badan. Apabila terdapat terlalu banyak gula dalam darah, insulin akan mengangkut gula darah ke dalam sel sehingga kadar gula darah tetap stabil.

Sementara itu, fruktosa berbeza dengan jenis gula lain kerana mempunyai jalur metabolik yang berbeza. Fruktosa ini bukanlah sumber tenaga yang disukai untuk otot dan otak. Ini kerana fruktosa hanya dimetabolisme di hati oleh enzim fruktokinase dan bersifat lipogenik, yang bermaksud ia menghasilkan lemak untuk tubuh.

2. Sumber makanan

Sebilangan besar makanan mengandungi glukosa, fruktosa, atau kedua-duanya. Kedua-dua jenis gula adalah sumber tenaga utama bagi tubuh, yang boleh didapati secara semula jadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Biji-bijian mengandungi lebih banyak glukosa daripada fruktosa. Contohnya ialah roti, makanan ringan seperti kerepek dan keropok, oatmeal segera, bijirin, granola, dan pasta.

Sementara itu, fruktosa lebih dikenali sebagai gula buah kerana terdapat dalam banyak buah. Fruktosa mempunyai rasa yang lebih manis daripada jenis gula lain. Sumber fruktosa semula jadi yang lain juga terdapat dalam madu dan sayur-sayuran, dan juga biasanya ditambahkan ke dalam soda dan minuman berperisa buah.

3. Fruktosa meningkatkan lemak badan

Kelebihan glukosa adalah bahawa ia tidak meningkatkan trigliserida atau lemak dalam darah. Sebaliknya, fruktosa adalah lipogenik atau menghasilkan lebih banyak lemak.

Semasa anda makan karbohidrat, fruktosa tidak akan merangsang pengeluaran insulin seperti glukosa. Itulah sebabnya fruktosa yang memasuki badan tidak dapat mengawal kadar gula darah anda. Ini membimbangkan kerana fruktosa menambahkan lebih banyak pengambilan lemak daripada karbohidrat lain.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition and Metabolism pada tahun 2013, tahap fruktosa yang tinggi dalam tubuh dapat mencetuskan sindrom metabolik, keadaan perubatan yang dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes. Sebabnya, fruktosa dapat meningkatkan lipid darah pada manusia dewasa hanya dalam dua minggu, sementara minuman yang mengandung pemanis glukosa tidak.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition and Metabolism pada tahun 2013 menyatakan bahawa fruktosa dapat meningkatkan asid urik dalam darah. Sementara itu dalam kajian lain yang diterbitkan dalam Annals of New York Academy of Sciences pada tahun 2011 menyatakan bahawa fruktosa dapat meningkatkan lipid darah yang tidak normal dan daya tahan insulin.

Walaupun glukosa pada umumnya lebih sihat daripada fruktosa, anda masih perlu mengehadkan pengambilan gula harian anda daripada makanan yang tinggi gula. Ini supaya anda mengelakkan pelbagai masalah kesihatan seperti kegemukan, diabetes, dan penyakit jantung. Oleh itu, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia mengesyorkan had penggunaan gula 50 gram atau setara dengan 5-9 sudu teh sehari.