Ubat dan Makanan Tambahan

L-Glutamine: Fungsi, Kesan Sampingan dan Interaksi •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa L-Glutamine digunakan?

L-Glutamine adalah ubat untuk mengatasi kekurangan glutamin, biasanya tersedia sebagai makanan tambahan asid amino.

Glutamine digunakan bersamaan dengan hormon pertumbuhan manusia dan diet khas untuk rawatan sindrom usus pendek. Makanan tambahan ini juga digunakan untuk mengatasi beberapa kesan sampingan rawatan perubatan, melindungi sistem imun dan sistem pencernaan dan merawat sindrom usus pendek.

Apakah peraturan untuk menggunakan L-Glutamine?

Semasa mengambil L-Glutamine, ikuti arahan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada risalah maklumat yang disediakan di kotak ubat terlebih dahulu.

Untuk dos dan kekerapan pengambilan glutamin yang betul, contohnya:

  • Ambil L-Glutamine 6 kali sehari sehingga 16 minggu untuk merawat sindrom usus pendek.
  • Ambil serbuk oral glutamin dengan makanan atau makanan ringan melainkan jika doktor memberitahu anda sebaliknya.
  • Ambil tablet glutamin semasa perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.
  • Jangan tuangkan glutamin serbuk kering terus ke dalam formula tiub penyusuan. Larutkan satu dos serbuk oral glutamin dalam sekurang-kurangnya 200 ml cecair panas atau sejuk. Anda juga boleh mencampurkan serbuk dengan makanan ringan seperti puding, saus epal, atau yogurt. Kacau campuran dan segera makan atau minum makanan dan minuman yang telah dicampurkan dengan serbuk oral glutamin. Sentiasa campurkan serbuk dengan air dan masukkan terus ke dalam tabung makan menggunakan picagari.
  • Semasa mengambil glutamin, anda mungkin memerlukan ujian darah atau air kencing yang kerap.
  • Glutamin mungkin hanya merupakan bagian dari program rawatan lengkap yang mungkin juga termasuk diet khusus, pemberian makan tiub, dan cairan IV. Penting untuk mengikuti rancangan diet dan rawatan yang disediakan untuk anda oleh doktor atau kaunselor pemakanan anda.

Bagaimana cara menyimpan L-Glutamine?

Ubat ini harus disimpan pada suhu bilik dari cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan pada ubat, jangan simpan ubat di bilik mandi atau di dalam peti sejuk beku. Mungkin ada jenama lain ubat ini yang mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk anda, atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Berunding dengan ahli farmasi anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.