Kesihatan mata

Mencegah Kerosakan Mata, Terapkan Kedudukan Membaca Yang Betul |

Kedudukan membaca yang berkaitan dengan postur badan, jarak antara objek dan mata, dan intensiti pencahayaan dapat mempengaruhi kesihatan mata. Sebabnya, kebiasaan membaca di tempat yang gelap atau ketika berbaring berisiko menyebabkan rabun jauh (rabun) dan gangguan penglihatan yang lain. Oleh itu, setiap kali anda membaca, penting untuk melakukannya pada kedudukan yang betul, ya! Mari ketahui bagaimana kedudukan badan yang ideal ketika membaca dalam ulasan berikut.

Cara menerapkan kedudukan membaca yang betul

Membaca pada kedudukan yang betul dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Selain mengekalkan ketajaman penglihatan, anda dapat mencegah keletihan mata, memperbaiki peredaran darah, dan tentu saja meningkatkan kepekatan.

Perkara ini semakin penting kerana kebanyakan aktiviti harian berkaitan dengan membaca.

Bukan hanya buku, membaca pada kedudukan yang betul juga harus diterapkan ketika menggunakan komputer riba dan telefon pintar.

Untuk menerapkan kedudukan membaca yang betul, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Ikuti langkah di bawah untuk membaca dengan betul:

1. Duduk dalam keadaan tegak

Sebaik-baiknya, setiap orang harus membaca sambil duduk dengan punggung lurus dan kaki lurus. Ini bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan.

Sekiranya anda sering membaca untuk waktu yang lama, pastikan anda menggunakan kerusi dengan sandaran yang selesa untuk menyokong tulang belakang agar tetap tegak.

Kedudukan membaca yang betul dengan duduk tegak dapat mengelakkan pelbagai keluhan seperti sakit belakang, leher kaku, dan sakit di bahu.

Selain itu, cubalah untuk tidak menundukkan kepala atau membengkokkan bahu ke arah objek membaca sambil membaca.

Kedudukan Duduk Yang Betul untuk Pekerja Pejabat Sehingga Anda Tidak Cepat Bosan

2. Laraskan jarak antara objek membaca dan mata

Semasa membaca, pastikan juga menyesuaikan jarak antara mata anda dan objek membaca. Membaca sambil berbaring tidak digalakkan kerana jarak pandang cenderung lebih dekat.

Jarak tontonan yang sesuai untuk membaca adalah sekitar 25-30 sentimeter (cm) antara mata dan objek bacaan. Perhatikan juga arah dan sudut mata anda.

Pandangan mata ketika membaca secara ideal membentuk sudut 60 darjah dengan objek membaca. Maksudnya, objek harus berada di bawah mata, tetapi tidak terlalu rendah.

Kedudukan membaca yang betul ini dapat diukur dengan memastikan siku selari dengan permukaan meja tempat buku atau komputer riba diletakkan.

Semasa membaca, pastikan anda duduk tegak dan jangan bergerak berhampiran objek bacaan. Ya, kedudukan duduk yang betul juga diperlukan semasa membaca.

Sebaiknya, buku ini diletakkan dalam kedudukan tegak untuk mengelakkan anda duduk membongkok.

Untuk lebih selesa, anda boleh menggunakan alat seperti pendirian buku untuk memastikan buku tetap tegak.

3. Mengoptimumkan pencahayaan bilik

Pencahayaan bilik sangat penting agar dapat melihat objek bacaan dengan jelas. Namun, itu tidak bermaksud bahawa pencahayaan yang sangat terang semestinya lebih baik untuk mata.

Membaca di ruangan yang terlalu terang juga dapat menyilaukan mata, sementara membaca dalam cahaya redup dapat membuat penglihatan kabur.

Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan anda sukar untuk fokus membaca dan mata anda cepat letih dan kering, walaupun anda membaca dengan betul.

Oleh itu, pastikan pencahayaan mata ketika membaca di dalam rumah adalah optimum. Bukan itu sahaja, intensiti cahaya yang tepat juga perlu disesuaikan dengan ukuran bilik.

Walau bagaimanapun, anda dapat memfokuskan cahaya pada objek sehingga mata dapat memanfaatkannya sepenuhnya. Caranya adalah dengan meletakkan dan mengarahkan lampu tepat di meja.

4. Beri rehat untuk merehatkan mata

Membaca buku atau menatap skrin untuk waktu yang lama menjadikan mata berfungsi dengan kuat. Ini dapat menjadikan mata kering dan cepat letih.

Oleh itu, sangat penting untuk berehat dari aktiviti anda untuk merehatkan mata.

Melancarkan Mayo Clinic, anda boleh mencuba latihan mata mengikut peraturan 20-20-20 yang berguna untuk meningkatkan fokus dan mencegah keadaan keletihan mata.

Jadi, selama 20 minit anda akan fokus membaca pada kedudukan yang betul.

Selepas itu, anda dapat mengalihkan pandangan dari objek yang sedang anda baca dan fokus untuk menatap objek yang jaraknya sekitar 20 inci (50 cm) selama 20 saat.

Anda juga boleh memejamkan mata setelah membaca berjam-jam. Pada dasarnya, pastikan anda memberi masa rehat yang cukup untuk mata.

Cegah Mata Lelah dari Menatap Skrin Gadget Dengan Teknik 20-20-20

Sekiranya anda mengalami gangguan fokus, seperti rabun jauh atau rabun jauh, selalu gunakan cermin mata atau kanta lekap ketika membaca untuk jangka masa yang panjang.

Segera berjumpa dengan pakar oftalmologi jika penglihatan anda cacat walaupun anda telah membaca dalam kedudukan yang betul.

Anda mungkin memerlukan pemeriksaan mata untuk mengesan kesalahan pembiasan.