Kesihatan wanita

Seks Semasa Menopaus, Bolehkah Wanita Masih Mencapai Orgasme?

Wanita yang akan atau telah memasuki menopaus sering mengadu beberapa perubahan dalam badan mereka. Selain kesihatan fizikal mereka yang mulai menurun, mereka juga mulai risau akan kehidupan seksual mereka dengan pasangannya. Sebilangan wanita takut bahawa mereka tidak akan dapat orgasme lagi jika mereka melakukan hubungan seks semasa menopaus. Adakah betul? Lihat fakta berikut.

Bolehkah saya masih mengalami orgasme jika saya melakukan hubungan seks semasa menopaus?

Menopaus memang akan membawa banyak perubahan pada kehidupan seksual anda dan pasangan anda. Bermula dari penurunan libido aka gairah seksual, kehilangan minat dalam hubungan seks, hingga sukar orgasme.

Perkara ini dinyatakan oleh dr. Virginia A. Sadock, seorang psikiatri dan pengarah Program dalam Seksualiti Manusia dan Terapi Seks di Pusat Perubatan Langone di Universiti New York.

Seiring bertambahnya usia, tahap hormon estrogen wanita, atau hormon seks, menurun secara drastik. Ini menyebabkan lapisan faraj menjadi nipis (atrofi faraj) dan kekeringan faraj.

Keadaan ini menyebabkan aliran darah ke klitoris dan vagina tersumbat, sehingga kedua organ pembiakan ini menjadi kurang sensitif daripada sebelumnya. Itulah sebabnya, kebanyakan wanita sering merasa sakit ketika melakukan hubungan seks semasa menopaus.

Sekiranya anda hanya melakukan hubungan seks anda merasa sakit, maka anda pasti tidak dapat menikmati keghairahan seks, apatah lagi untuk mencapai orgasme. Lebih-lebih lagi, beberapa wanita menopaus mendedahkan bahawa mereka mengalami pengecutan klitoris, menjadikannya lebih sukar untuk mencapai orgasme, seperti yang dikutip dari Huffington Post.

Walaupun begitu, sebenarnya tidak semua wanita akan mengalami penurunan dorongan seks semasa menopaus, anda tahu. Sebabnya, sebilangan wanita lain sebenarnya lebih bersemangat ketika bercinta. Sebenarnya, kemungkinan orgasme boleh menjadi berkali-kali lebih besar daripada sebelum anda mengalami menopaus.

Mengapa wanita menopaus masih boleh mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks?

Semakin tua anda, semakin kerap anda mengalami hubungan seks dengan pasangan anda. Anda berdua mungkin telah mencuba pelbagai posisi, teknik, fantasi, menggunakan alat permainan seks, untuk mencuba pelbagai posisi seks yang selesa untuk anda berdua.

Jumlah pengalaman seksual yang menjadikan organ intim anda menjadi lebih mudah terangsang. Jadi, tidak mustahil anda dapat mencapai orgasme dengan mudah, walaupun anda sudah menopaus.

Lebih-lebih lagi, anda juga tidak perlu risau untuk hamil semasa melakukan hubungan seks. Tidak seperti ketika anda masih dalam usia melahirkan anak, seks kadang-kadang membuat anda cemas kebobolan dan hamil lagi. Dengan cara itu, anda boleh melakukan hubungan seks dengan lebih bebas, juga lebih mudah untuk mencapai orgasme.

Bagaimana untuk mencapai orgasme walaupun selepas menopaus?

Melakukan hubungan seks adalah salah satu cara bagi pasangan suami isteri untuk mengekalkan keharmonian rumah tangga. Bukan sahaja memberi anda kebahagiaan, seks juga dapat memperkuat kepercayaan anda, anda tahu.

Walaupun anda sudah menopaus, anda masih dapat merasakan keseronokan bercinta dan mencapai orgasme hebat yang anda idamkan. Hanya itu, anda mungkin memerlukan sedikit rangsangan untuk dapat mencapai orgasme itu sendiri.

Pelbagai cara mudah yang boleh dilakukan untuk mencapai orgasme jika anda melakukan hubungan seks semasa menopaus adalah:

1. Gunakan bantuan mainan seks

Sebelum penembusan, anda boleh menggunakan alat penggetar atau alat seks untuk menambahkan rangsangan langsung pada kelentit. Anda juga boleh meminta bantuan pasangan anda untuk meneroka kawasan sensitif di badan anda untuk memudahkan anda mencapai orgasme.

2. Bersikap terbuka dengan pasangan anda

Walaupun selepas menopaus, cubalah untuk selalu melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Sebabnya, ini dapat membantu mengekalkan otot faraj yang ketat, fleksibel, dan memuaskan semasa melakukan hubungan seks.

Bercakap dengan pasangan anda mengenai teknik foreplay dan kedudukan seks yang membuat anda berdua selesa. Semakin terbuka anda dengan pasangan anda, semakin mudah anda berdua mencapai orgasme.

Namun, kepuasan sebenarnya bukan hanya melalui penembusan, tetapi juga melalui sentuhan yang menarik. Jadi, jika anda atau pasangan enggan melakukan hubungan seks, anda berdua masih boleh bercakap antara satu sama lain penyangak untuk meningkatkan keakraban. Dengan cara itu, anda berdua dapat menikmati seks secara maksimum dan menarik.

3. Bersenam secara berkala

Senaman dapat membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, termasuk aliran darah ke alat kelamin. Semakin lancar aliran darah ke klitoris dan faraj, semakin mudah anda mencapai orgasme yang diinginkan.

Cuba kembali bersenam bersama pasangan anda. Contohnya dengan berjalan, berenang, atau melakukan latihan Kegel untuk wanita dan lelaki. Selain meningkatkan gairah seksual di tempat tidur, berolahraga dengan pasangan anda juga dapat meningkatkan keharmonian rumah tangga anda berdua.