Pemakanan

5 Khasiat Anak Domba Walaupun Kolesterol Tinggi |

Anak domba mungkin tidak sepopuler daging kambing untuk orang Indonesia. Sebenarnya, domba mempunyai rasa dan nilai pemakanan yang tidak kalah. Mari lihat kandungan pemakanan dan faedah daging kambing berikut.

Kandungan nutrien pada anak domba

Anak domba adalah alternatif untuk daging merah selain daging lembu atau daging kambing. Menurut beberapa orang, domba mempunyai tekstur yang lebih lembut dan kurang lemak.

Anak domba yang dimakan pada umumnya berusia di bawah satu tahun, dikenal sebagai anak domba . Ia berbeza dengan domba yang berumur lebih dari satu tahun daging kambing .

Kebab dan daging kambing anda boleh dapatkan sebagai anak lembu yang diproses yang popular. Bagi orang Indonesia, kambing lebih biasa digunakan sebagai pengganti kambing yang diproses, seperti sate, kari, atau tongseng.

Dipetik dari halaman Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram domba segar mengandung nutrien, seperti:

 • Air: 55.8 gram
 • Kalori: 317 kkal
 • Protein: 15.7 gram
 • Lemak: 27.7 gram
 • Kalsium: 9 miligram
 • Fosfor: 157 miligram
 • Besi: 2.4 miligram
 • Natrium: 64 miligram
 • Potasium: 241.1 miligram
 • Tembaga: 0.11 miligram
 • Zink: 4.7 miligram
 • Tiamin (vitamin B1): 0.14 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.23 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 6.5 miligram

Khasiat anak domba untuk kesihatan

Anak domba adalah sumber protein haiwan dengan rasa yang enak. Malangnya, ramai orang masih ragu-ragu untuk memakan anak domba kerana kandungan kolesterolnya yang tinggi.

Walaupun begitu, masih terdapat beberapa faedah dari anak domba yang dapat anda rasakan. Berikut adalah beberapa kebaikan kambing yang penting untuk kesihatan badan.

1. Mencegah anemia

Anemia atau kekurangan darah boleh menyebabkan gejala seperti keletihan dan kekurangan tenaga. Secara amnya, penyebab utama gangguan ini adalah kekurangan zat besi dalam badan.

Daging domba kaya dengan kandungan mineral besi, terutama besi heme. Kelebihan besi heme adalah bahawa ia mudah diserap oleh badan, menjadikannya lebih berkesan dalam merawat anemia.

Dalam 100 gram domba segar mengandungi kira-kira 2.4 miligram besi. Oleh itu, anda boleh menambahkan anak domba dalam makanan anda untuk membantu mengelakkan keadaan ini berlaku.

2. Mengekalkan jisim otot

Seiring bertambahnya usia, badan anda memerlukan pengambilan protein untuk mengekalkan jisim otot. Anak domba adalah salah satu sumber makanan terbaik dengan protein berkualiti tinggi.

Keperluan protein harian untuk orang dewasa berkisar antara 60-65 gram sehari. Ini bermaksud, pengambilan daging domba mampu memenuhi sekitar 25% keperluan tubuh anda.

Untuk mengekalkan jisim otot, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat dan bersenam secara teratur. Kekurangan protein dan gaya hidup yang buruk boleh menyebabkan kehilangan jisim otot atau sarcopenia pada usia tua.

3. Menjaga prestasi fizikal

Anak domba mengandungi asid amino beta-alanine, yang digunakan oleh badan untuk menghasilkan carnosine. Tahap tinggi dan rendah karnosin boleh mempengaruhi fungsi dan prestasi otot.

Menurut kajian dalam jurnal Perubatan Sukan , tahap tinggi karnosin pada otot manusia dapat mengurangkan kesan keletihan dan meningkatkan prestasi senaman dari masa ke masa.

Daging pada amnya tinggi asam amino ini. Pengambilan daging lembu secara berkala boleh bermanfaat bagi atlet atau anda yang ingin mengoptimumkan prestasi fizikal dalam aktiviti seharian.

4. Meningkatkan daya tahan

Mineral zinc (zinc) penting untuk meningkatkan daya tahan. Mineral ini juga berperanan dalam proses penyembuhan luka, sintesis protein, dan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Sekiranya badan tidak mendapat pengambilan zink yang mencukupi, sistem imun mungkin tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, badan anda mungkin lebih mudah terkena jangkitan virus.

Hebatnya, daging domba mengandungi jumlah zink yang tinggi. 100 gram domba mengandungi 4.7 gram zink, yang memenuhi kira-kira 50% keperluan mineral harian anda.

5. Melindungi sistem saraf

Sebagai tambahan kepada protein dan mineral, vitamin B12 adalah nutrien penting dalam kambing. Makanan ini juga mengandung vitamin B lain, seperti vitamin B6, vitamin B3, vitamin B2, hingga vitamin B5.

Salah satu kelebihan vitamin B12 dan vitamin B lain dari domba adalah bahawa ia membantu melindungi fungsi sistem saraf badan sehingga dapat berfungsi dengan baik.

Pada akhirnya, memastikan sistem saraf sihat dan fungsinya terjaga melalui pengambilan serangkaian vitamin B dapat membantu semua bahagian tubuh berfungsi dengan baik.

Petua untuk anak domba yang selamat dimakan

Persatuan Jantung Amerika memberi amaran bahawa domba mengandungi lemak tepu dan kolesterol tinggi. Ini tentu membuatkan sebilangan orang perlu berhati-hati, terutama orang yang mempunyai tekanan darah tinggi (darah tinggi) dan penyakit jantung.

Hadkan pengambilan daging domba hingga satu atau dua kali seminggu. Selain itu, anda juga perlu memperhatikan teknik pemprosesan anak domba yang anda makan.

Teknik memasak dengan memanggang atau memanggang cenderung lebih selamat. Sementara itu, menggoreng atau menumis domba dalam minyak akan meningkatkan kadar lemak tepu yang berisiko bagi tubuh.

Pada akhirnya, anda perlu berhati-hati semasa makan anak domba. Rujuk doktor atau pakar pemakanan, sekiranya anda bimbang tentang kesan sampingan pada kesihatan anda.