Kesihatan Muskuloskeletal

Kenali Gejala, Punca dan Rawatan tulang selangka yang patah

Salah satu patah tulang atau patah tulang yang sering berlaku, baik pada orang dewasa maupun kanak-kanak, adalah patah tulang klavikula (Gamb.klavikula). Fraktur klavikula adalah keadaan di mana tulang selangka atau tulang di kawasan bahu patah. Jadi, apa simptom, penyebabnya, dan bagaimana merawat patah tulang atau tulang selangka ini? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda.

Apa itu patah tulang selangka atau fraktur klavikula?

Fraktur klavikula (klavikulaatau patah tulang selangka adalah keadaan apabila tulang selangka retak atau patah. Tulang selangka dalam struktur tulang adalah tulang panjang dan nipis, yang terletak di bahu atau di antara tulang rusuk atas (tulang dada) dan bilah bahu (skapula).

Tulang ini menghubungkan lengan, di sebelah kanan dan kiri, dengan badan. Salah satu fungsi tulang selangka dalam sistem pergerakan manusia adalah membantu menjaga bahu agar tetap sejajar. Secara amnya, anda dapat merasakan kawasan tulang ini di bahagian atas dada anda, tepat di bawah leher anda.

Tulang selangka yang patah biasanya berlaku di bahagian tengah atau batang tulang. Tetapi kadang-kadang, patah tulang juga boleh berlaku di mana tulang selangka melekat pada tulang rusuk atau bilah bahu.

Jenis patah tulang yang berlaku boleh berbeza-beza. Kadang-kadang tulang boleh retak atau pecah menjadi beberapa kepingan (patah pecah). Potongan tulang juga boleh lurus selari atau boleh bergerak keluar dari tempatnya (patah tulang terlantar).

Fraktur klavikula adalah kecederaan biasa, baik pada bayi, kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Dilaporkan dari OrthoInfo, jumlah kes fraktur klavikula menyumbang sekitar 5 peratus daripada semua patah tulang pada orang dewasa. Jenis patah tulang lain yang juga biasa berlaku ialah patah pergelangan tangan dan patah kaki.

Apakah tanda dan gejala patah tulang selangka?

Tanda-tanda dan gejala patah tulang selangka yang sama, pada orang dewasa dan kanak-kanak, adalah:

 • Sakit di bahu dan di sekitarnya, yang secara amnya semakin teruk ketika bahu digerakkan.
 • Bengkak, lebam, dan kelembutan di sepanjang tulang selangka.
 • Bunyi retakan ketika cuba menggerakkan bahu atau lengan.
 • Bahu terasa kaku atau tidak dapat menggerakkan bahu atau lengan.
 • Bengkak di atas atau di sekitar bahu, atau perubahan bentuk bahu kerana patah tulang yang menonjol.

Dalam kes yang teruk, fraktur klavikula dapat menyebabkan pendarahan kerana tulang yang patah merosakkan tisu dan kulit di sekitarnya. Selain itu, kebas atau kesemutan di bahu boleh berlaku sekiranya saraf di lengan cedera. Walau bagaimanapun, gejala patah bahu ini sangat jarang berlaku.

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Apakah sebab & faktor risiko patah tulang klavikula?

Penyebab umum fraktur klavikula atau tulang selangka adalah tekanan kuat atau kesan pada bahu. Tekanan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Jatuh, seperti jatuh secara langsung di bahu atau jatuh ketika tangan diregangkan. Pada kanak-kanak, ini biasanya berlaku kerana jatuh dari taman permainan atau katil.
 • Mengalami kecederaan sukan, seperti pukulan langsung (tinju) ke bahu di arena sukan.
 • Trauma kenderaan, seperti kemalangan kereta, motosikal, atau basikal.
 • Kecederaan semasa kelahiran. Pada bayi baru lahir, keadaan ini boleh berlaku ketika bayi dilahirkan melalui saluran kelahiran yang sempit, yang memberi tekanan pada tulang selangka.

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, terdapat juga beberapa faktor yang meningkatkan risiko patah tulang di bahu. Faktor risiko ini adalah:

 • Umur

Fraktur klavikula lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja atau mereka yang berumur di bawah 20 tahun. Sebabnya, pada usia itu, tulang selangka belum mengeras sepenuhnya, jadi lebih mudah patah tulang. Risiko patah tulang di bahu juga meningkat pada orang tua kerana penurunan kekuatan dan kepadatan tulang.

 • Atlet

Atlet yang terlibat dalam sukan kontak, seperti bola sepak, gusti, hoki, ragbi, dan lain-lain, berisiko meningkat patah tulang selangka mereka dari pukulan langsung atau hentakan ke bahu atau jatuh.

 • Bayi dilahirkan besar

Bayi yang mempunyai berat badan yang besar berisiko mengalami fraktur klavikula semasa kelahiran.

Bagaimana doktor mendiagnosis fraktur klavikula?

Untuk mendiagnosis patah tulang selangka, doktor anda akan bertanya mengenai kecederaan dan gejala anda. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda atau gejala ini, seperti perubahan bentuk bahu, lekukan di bahu, atau bengkak yang mungkin berlaku.

Sekiranya disyaki patah tulang selangka, doktor anda akan mengesyorkan sinar-X bahu untuk mengesahkannya. X-ray dapat menunjukkan gambar tulang selangka anda dan menentukan lokasi dan keparahan patah tulang anda.

Sekiranya tulang lain patah atau doktor anda memerlukan pemeriksaan yang lebih terperinci, anda boleh memerintahkan ujian pencitraan lain, seperti: tomografi berkomputer Imbasan (CT).

Apakah rawatan untuk patah tulang selangka?

Rawatan untuk patah tulang selangka boleh berbeza bagi setiap pesakit. Ini bergantung pada lokasi spesifik patah tulang, jenis patah tulang, keparahan, dan usia dan keadaan keseluruhan pesakit. Berikut adalah beberapa jenis rawatan yang secara amnya diberikan untuk membantu menyembuhkan patah tulang klavikula:

 • sokongan lengan

Pada fraktur klavikula ringan atau kedudukan patah tulang yang masih selari, rawatan yang diberikan umumnya hanya dalam bentuk sling atau sling lengan. Sokongan lengan atau sling ini berfungsi untuk menjaga patah tulang pada kedudukan yang betul dan membatasi pergerakan tulang yang patah semasa proses penyembuhan.

Ini adalah bentuk rawatan yang paling biasa untuk patah tulang bahu tanpa pembedahan. Alat bantu ini secara amnya diberikan sebaik sahaja tulang patah sehingga tulang sembuh atau kembali dengan sendirinya.

 • Dadah

Kesakitan pada pesakit dengan patah bahu selalunya tidak tertahankan. Oleh itu, doktor secara amnya akan memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, ibuprofen, atau naproxen, untuk mengatasi kesakitan dan keradangan yang berlaku.

Ubat patah bahu yang lebih kuat, seperti opioid, juga boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat kesakitan dan keradangan yang lebih teruk.

 • Terapi

Walaupun sakit, bahu dan lengan perlu digerakkan untuk mengurangkan dan mencegah kekakuan di bahu. Untuk mengatasi ini, terapi fizikal atau pemulihan diperlukan.

Terapi ini biasanya dimulakan sebaik sahaja kecederaan berlaku atau sebaik sahaja anda memulakan rawatan. Pada masa ini, pergerakan ringan dan lembut di kawasan siku akan dilatih oleh ahli terapi untuk mengurangkan kekakuan yang biasanya dialami setelah mengalami kecederaan.

Setelah tulang sembuh dan sakitnya reda, doktor anda boleh mengesyorkan latihan pemulihan atau terapi fizikal tambahan untuk mengembalikan kekuatan otot, pergerakan sendi, dan kelenturan.

 • Operasi

Pembedahan mungkin diperlukan jika tulang selangka yang patah telah menembusi kulit, berpindah jauh, atau pecah menjadi beberapa bahagian. Prosedur pembedahan patah tulang ini dilakukan untuk mengembalikan tulang yang patah ke kedudukan normal dan menjaga tulang agar tidak bergeser dan tetap berada di posisi yang betul.

Untuk mengekalkan kedudukan tulang, doktor akan meletakkan alat fiksasi, dalam bentuk plat, skru, pin, atau sesuatu yang lain, pada bahagian tulang yang patah. Semasa menggunakan plat dan skru pada permukaan tulang, umumnya tidak perlu mengeluarkan atau mengeluarkan alat pelekap setelah tulang anda sembuh, kecuali jika anda mengalami kerengsaan.

Walau bagaimanapun, semasa menggunakan pin atau skru, alat fiksasi biasanya harus dikeluarkan setelah tulang anda sembuh. Kerana pemasangan alat-alat ini lebih cenderung menyebabkan kerengsaan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyembuhkan bahu atau klavikula yang retak?

Apa sahaja jenis rawatan yang diberikan, sama ada pembedahan atau bukan pembedahan, jangka masa penyembuhan bagi pesakit dengan patah bahu boleh berbeza-beza. Ini bergantung kepada keparahan, lokasi patah tulang, dan usia pesakit.

Pada kanak-kanak atau di bawah usia 8 tahun, masa penyembuhan fraktur klavikula pada umumnya hingga 4-5 minggu, sementara pada remaja mencapai 6-8 minggu. Walaupun pada remaja yang telah berhenti tumbuh atau memasuki usia dewasa, diperlukan 10-12 minggu untuk sembuh atau lebih lama.

Bagi orang dewasa, tempoh penyembuhan patah tulang selangka boleh sampai empat bulan.

Semasa tempoh penyembuhan, benjolan biasanya akan muncul di sekitar tulang selangka anda. Tetapi jangan risau, ini normal dan benjolan akan cenderung semakin kecil dan hilang dalam satu tahun.

Kadang-kadang, benjolan tidak hilang sepenuhnya, tetapi tidak menyakitkan dan menyebabkan masalah lain pada lengan atau bahu anda. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda prihatin dengan perkara ini.

Kemudian, anda perlu ingat, walaupun anda telah sembuh dalam jangka masa di atas, kekuatan bahu anda belum pulih sepenuhnya untuk dapat menjalankan aktiviti seperti biasa. Secara amnya, masa yang sama memerlukan kekuatan tulang anda kembali dan anda dapat melakukan aktiviti yang normal.

Jangan terburu-buru melakukan pelbagai aktiviti harian jika anda masih merasa sakit ketika menggerakkan lengan dan bahu. Ini menunjukkan keadaan tulang anda belum pulih sepenuhnya.

Sekiranya anda memaksa diri untuk meneruskan aktiviti normal atau melakukan pelbagai aktiviti berat tanpa pengetahuan doktor anda, patah tulang anda mungkin akan bergeser atau alat fiksasi di dalamnya boleh pecah. Keadaan ini menghendaki anda memulakan rawatan dari awal.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menyembuhkan patah tulang selangka

Semasa penyembuhan fraktur klavikula, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu menguruskan gejala anda dan mempercepat pemulihan. Berikut adalah petua yang boleh anda praktikkan semasa penyembuhan patah tulang selangka:

 • Untuk tidur dengan lebih selesa semasa penyembuhan patah tulang selangka, anda boleh menggunakan bantal tambahan dengan kepala lebih tinggi daripada seluruh badan anda.
 • Sapukan ais selama 20-30 minit setiap beberapa jam pada tulang yang patah untuk membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
 • Gerakkan siku, tangan, dan jari anda dengan perlahan dan stabil kerana anda merasa mampu melakukannya.
 • Jangan melakukan senaman berat sekurang-kurangnya 10-12 minggu selepas kecederaan, sebelum doktor membenarkannya.
 • Jangan mengangkat objek yang beratnya melebihi 2 kg.
 • Jangan merokok dan minum alkohol kerana boleh melambatkan proses pemulihan.
 • Gunakan makanan untuk patah tulang yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan.

Di samping itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala tertentu semasa proses penyembuhan, seperti:

 • Lengan anda kebas atau kesemutan.
 • Merasa sakit yang tidak hilang walaupun mengambil ubat penahan sakit.
 • Jari anda kelihatan pucat, biru, hitam, atau putih.
 • Kesukaran menggerakkan jari di sisi bahu dan lengan yang patah.
 • Terdapat kecacatan bahu yang tidak normal atau tulang selangka yang menonjol dari kulit.