Kesihatan Warga Emas

Memahami Kunci Kehidupan Orang Tua yang Bahagia dan Sihat •

Memiliki badan yang cergas sehingga usia tua adalah harapan dan impian kebanyakan orang. Namun, bukan hanya itu, untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat, warga tua juga perlu merasa bahagia. Kerana kesihatan dan kebahagiaan saling berkaitan. Untuk sihat, anda mesti merasa bahagia, dan sebaliknya. Lalu, apakah faktor-faktor yang dapat menolong orang tua untuk menjadi sihat dan bahagia dan bagaimana mewujudkannya?

Faktor-faktor yang membuat orang tua merasa senang pada usia tua

Di setiap peringkat usia, setiap orang akan menemui cabaran mereka sendiri dalam menjalani kehidupan, tetapi mencari kebahagiaan sering kali menjadi salah satu perkara paling mencabar bagi semua peringkat usia.

Namun, banyak yang berpendapat bahawa ketika memasuki usia tua, orang tua tidak dapat merasa bahagia. Lebih-lebih lagi, orang tua sering diabaikan dan dipandang rendah oleh orang-orang di sekitar mereka.

Sebenarnya, warga tua, terutama mereka yang telah memasuki usia 80-90 tahun, mempunyai tahap kepuasan dan kesejahteraan yang lebih tinggi dalam hidup daripada remaja dan orang muda. Ini adalah tanda bahawa secara amnya, warga tua sebenarnya masih boleh merasa bahagia.

Nah, kebahagiaan adalah salah satu perkara penting bagi warga tua. Kenapa? Kebahagiaan dan kesihatan adalah dua perkara yang saling berkaitan. Ini bermaksud, apabila orang tua merasa bahagia, dia cenderung mempunyai fizikal yang sihat, dan sebaliknya. Bukan hanya itu, orang tua yang gembira menunjukkan bahawa kesihatan mental mereka juga terjaga.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh membuat orang tua merasa bahagia:

1. Pelbagai aktiviti

Tidak sedikit orang tua yang keliru dalam mencari aktiviti dan merasa bosan kerana mereka tidak mempunyai pekerjaan atau sibuk seperti dulu. Hakikatnya, warga tua sebenarnya berasa gembira sekiranya mereka dapat terus aktif dan produktif dalam aktiviti mereka.

Ini kerana, ketika memberi sumbangan aktif dalam aktiviti bermanfaat, orang tua merasa puas, sehingga memberikan pengaruh yang baik terhadap kesihatan mental dan fizikal mereka.

2. Ramai rakan

Orang tua yang sering bersendirian dan tidak mempunyai kawan sering merasa tertekan, murung, dan merasa tidak penting. Oleh itu, warga tua juga masih memerlukan rakan untuk berbual atau melakukan aktiviti bersama.

Selagi mereka dapat bertemu dengan banyak orang, bercakap, bertukar idea, dan melakukan aktiviti bersama dengan orang lain, orang tua akan merasa bahagia. Sebabnya, bergaul dengan banyak orang memang dapat membantu menjaga kesihatan mental dan emosi.

3. Rasa diperlukan

Warga emas akan merasa bahagia sekiranya dia diperlukan. Sebabnya, sering timbul anggapan bahawa orang tua tidak lagi dapat melakukan banyak perkara. Oleh itu, daripada memberikan bantuan, orang tua lebih kerap mendapatkan pertolongan dari orang lain.

Malah, orang tua juga masih mahu merasa diperlukan dan berguna untuk orang lain. Oleh itu, apabila orang lain memerlukan pertolongan dari orang tua, dia pasti akan senang memberikan bantuan.

4. Peluang untuk menambah pengetahuan

Belajar tidak mengenal usia, oleh itu ketika memasuki usia tua, orang tua masih harus belajar. Sebabnya, dengan pengetahuan yang luas, minda orang tua menjadi lebih aktif.

Ini dapat meningkatkan rasa kepuasan dan kebahagiaan seiring dengan usia. Bukan hanya itu, ia juga berguna untuk menolong orang tua menjaga kesihatan mental mereka.

5. Sebahagian daripada komuniti

Mengapa ramai orang yang lebih tua merasa kesepian? Ini mungkin kerana orang tua tidak merasa menjadi sebahagian daripada komuniti mana pun. Sebenarnya, merasakan sebahagian daripada keluarga, komuniti, kepada sekumpulan rakan membantu orang tua merasa dipertimbangkan dan diterima. Perasaan inilah yang membuat orang tua merasa bahagia.

Faktor-faktor yang menghalang kebahagiaan warga tua

Cabaran hidup setiap orang dari pelbagai peringkat umur adalah berbeza, begitu juga orang tua. Apabila mereka semakin tua, orang tua harus menghadapi lebih banyak cabaran.

Ini sering menjadikan orang tua tidak dapat merasa bahagia. Terdapat beberapa faktor yang mungkin menjadi halangan, seperti berikut:

1. Masalah kesihatan

Warga tua yang mempunyai penyakit serius hingga kurang upaya biasanya mengalami pelbagai perubahan bentuk dan imej badan mereka. Lebih-lebih lagi bagi warga tua yang telah menjalani pelbagai pembedahan dan mengalami pelbagai penyakit serius. Keadaan ini berpotensi menyebabkan orang tua mengalami kemurungan.

2. Rasa sunyi

Tidak sedikit orang tua yang merasa kesunyian ketika harus hidup sendiri. Terutama jika tidak ada jiran atau orang yang dekat dan akrab di rumah atau persekitarannya. Belum lagi jika pasangan, rakan, atau ahli keluarga yang pernah bergaul dengannya telah meninggal dunia.

Ini tentu saja membuatnya merasa sedih dan kesepian. Bukan hanya itu, penurunan mobiliti, seperti tidak dapat berjalan atau tidak dibenarkan memandu kereta kerana sakit, juga dapat memicu perasaan sedih dan murung.

3. Tidak mempunyai tujuan dalam hidup

Ketika anda masih berusia produktif, anda mungkin masih bersemangat untuk menjalani hari tersebut kerana terdapat pelbagai aktiviti dan tujuan yang ingin anda capai. Namun, bagaimana jika anda sudah memasuki usia tua?

Tidak sedikit orang yang memasuki usia tua merasakan bahawa mereka telah kehilangan tujuan hidup. Terutama jika anak-anak bahagia dan mempunyai keluarga sendiri, pekerjaan yang biasa membuatnya sibuk, dan banyak lagi.

Ini seterusnya akan membuatnya tidak tahu arah dan tujuan hidup, terutama jika pada usia tua dia sudah mulai mempunyai banyak batasan fizikal yang membuatnya tidak bebas seperti sebelumnya.

4. Takut mati

Tahukah anda bahawa ramai warga tua merasa takut dan bimbang tentang apa yang akan terjadi pada mereka di masa hadapan? Ya, tidak sedikit orang tua yang takut mati dan bimbang dengan masalah kewangan atau kesihatan.

Terlalu fokus pada ketakutan, hanya menyukarkan orang tua untuk merasa senang dengan keadaan mereka.

5. Kehilangan orang terdekat

Semakin tua orang tua, semakin banyak rakan, keluarga, dan juga pasangan suami isteri yang meninggal dunia. Orang-orang yang dulu tinggal dan bergelut dengannya sekarang hilang satu persatu. Ini boleh mencetuskan perasaan kehilangan, kesepian, dan kemurungan.

Langkah yang boleh diambil oleh orang tua untuk merasa bahagia

Seiring dengan meningkatnya usia, setiap orang akan mengalami pelbagai perubahan dalam kehidupan masing-masing. Begitu juga dengan orang tua, mulai dari perubahan kerjaya hingga berhenti kerja atau pensiun, anak-anak yang mulai dewasa dan satu demi satu membina keluarga mereka sendiri, hingga kehilangan orang tersayang.

Sebenarnya, tidak sedikit orang tua yang mulai mengalami keadaan kesihatan tertentu, sehingga memerlukan pertolongan orang lain untuk melakukan pelbagai perkara yang sebelumnya mereka lakukan sendiri.

Nah, untuk dapat menjalani kehidupan yang sihat dan bahagia, orang tua mesti tahu bagaimana menangani dan menerima sepenuh hati perubahan ini. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu dilakukan:

1. Fokus pada perkara yang boleh anda lakukan

Ketika mereka mengalami penurunan pergerakan, menderita pelbagai penyakit degeneratif, dan menjadi orang yang tidak dapat hidup secara mandiri, orang tua sering merasa sedih, kecewa pada diri sendiri, dan mengalami pelbagai gangguan mental.

Sebenarnya, jika pemikiran dan perspektif lebih positif, orang tua dapat menjalani kehidupan yang sihat dan bahagia. Sebagai contoh, daripada memusatkan perhatian pada perkara-perkara yang tidak dapat mereka lakukan sekarang, lebih baik jika orang tua memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang masih boleh dilakukan.

Dengan cara itu, akan lebih mudah bagi orang tua untuk merasa bersyukur. Ini tentu mendorongnya untuk lebih bahagia. Bagaimanapun, menerima dan bersedia menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku adalah kunci untuk kekal sihat dari segi fizikal dan mental pada usia tua.

2. Mempunyai hubungan baik dengan orang lain

Memasuki usia tua, warga tua semakin mengalami kehilangan orang tersayang. Tidak ketinggalan, perubahan yang dialami seperti berhenti kerja, mengalami penyakit serius, atau berpindah rumah juga boleh menjadikan orang tua semakin sukar untuk menjalani kehidupan sosial seperti sebelumnya.

Sebenarnya, berkomunikasi, menjalin hubungan baik dan erat dengan orang lain dapat menolong orang tua untuk tidak merasa kesepian, sehingga mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia. Jadi, jangan ragu untuk membuat kenalan baru dan menjalin hubungan baik dengan mereka.

Anda boleh menjemput jiran sebelah, atau menyertai aktiviti komuniti dan sukarelawan di mana anda bertemu dengan banyak orang. Mempunyai banyak rakan dan kenalan dapat membantu anda untuk tidak merasa kesepian dan kesedihan lain.

3. Mengambil bahagian dalam aktiviti sukarelawan

Walaupun mereka telah memasuki usia tua, itu tidak bermaksud bahawa orang tua tidak dapat mengambil bahagian dalam kegiatan sukarela. Selagi mereka mampu melakukannya, sudah tentu warga tua boleh melakukan aktiviti sosial seperti ini.

Warga emas boleh menyertai aktiviti ini untuk membantu mereka berasa lebih sihat. Ya, selain dapat bertemu dengan banyak orang baru, mengambil bahagian dalam aktiviti sukarelawan dapat membuat orang tua merasa diperlukan oleh orang lain. Salah satu faktor yang membuat orang tua bahagia merasa berguna kerana masih ada orang yang memerlukan kewujudannya.

4. Mengamalkan gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat tidak hanya berlaku bagi anda yang masih berumur produktif, tetapi corak ini juga baik untuk orang tua. Lebih-lebih lagi jika orang tua ingin merasa lebih sihat dan bahagia.

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan dalam menerapkan gaya hidup sihat untuk orang tua, seperti berikut:

Perhatikan pengambilan makanan

Menikmati hidup tidak bermaksud dapat makan sesuka hati. Ini benar-benar berlaku untuk semua peringkat usia, tetapi terutama untuk orang tua. Diet yang sihat untuk orang tua bermaksud makan makanan yang seimbang.

Menurut laman web rasmi A.S. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, berikut adalah beberapa petua untuk menguruskan pengambilan makanan untuk orang tua:

 • Utamakan makanan berserat tinggi seperti roti gandum, sayur-sayuran hijau gelap (seperti bayam dan brokoli), dan buah-buahan.
 • Kurangkan atau elakkan makanan bergoreng. Pilih hidangan yang dipanggang, dikukus, atau direbus.
 • Tingkatkan pengambilan makanan tambahan seperti susu yang diperkaya. Pilih susu yang mempunyai kandungan lengkap, seperti vitamin D, prebiotik dan probiotik, kalsium dan protein - terutamanya protein whey yang bermanfaat untuk orang tua.
 • Memastikan mengekalkan tahap air di dalam badan.

Pergerakan dan aktiviti fizikal yang kerap

Pelbagai faedah kesihatan aktiviti fizikal biasa bagi orang tua adalah:

 • Membantu meningkatkan kualiti tidur.
 • Menambah selera makan.
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • Meningkatkan kecergasan, kekuatan dan keseimbangan.

Sekiranya anda sudah lama tidak bersenam, mulailah dengan senaman atau gerakan ringan dan tingkatkan tahap kesukaran secara beransur-ansur dengan setiap latihan. Garis Panduan Aktiviti Fizikal Australia mendorong orang tua untuk melakukan senaman intensiti sederhana sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Tidak perlu segera bersenam selama 30 minit, lakukan secara beransur-ansur seperti tiga kali sehari selama 10 minit. Jenis latihan untuk orang tua yang dapat dilakukan, seperti berjalan santai, berbasikal, gimnastik, atau berjoging.

Membantu warga tua untuk hidup bahagia

Tidak semua orang bernasib baik kerana berpeluang menjaga dan menemani ibu bapa atau saudara yang memasuki usia tua. Sekiranya anda salah seorang yang bernasib baik, ada beberapa perkara yang dapat menolong warga emas anda menjadi lebih bahagia:

 • Jemput warga tua untuk melawat rakan lama atau ahli keluarga yang lain. Sekiranya anda tidak dapat, cari orang lain yang boleh menemaninya untuk berkunjung.
 • Elakkan berdebat dengan orang yang telah memasuki usia tua. Biarkan mereka merasa betul kerana itu membuat mereka merasa selamat.
 • Biarkan mereka mengenang masa lalu sesering mungkin, dan dengarkan setiap daripada mereka membicarakannya.
 • Buat mereka merasa seperti anda memerlukan kehadiran mereka, bukan sebaliknya. Jangan membuat mereka merasa bahawa kewujudan mereka hanya membebankan anda.
 • Biarkan mereka melakukan apa yang mereka masih mampu, dan tawarkan pertolongan ketika mereka memerlukannya.
 • Luangkan masa dengan orang tua dan lakukan aktiviti kegemaran mereka, kerana ketika itu mereka merasa bahawa anda juga senang melakukan aktiviti bersama mereka.
 • Menemani mereka untuk mendengar muzik yang mereka suka, terutamanya lagu-lagu dari masa mudanya.
 • Apabila mereka marah dan bertindak seperti kanak-kanak, biarkanlah. Boleh jadi, itu adalah salah satu cara yang dapat membantunya melepaskan keletihan dan tekanan. Namun, jangan perlakukan mereka seperti kanak-kanak.
 • Bercakap dengan orang tua dengan nada ramah dan sopan, kemudian sering berterima kasih kepada mereka, dan beritahu mereka bahawa anda bersyukur dengan kehadiran mereka.
 • Berikan tanda kasih sayang dalam bentuk pelukan yang hangat sehingga orang tua merasakan cinta orang-orang di sekeliling mereka.
 • Ajak mereka melihat foto masa muda mereka, dan biarkan mereka bercerita dari foto-foto tersebut. Biasanya, ini membuatnya lupa keadaannya sekarang dan gembira mengenangkan masa mudanya.