Kehamilan

Adakah Ranitidine Selamat untuk Wanita Hamil? |

Ulser boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk ketika seorang wanita hamil. Ulser pada wanita hamil biasanya berlaku kerana perubahan hormon atau tekanan pada perut kerana bayi yang sedang berkembang. Untuk mengatasi masalah kehamilan ini, pengambilan ubat adalah salah satunya, seperti ranitidine. Namun, adakah ranitidine selamat untuk wanita hamil?

Apa itu ranitidine?

Ranitidine adalah kelas ubat H2 penyekat atau antagonis reseptor H2. Ini adalah ubat untuk mengurangkan jumlah asid di dalam perut anda.

Ubat ranitidine digunakan untuk merawat pedih ulu hati, bisul, dan sakit perut yang disebabkan oleh ulser peptik.

Di samping itu, ubat ini dapat membantu merawat gpenyakit refluks astroesophageal (GERD), yang merupakan keadaan apabila asid perut mengalir kembali ke esofagus.

Anda boleh membeli ranitidine di kaunter farmasi. Walau bagaimanapun, doktor juga boleh menetapkan ubat ini untuk merawat keadaan di atas.

Bagi jenis ubat Penyekat H2 Ubat lain yang juga dapat menyekat pengeluaran asid perut termasuk famotidine, nizatidine, dan cimetidine.

Bolehkah wanita hamil mengambil ranitidine?

Ranitidine boleh diambil semasa mengandung kerana dianggap selamat untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai peraturan pengambilan ubat ini semasa kehamilan.

Doktor anda akan membantu anda mempertimbangkan faedah dan risiko yang mungkin berlaku kepada anda dan bayi anda semasa mengambil ubat ini semasa kehamilan.

Bagaimanapun, menurut agensi itu Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat, ranitidine diklasifikasikan ke dalam kategori B, yang dilaporkan dari halaman Dadah.

Maksudnya, ubat ini tidak menunjukkan risiko kepada janin berdasarkan beberapa kajian haiwan.

Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang mencukupi mengenai keselamatan penggunaan ranitidine pada wanita hamil.

Di samping itu, berdasarkan Pentadbiran Barang Terapi (TGA) dari pemerintah Australia, ranitidine diklasifikasikan ke dalam kategori B1.

Ini bermaksud bahawa wanita hamil dan wanita yang mengandung anak yang mengambil ubat ini dalam jumlah yang terhad tidak menunjukkan kesan yang membahayakan janin.

Kajian haiwan tidak menunjukkan bahaya pada janin semasa mengambil ranitidine semasa kehamilan.

Meringkaskan halaman Medicinespregnancy.org, pengambilan ubat ranitidine tidak menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi, keguguran, kelahiran mati, atau kelahiran pramatang.

Walau bagaimanapun, ibu masih perlu berhati-hati mengambil ubat ini, terutama pada trimester awal kehamilan.

Sebabnya, kebanyakan organ pada janin terbentuk pada 12 minggu pertama kehamilan.

Pada masa ini, beberapa ubat diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran. Untuk maklumat lebih lanjut, dapatkan nasihat pakar obstetrik anda.

Berapakah dos ranitidine untuk wanita hamil?

Dos ranitidine untuk wanita hamil boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada tujuan penggunaan, keparahan, gejala, dan sejarah perubatan wanita hamil itu sendiri.

Walau bagaimanapun, dos ranitidine untuk merawat bisul pada orang dewasa tidak boleh melebihi 300 mg sehari.

Dos yang lebih kecil, iaitu sekitar 75 mg hingga 150 mg boleh diambil jika aduan tidak terlalu kronik.

Pastikan anda berjumpa dengan doktor anda sebelum mula mengambil ubat pada dos tertentu.

Bagaimana jika saya secara tidak sengaja minum ranitidine semasa hamil?

Sekiranya anda mengambil salah satu ubat ini tetapi tidak mengetahui bahawa anda hamil atau merancang kehamilan, anda harus berjumpa doktor.

Anda dan doktor anda boleh memutuskan bersama sama ada anda perlu meneruskan rawatan ini atau tidak.

Sekiranya anda perlu terus mengambil ubat ini, doktor akan memastikan dos yang anda ambil sesuai.

Namun, setakat ini, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa mengambil ranitidine semasa kehamilan boleh membahayakan janin anda.

Ranitidine bukan pilihan pertama untuk wanita hamil

Walaupun selamat, sebenarnya ranitidine bukanlah pilihan pertama dan paling utama untuk merawat gangguan asid perut pada wanita hamil.

Umumnya, doktor akan mengesyorkan wanita hamil untuk mengubah gaya hidup mereka terlebih dahulu, seperti menghindari makanan pedas, berlemak, atau santan, untuk mengatasi masalah ini.

Di samping itu, doktor akan meminta anda makan makanan sihat untuk wanita hamil, termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan.

Doktor biasanya juga menetapkan ubat antasid, terutama ketika gejala sudah mulai muncul. Sekiranya ubat-ubatan ini tidak memperbaiki gejala, doktor baru akan menetapkan ubat ranitidine.

Oleh itu, anda masih harus berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ranitidine semasa kehamilan.

Doktor akan mempertimbangkan keadaan anda dan janin anda sebelum menetapkan ubat ini.