Kesihatan Pencernaan

Buasir Pendarahan dan Pilihan Rawatan Lain

Buasir dan buasir menunjukkan pembengkakan (benjolan) pada urat di sekitar dubur. Benjolan ini boleh pecah setiap saat dan menyebabkan pendarahan buasir. Sekiranya seperti ini, ubat mana yang paling sesuai untuk mengatasi pendarahan buasir? Jadi, adakah cara lain untuk merawat buasir pendarahan jika pengambilan ubat tidak cukup berkesan? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Ubat untuk merawat buasir pendarahan

Duduk terlalu lama, makan makanan kurang berserat, dan terus mendorong semasa buang air besar adalah penyebab buasir yang paling biasa. Semua perkara ini memberi tekanan pada urat di dubur, menyekat aliran darah, dan akhirnya menyebabkan buasir.

Sekiranya anda mengalami buasir dan terus memberi tekanan pada punggung anda, mereka boleh meletup. Nasib baik, ada beberapa ubat yang boleh anda gunakan untuk membantu melegakan gejala buasir pendarahan, seperti:

1. Ubat penahan sakit

Buasir yang pecah tentu akan menyebabkan kesakitan yang teruk. Langkah yang tepat untuk mengurangkan kesakitan akibat pendarahan buasir adalah dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit. Anda boleh mendapatkan ubat buasir ini dengan mudah di farmasi atau kedai ubat, sama ada tanpa atau dengan preskripsi doktor.

Pelbagai ubat penahan sakit yang biasanya disyorkan adalah acetaminophen, ibuprofen, atau aspirin. Gunakan ubat ini apabila rasa sakit mula muncul. Sekiranya simptomnya bertambah baik, anda harus berhenti menggunakan ubat tersebut.

2. Pencahar mengandungi polietilena glikol

Masih sembelit menjadikan gejala pendarahan buasir semakin teruk. Sebabnya ialah najis yang besar dan lebat akan menyebabkan geseran pada buasir yang patah. Nah, agar tidak sembelit ketika mengalami pendarahan buasir, anda boleh mengambil julap.

Di antara banyak jenis julap, anda boleh memilih salah satu yang mengandungi polietilena glikol. Polietilena glikol bersifat osmotik, yang bermaksud dapat menarik lebih banyak air, menjadikan najis lebih lembut dan lebih mudah dilewatkan.

3. Makanan tambahan serat

Sebenarnya, makanan tambahan bukanlah ubat yang secara langsung dapat merawat buasir pendarahan. Cuma, suplemen serat dapat meningkatkan pengambilan serat di dalam badan sehingga dapat mengelakkan anda dari sembelit (sukar buang air besar). Sekiranya anda membuang air besar dengan lancar, risiko berulang dan keparahan buasir akan berkurang.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa serat dapat diperoleh dengan mudah melalui makanan. Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu, anda memerlukan suplemen ini atau tidak.

4. Krim hidrokortison

Buasir menyebabkan gejala gatal di dubur. Sekiranya anda menggaru kawasan buasir yang pecah, luka akan bertambah teruk. Terutama jika pada masa itu tangan anda tidak bersih, jangkitan boleh berlaku.

Tenang, anda dapat melegakan gatal akibat buasir berdarah dengan krim yang mengandungi hidrokortison. Selain mengurangkan gatal, ubat ini juga mengaktifkan bahan semula jadi pada kulit sehingga dapat menghilangkan kemerahan dan bengkak.

Ubat buasir pendarahan ini hanya boleh digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun. Dos ubat tidak lebih daripada 4 kali sehari.

Perlu diingatkan bahawa ubat ini hanya untuk penggunaan kulit luaran. Ini bermaksud, anda tidak boleh memasukkan ubat ke dalam saluran dubur dengan jari anda. Sekiranya dalam masa 7 hari keadaannya tidak bertambah baik, berjumpa doktor.

5. Antibiotik

Buasir pecah boleh menyebabkan luka terbuka. Nah, luka ini boleh mengundang bakteria untuk dijangkiti. Kehadiran jangkitan, biasanya akan menyebabkan demam, kemerahan pada dubur, dan rasa sakit yang lebih parah daripada biasa.

Sekiranya buasir berdarah telah menyebabkan jangkitan, antibiotik adalah ubat yang tepat untuk mencegah keparahannya. Salah satu antibiotik yang biasa digunakan adalah doxycycline. Tidak seperti ubat lain, ubat ini untuk pendarahan buasir hanya boleh digunakan dengan preskripsi dari doktor.

Ini kerana penggunaan antibiotik yang tidak betul boleh menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik. Ini bermaksud, bakteria di dalam badan akan menjadi tahan terhadap antibiotik, menyebabkan rawatannya tidak berkesan.

Lakukan ini supaya ubat buasir berdarah berfungsi dengan berkesan

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Selain bergantung pada pendarahan buasir, anda juga menggunakan rawatan semula jadi. Ini akan membantu anda meredakan gejala. Terdapat dua rawatan semula jadi yang dapat melegakan gejala buasir, termasuk:

1. Mandi Si tz

Mandi Sitz dilakukan dengan merendam kawasan kemaluan dan punggung di dalam air suam. Kaedah ini dilakukan untuk merawat kesakitan buasir pendarahan yang meradang. Lakukan ini tiga kali sehari selama 10 hingga 15 minit setiap satu.

2. Kompres sejuk

Untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh buasir yang pecah dan berdarah, cuba gunakan kompres sejuk pada mereka. Anda juga boleh membungkus beberapa ketulan ais dalam tuala dan duduk di atasnya.

Kaedah merawat buasir pendarahan ini berguna untuk mengurangkan keradangan dan melegakan kawasan yang cedera. Anda hanya boleh duduk dan duduk di atas ketulan ais yang dibungkus tuala selama lebih kurang 20 minit.

Cara merawat buasir pendarahan selain daripada mengambil ubat

Buasir pecah biasanya disebabkan oleh kerengsaan atau kerosakan pada dindingnya. Selain mengambil ubat buasir darah yang telah disebutkan, doktor akan mencadangkan beberapa rawatan perubatan yang lebih berkesan.

Prosedur perubatan yang disyorkan sebagai cara untuk merawat buasir pendarahan termasuk:

1. Kaedah ligasi gelang getah

Kaedah ini dilakukan dengan mengikat pangkal buasir yang tumbuh di lapisan rektum menggunakan gelang getah kecil. Teknik ini bertujuan untuk membatasi aliran darah ke kawasan tersebut sehingga tisu buasir akan mati, mengecut, dan jatuh dengan sendirinya.

2. Skleroterapi

Sclerotherapy adalah rawatan yang dilakukan dengan menyuntik larutan ubat ke dalam tisu buasir. Cara merawat buasir dilakukan untuk mengurangkan ukuran buasir.

3. Pembekuan

Teknik pembekuan dilakukan dengan menggunakan laser atau cahaya inframerah. Kaedah ini bertujuan menjadikan buasir yang tumbuh di lapisan rektum mengecut, kering, dan akhirnya gugur.

4. Hemorrhoidektomi

Pembuangan buasir secara pembedahan (hemorrhoidectomy) dilakukan untuk membuang lebihan tisu yang menyebabkan pendarahan.

Menurut laman web Mayo Clinic, prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan bersama dengan ubat penenang, anestesia tulang belakang, atau anestesia umum.

Pembedahan adalah kaedah paling berkesan untuk merawat buasir yang teruk dan terus berulang. Setelah menjalani pembedahan untuk pendarahan buasir, doktor anda biasanya akan menetapkan antibiotik untuk mencegah jangkitan.