Gigi dan Mulut

Panduan dan Cara Merawat Pendakap di Doktor dan di Rumah

Gigi yang diikat secara kekal (tidak boleh ditanggalkan) juga dikenali sebagai "gigi yang disapu". Penggunaan pendakap ini memerlukan penjagaan dan pembersihan yang betul. Tidak boleh merawatnya, kerana jika tidak dibersihkan dengan betul, gigi dan gusi yang ada boleh sakit dan dijangkiti. Pemasangan pendakap gigi juga mesti dilakukan oleh pakar pergigian. Lalu, apa alasan seseorang memakai pendakap gigi? Kemudian, bagaimana menjaga pendakap yang betul?

Sebab seseorang mesti memakai pendakap gigi

Secara amnya, orang yang mengalami kelainan pada kedudukan gigi atau rahang di mulut mereka disyorkan memakai pendakap gigi. Contohnya, gigi yang sesak dan tidak kemas, sama ada kerana gigi tumbuh terlalu mundur, terlalu maju, gigi berpusing, atau condong.

Keadaan gigi yang mempunyai banyak celah atau jarak juga disyorkan untuk menggunakan pendakap gigi. Selain kedudukan gigi, ada juga orang yang memiliki bentuk rahang yang terlalu maju atau terlalu mundur di rahang atas, rahang bawah, atau kedua-duanya.

Oleh itu, penggunaan pendakap ini dapat menjadikan penampilan wajah, terutama mulut dan rahang, menjadi lebih baik. Bukan hanya untuk penampilan, penggunaan pendakap boleh disyorkan jika terdapat kes sakit sendi rahang, anda sukar mengunyah, atau sukar bercakap.

Dengan kedudukan gigi yang betul, ini akan meningkatkan keupayaan mengunyah, bercakap, dan mengurangkan sakit sendi rahang.

Lalu, bagaimana merawat pendakap gigi?

Sudah tentu, anda mesti selalu berjumpa doktor gigi dan melakukan pembersihan gigi maksimum di rumah sebagai kunci untuk merawat gigi yang menggunakan pendakap gigi. Inilah yang perlu diperhatikan:

1. Anda mesti kerap berjumpa doktor gigi

Sekiranya anda menggunakan pendakap tetap, pemeriksaan berkala adalah wajib. Umumnya, doktor gigi akan mencadangkan waktu pemeriksaan selama 3 minggu, mungkin lebih kerap atau lebih lama bergantung pada kes dan fasa rawatan yang dijalankan.

Semasa pemeriksaan, doktor gigi akan membersihkan gigi, mengganti getah, mengganti wayar jika diperlukan, menggunakan semula gam kurungan dikeluarkan, pemasangan alat tambahan, dan lain-lain mengikut kes gigi yang anda miliki. Sekiranya rongga terdapat di gigi anda, gigi anda juga akan terisi.

2. Gosok gigi dengan betul

Secara amnya, anda mesti menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, pada waktu pagi selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur. Anda juga disyorkan untuk melakukan perkara berikut:

  • Sebaiknya gunakan berus gigi ortho khas.
  • Gunakan sikat dan benang antara gigi selepas makan untuk membersihkan antara gigi yang sukar dibersihkan.
  • Gunakan ubat kumur yang mengandungi fluorida setelah menggosok gigi untuk mengelakkan rongga.

Selain rajin menggosok dan membersihkan gigi selepas makan, ada cara khas ketika menggosok gigi. Anda harus menggosok gigi pada waktu pagi dan malam sebelum tidur menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk mengelakkan rongga.

Pastikan semasa menggosok semua gigi disikat (depan menghadap pipi atau bibir, belakang menghadap lidah atau lelangit, dan permukaan mengunyah), terutama di antara gigi, di sekitar wayar, dan kurungan (bahagian yang melekat pada gigi).

Seperti yang dijelaskan di atas, disarankan agar anda menggunakan berus gigi ortho. Berus gigi ortho adalah sikat yang bulunya lebih pendek di bahagian tengah daripada di tepi. Berus gigi ortho ini terbukti dapat membersihkan plak dengan lebih baik daripada berus gigi biasa.

Adakah terdapat larangan makanan atau minuman ketika memakai pendakap gigi?

Elakkan makanan keras dan melekit semasa memakai pendakap, terutama pada minggu-minggu awal penggunaan kerana meningkatkan risiko jatuh kurungan. Makanan keras selepas itu boleh dimakan tetapi dengan cara yang lebih senang dikunyah seperti memakan buah dengan memotong daripada menggigit secara langsung. Makanan dan minuman masam dan manis juga harus dielakkan kerana ia meningkatkan risiko berlubang.

Berapa lama seseorang mesti memakai pendakap gigi?

Tempoh memakai pendakap bergantung pada banyak faktor, jadi tidak sama untuk semua orang. Faktor-faktor seperti usia pesakit, betapa sukarnya kes ini, berapa kerap kawalan pendakap dilakukan, dan berapa banyak gigi yang ingin anda gerakkan. Walau bagaimanapun, secara amnya, masa yang diperlukan untuk penggunaan pendakap gigi lebih daripada 1.5 tahun.

Apakah kesan sampingan biasa dari memakai pendakap gigi?

Memakai pendakap gigi juga mempunyai kesan sampingan. Berikut adalah beberapa kemungkinan yang boleh berlaku:

  • Gigi lebih sukar dibersihkan
  • Risiko gusi meradang jika anda tidak rajin membersihkan gigi
  • Risiko berlubang, terutamanya di kawasan sekitarnya kurungan dan antara gigi
  • Ketidakselesaan atau kesakitan ketika gigi digerakkan
  • Gigi terasa longgar ketika digerakkan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found