Kesihatan kulit

Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kebotakan, Ada Apa?

Kebotakan (alopecia) adalah keadaan apabila jumlah keguguran rambut melebihi had yang munasabah. Akibatnya, rambut terlalu banyak hilang daripada rambut yang tumbuh. Tidak perlu risau, ada pelbagai cara untuk mengatasi kebotakan dengan menumbuhkan rambut botak.

Bagaimana mengatasi kebotakan?

Menumbuhkan rambut botak tidak semudah yang didengar. Menumbuhkan rambut normal sukar, apalagi merawat masalah yang menyebabkan keguguran rambut.

Sebenarnya, ada pelbagai cara untuk mengatasi kebotakan yang boleh anda lakukan. Walau bagaimanapun, rawatan kebotakan ini bergantung pada jenis alopecia yang dialami, usia, dan tahap keguguran rambut.

Matlamat utama rawatan ini adalah untuk menyekat serangan sistem imun dan merangsang pertumbuhan rambut. Sebilangan orang mendapat manfaat daripada pilihan ubat kebotakan ini, terutama bagi mereka yang mempunyai keadaan yang kurang teruk.

1. Minoxidil topikal

Pentadbiran minoxidil, terutamanya secara topikal, adalah salah satu ubat kebotakan yang paling berkesan untuk pertumbuhan rambut. Ubat over-the-counter ini digunakan pada kulit kepala sekali atau dua kali sehari pada dos 5 peratus.

Minoxidil yang digunakan secara topikal ini membantu merangsang pertumbuhan rambut di kulit kepala, alis, dan janggut. Apabila digunakan sendiri, hasilnya tidak begitu berkesan.

Itulah sebabnya, doktor biasanya juga akan menetapkan ubat kortikosteroid topikal untuk mempercepat proses penyembuhan. Kelebihan ubat ini adalah bahawa ia agak mudah digunakan dan tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Percaya atau tidak, Minoxidil digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Namun, kini FDA telah meluluskan penggunaannya untuk merawat kebotakan, terutama pada lelaki.

Walau bagaimanapun, minoxidil topikal biasanya hanya digunakan untuk alopecia areata sederhana. Sekiranya teruk, sukar untuk menumbuhkan rambut botak dengan minoxidil.

2. Krim Anthraline

Sebagai tambahan kepada minoxidil, ubat topikal lain yang digunakan untuk merawat kebotakan adalah krim anthralin. Anthraline adalah bahan sintetik yang menyerupai tar dan biasanya digunakan untuk merawat psoriasis kulit kepala.

Krim ini sering digunakan sebagai ubat untuk merawat alopecia areata. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang diterbitkan dalam Laporan Kes JAAD.

Para penyelidik melaporkan bahawa anthraline menekan keradangan dari folikel rambut ke epidermis. Ini didapati dapat membantu merangsang pertumbuhan rambut yang lebih cepat, terutama ketika digunakan bersamaan dengan calcipotriene.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk mengenal pasti kelebihan krim anthraline dalam merawat kebotakan, terutamanya alopecia areata. Sebabnya, ubat kebotakan ini dapat merengsakan kulit dan mengubah warna kulit menjadi coklat buat sementara waktu.

3. Kortikosteroid

Sekiranya kebotakan anda disebabkan oleh keradangan pada folikel rambut anda, kortikosteroid mungkin merupakan jalan keluar untuk masalah anda. Anda lihat, kortikosteroid dianggap dapat mengurangkan keradangan di sekitar folikel rambut.

Sejumlah kajian membuktikan bahawa ubat steroid topikal cukup berguna dalam merawat keguguran rambut. Sebenarnya, terdapat peningkatan jumlah helai rambut yang tumbuh sekitar 25%.

Sementara itu, kortikosteroid oral kadang-kadang diresepkan oleh doktor untuk mengurangkan keguguran rambut yang teruk. Ini bertujuan untuk menekan aktiviti penyakit yang menyebabkan keadaan ini dan berusaha merangsang pertumbuhan rambut.

Walaupun cukup berkesan, pil kortikosteroid tidak akan sering diberikan oleh doktor untuk merawat kebotakan. Sebabnya, penggunaan kortikosteroid oral dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu.

Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan faedah dan risiko penggunaan pil kortikosteroid mengikut keadaan anda.

4. Finasteride dan dutasteride

Cara seterusnya untuk mengatasi kebotakan adalah dengan mengambil pil finasteride yang boleh diperoleh melalui preskripsi doktor. Ubat yang digunakan untuk menumbuhkan rambut botak biasanya diberikan kepada lelaki dan mencegah pertumbuhan dihidrotestosteron (DHT).

DHT adalah hormon yang berfungsi mengecilkan folikel rambut di kepala. Sementara itu, finasteride menyekat pembentukan hormon dan memperlambat kebotakan yang berkaitan dengan DHT.

Walaupun baik untuk kepala botak, anda mesti bersedia dengan akibat menggunakan ubat anti-botak ini, terutama Finasteride kerana kesan sampingannya mempengaruhi kehidupan seksual.

Finasteride dapat mengurangkan libido anda dan menyebabkan masalah seksual yang lain. Tetapi bersabarlah, kerana peratusannya agak kecil. Di samping itu, kesan sampingan ini jarang berlaku dan biasanya hanya sementara.

Kebotakan corak lelaki juga dapat diatasi dengan mengambil pil dutasteride. Peranannya tidak jauh berbeza dengan finasteride dan juga termasuk dalam kelas ubat 5-Alpha Reductase Inhibitor.

//wp.hellohealth.com/health-life/beauty/5-must-step-in-care-bald-head/

5. Imunoterapi topikal

Salah satu jenis terapi yang cukup berkesan dan sering disarankan oleh doktor untuk merawat kebotakan adalah imunoterapi yang diberikan secara topikal. Rawatan kebotakan ini dapat merawat tiga jenis kebotakan, iaitu alopecia areata, alopecia totalis, dan alopecia universalis.

Imunoterapi terdiri daripada pelbagai bahan kimia, seperti:

  • Diphencyprone (DCP),
  • Dinitrochlorobenzene (DNCB), dan
  • Asid squutic dibutyl ester (SADBE).

Ketiga-tiga sebatian kimia digunakan pada kulit kepala. Ubat kebotakan ini perlu digunakan untuk jangka masa yang panjang untuk mengekalkan pertumbuhan rambut.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti kemerahan kulit, gatal-gatal, dan ruam pada kawasan yang sering diburukkan adalah perkara biasa. Anda hanya boleh mendapatkan rawatan ini melalui preskripsi doktor kulit.

Bolehkah pemindahan rambut menjadi salah satu cara mengatasi kebotakan?

Selain ubat dari doktor atau di kaunter, kebotakan juga dapat diubati dengan cantuman atau pemindahan rambut. Bagaimanakah ia berfungsi?

Pemindahan rambut adalah prosedur pembedahan untuk memperbaiki keadaan kebotakan. Prosedur ini melibatkan penyingkiran rambut dari kulit kepala dan folikel rambut dari kawasan yang sarat rambut hingga rambut yang menipis atau botak.

Teknik ini dapat memberi kesan semula jadi pada dahi dan bahagian atas kepala. Sebilangan besar pesakit memerlukan beberapa pembedahan untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

Perlu diingat bahawa pesakit yang menjalani cantuman rambut harus mempunyai rambut tebal di bahagian belakang atau sisi kulit kepala. Ini bertujuan untuk dipindahkan ke kawasan kulit yang botak.

Kaedah menangani kebotakan ini juga mempunyai kadar kejayaan berdasarkan jumlah folikel untuk rambut yang sihat selepas pembedahan. Walaupun boleh merawat rambut botak secara kekal, pemindahan rambut agak mahal dan boleh membawa pelbagai risiko, seperti:

  • folikel rambut mati selepas pembedahan, jadi rambut baru tidak dapat tumbuh,
  • penampilan tidak wajar dengan corak rambut yang tidak sempurna,
  • pendarahan berlebihan, dan
  • menyebabkan parut.

Oleh sebab itu, anda dinasihatkan untuk selalu berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai rawatan untuk merawat kebotakan. Selain itu, menjaga rambut yang tersisa juga penting agar tidak cepat putus dan gugur.