Penyakit berjangkit

Mencegah Kematian Kerana Penularan Rabies kepada Manusia •

Rabies adalah penyakit berjangkit virus yang menular dari haiwan, salah satu cara penularannya adalah melalui gigitan. Walau bagaimanapun, gejala rabies pada manusia tidak segera muncul setelah anda digigit. Inilah sebabnya mengapa ramai yang tidak menyedari bahaya penyakit ini. Walaupun jangkitan dengan virus rabies secara perlahan dapat menyebabkan gangguan pada sistem saraf. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui pelbagai ciri dan gejala rabies pada manusia.

Gejala rabies pada manusia

Virus rabies boleh menyerang haiwan liar dan peliharaan. Sebilangan besar kes rabies pada manusia, 90% daripadanya disebabkan oleh gigitan haiwan kesayangan.

Lebih daripada 95% kematian manusia akibat virus tersebut berlaku di Asia dan Afrika, terutama di kawasan pedalaman terpencil di mana kanak-kanak berumur 5-14 tahun terjejas.

Anjing adalah sumber utama penyakit ini. Selain itu, penularan melalui gigitan kelawar juga merupakan penyebab kematian terbesar di Australia dan Eropah Barat.

Tidak hanya melalui gigitan, penularan rabies kepada manusia dapat terjadi melalui calar atau kontak dengan air liur haiwan yang dijangkiti.

Setelah digigit oleh haiwan yang dijangkiti atau terkena virus rabies, anda tidak akan mengalami gejala. Sebabnya, virus rabies memerlukan masa untuk sampai ke otak atau sistem saraf dan mula menjangkiti.

Inilah sebabnya mengapa ciri utama rabies yang mempengaruhi sistem saraf mungkin tidak muncul sehingga berbulan-bulan selepas anda mengidapnya.

Menurut CDC, berikut adalah tahap perkembangan gejala rabies pada manusia yang perlu diperhatikan.

1. Tempoh inkubasi jangkitan virus rabies

Tempoh inkubasi adalah waktu antara penularan virus hingga munculnya gejala rabies pertama. Dalam tempoh ini, anda biasanya tidak merasakan keluhan.

Tempoh inkubasi untuk rabies boleh berlangsung selama 2-3 bulan. Dalam beberapa kes, tempoh inkubasi juga dapat terjadi selama 1 minggu setelah penularan.

Masa inkubasi ini berbeza-beza, bergantung pada tempat virus masuk ke dalam badan. Semakin dekat titik penghantaran, semakin cepat tempoh inkubasi.

Sekiranya anda digigit oleh anjing yang dijangkiti rabies pada bahagian badan yang dekat dengan otak, tempoh inkubasi untuk virus rabies akan menjadi lebih pendek. Walau bagaimanapun, faktor seperti jenis virus rabies yang menjangkiti dan keadaan imun juga mempengaruhi jangka masa inkubasi.

2. Gejala awal jangkitan rabies

Pada peringkat awal jangkitan, rabies belum menunjukkan tanda-tanda gangguan sistem saraf. Gejala awal rabies biasanya serupa dengan penyakit berjangkit yang merangkumi:

 • Demam mencapai 38 darjah Celsius atau lebih
 • Sakit kepala
 • Risau
 • Rasa tidak sihat secara keseluruhan
 • Sakit tekak
 • Batuk
 • Mual dengan muntah
 • Hilang selera makan
 • Gatal, sakit, dan sensasi terbakar di kawasan luka rabies
 • Kesemutan atau mati rasa di kawasan luka rabies

Gejala awal ini adalah akut atau sementara selama 2 hingga 10 hari. Lama kelamaan, jangkitan akan berlanjutan, menyebabkan gejala rabies menjadi semakin teruk.

3. Gejala rabies lanjut

Tanda rabies lanjut atau klinikal menunjukkan ciri-ciri gangguan neurologi. Artinya, virus ini telah menjangkiti sistem saraf lebih lanjut, menyebabkan radang otak (ensefalitis).

Pada peringkat ini, simptomnya lebih ketara dan keparahannya semakin teruk. Gangguan yang dialami biasanya merangkumi perubahan tingkah laku yang melampau dan tidak menentu, seperti lebih hiperaktif, agresif terhadap halusinasi.

Inilah kesan yang disebabkan oleh rabies ketika menyerang otak dan sistem saraf:

 • Rasa keliru, gelisah, dan gelisah
 • Lebih agresif dan hiperaktif
 • Kekejangan otot dan kelumpuhan mungkin berlaku
 • Nafas cepat kadangkala sukar bernafas
 • Menghasilkan lebih banyak air liur
 • Takut air ( hidrofobia )
 • Takut cahaya ( fotofobia )
 • Kesukaran menelan
 • berhalusinasi
 • Mimpi ngeri dan insomnia
 • Ereksi kekal pada lelaki

Lama kelamaan, penderita mungkin mengalami kesukaran bernafas yang cukup parah untuk hiperventilasi, seperti pada orang yang mengalami serangan panik.

Dalam beberapa kes, gejala rabies selanjutnya dapat berkembang secara perlahan dan akhirnya menyebabkan kelumpuhan. Lumpuh pada mulanya dialami di bahagian yang cedera dan merebak ke bahagian badan lain di sekitarnya. Keadaan ini juga dikenali sebagai rabies lumpuh.

4. Koma dan kematian

Selepas gejala klinikal muncul, rabies biasanya membawa maut. Gejala kelumpuhan rabies yang terus memburuk boleh menyebabkan penderita berisiko koma.

Malangnya, koma dari rabies sering menyebabkan kematian dalam beberapa jam, kecuali penghidapnya dihubungkan dengan alat pernafasan (ventilator). Kematian biasanya berlaku dari hari ke-4 hingga ke-7 selepas koma bermula.

Sekiranya anda terkena virus rabies, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda bersentuhan dengan binatang buas atau binatang peliharaan yang menunjukkan tanda-tanda rabies, terutama jika mereka digigit, segera dapatkan bantuan perubatan. Jangan berlengah sehingga gejala muncul.

Penanganan penyakit rabies harus dilakukan sejak awal walaupun belum menunjukkan sebarang gejala. Merawatnya lebih awal sebelum gejala muncul sebenarnya dapat mencegah akibat maut dari penyakit ini.

Rawatan perubatan bergantung kepada penularan virus rabies itu sendiri. Untuk kes gigitan yang menyebabkan luka, doktor akan melakukan perkara berikut: profilaksis selepas pendedahan (PEP).

Kaedah merawat rabies ini bertujuan untuk mencegah virus memasuki sistem saraf pusat dan menyebabkan jangkitan. PEP biasanya terdiri daripada rawatan luka, suntikan vaksin rabies atau pemberian globulin imun.

Gejala rabies pada manusia berkembang secara beransur-ansur. Sekiranya gejala menunjukkan adanya gangguan neurologi, penyakit ini boleh membawa maut. Namun, bahaya rabies dapat dicegah dengan rawatan perubatan yang dilakukan secepat mungkin.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found