Kesihatan mental

5 Faktor Psikologi Sebab Sebab Ketidaksetiaan •

Cinta tidak hanya melibatkan emosi, demikian kata ahli antropologi biologi, Helen Fisher, yang dipetik dari persidangan TED pada tahun 2006. Menurut Fisher, cinta juga melibatkan cara kerja sistem otak yang berkaitan dengan seks dan pembiakan. Kedua-dua sistem ini dapat menjelaskan mengapa manusia mampu kafir, walaupun kita sangat menghargai cinta.

Ilmu di sebalik cinta dan kafir

Cinta, menurut Fisher, adalah dorongan. Cinta berasal dari otak otak, bahagian otak yang mendorong keperluan dan keinginan, bahagian otak yang memainkan perasaan mengidam. Jenis pemikiran semasa anda mencari sebiji coklat, ketika anda ingin memenangi promosi di tempat kerja. Penggerak otak.

Pada persidangan itu, Fisher menjelaskan bahawa cinta itu seperti pergantungan, bagaimana ungkapan "cinta itu buta" (sedikit) mempunyai maksud. Apabila anda jatuh cinta, bukan sahaja orang ini mempunyai makna khas untuk anda, anda juga memfokuskan seluruh tubuh dan jiwa anda, dan perhatian kepada mereka. Anda boleh menyenaraikan apa sahaja yang anda tidak suka tentangnya, tetapi kemudian anda mengabaikan semuanya, selain terpaku pada setiap gerakannya.

Anda memujinya, tetapi anda juga mempunyai tenaga yang hebat dalam diri anda. Jadi, setiap kali sesuatu yang berkaitan dengan orang yang anda cintai berjalan lancar, anda akan merasa seperti berada di syurga ketujuh. Sebaliknya, jika tidak ada yang sesuai dengan rancangan, anda merasa hancur. Ketagihan sebenar dalam diri seseorang. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan aktiviti dopamin di otak.

Anda juga menjadi sangat bersikap seksual dengannya. Walau bagaimanapun, ciri utama cinta romantis adalah keperluan: keinginan yang kuat untuk terlibat dalam hubungan dengan orang ini, bukan sahaja secara seksual, tetapi juga emosi. Seks adalah kelebihan, selain anda mahu dia memanggil anda, meminta anda keluar dan sebagainya, untuk memberitahu anda bahawa dia mencintai anda. Ciri utama lain adalah motivasi. Motor di otak mula berfungsi, dan anda mahukan orang ini. Terakhir, cinta adalah obsesi.

Untuk membuktikan teorinya, Fisher dan pasukan penyelidiknya melakukan imbasan otak terhadap 32 peserta dalam dua situasi: ketika mereka melihat foto orang yang mereka sayangi secara romantis (bukan hubungan keluarga langsung) dan aktiviti lain yang cuba menarik perhatian orang-orang itu . Ini dilakukan untuk dapat melihat otak yang sama dalam keadaan rangsangan dan rehat yang tinggi. Hasilnya, gambar orang yang disayangi dapat mengaktifkan otak bekerja secara serentak, secara khusus membangkitkan kawasan otak yang sama ketika anda ketagihan kokain.

Manusia mempunyai tiga sistem otak utama yang berkaitan dengan cinta. Pertama, dorongan seks, yang berkembang untuk memotivasi seseorang untuk memenuhi kepuasan seksual dengan pelbagai pasangan. Kedua, cinta romantis mendorong seseorang untuk memfokuskan tenaga perkahwinan mereka pada pasangan tertentu, sehingga dapat menjimatkan masa dan tenaga. Ketiga, hubungan. Kesalinghubungan berkembang untuk mendorong anda dan pasangan anda untuk bersama sekurang-kurangnya cukup lama untuk membina keluarga sebagai satu pasukan.

Ketiga-tiga sistem saraf asas ini saling berinteraksi dan sistem otak yang lain untuk memberi anda pelbagai motivasi, emosi, dan tingkah laku yang diperlukan untuk mengatur strategi pembiakan manusia yang kompleks.

Walau bagaimanapun, akan selalu ada komplikasi dalam pengoperasian sistem ini. Ketiga-tiga sistem ini tidak akan selalu berjalan bersama. Itulah sebabnya seks tidak semudah itu. Semasa orgasme, otak melepaskan lonjakan dopamin. Dopamine dikaitkan dengan cinta romantis. Oleh itu, anda mungkin jatuh cinta dengan pasangan seks anda. Di samping itu, orgasme juga melepaskan oxytocin dan vasopressin, dua hormon yang berkaitan dengan perasaan lampiran. Inilah sebabnya mengapa anda dapat merasakan bahawa anda mempunyai persamaan dan hubungan rapat dengan pasangan seks anda.

Ketiga-tiga sistem ini juga tidak selalu saling berkaitan. Anda dapat merasakan keterikatan yang mendalam dengan pasangan jangka panjang anda, tetapi pada masa yang sama mempunyai cinta romantis yang kuat untuk orang lain selain diri anda, dan daya tarikan seksual yang kuat kepada orang lain selain kedua-duanya.

Apa yang membuat seseorang berselingkuh?

Perselingkuhan telah menjadi fenomena sebenar dalam semua budaya di dunia. Perselingkuhan sering berlaku walaupun pada orang Yunani kuno dan Rom, Eropah pra-industri, Jepun kuno, China, dan banyak masyarakat lain.

Memetik Psych Central, dalam tinjauan terbesar dan paling komprehensif pada tahun 1994, Edward Laumann dan pasukannya mendapati bahawa 20% wanita dan lebih daripada 31% lelaki berusia 40-50 tahun melaporkan telah melakukan hubungan seksual dengan orang lain selain pasangan suami isteri mereka. Di samping itu, Young dan Alexander dalam buku The Chemistry Between Us: Love, Sex and the Science of Attraction melaporkan bahawa sekitar 30-40% kes perselingkuhan berlaku dalam perkahwinan, untuk wanita dan lelaki.

Sekarang kita tahu, beberapa orang boleh menipu pasangannya, tetapi persoalannya, mengapa mereka mengambil risiko emosi dan praktikal untuk berselingkuh? Dilaporkan dari Psychology Today, ada 5 sebab mengapa seseorang menipu, berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Julia Omarzu, seorang psikologi dari Loras College, dan pasukan penyelidikannya.

1. Kurangnya kepuasan seksual dalam perkahwinan, dan keinginan untuk hubungan seksual tambahan

Keinginan seksual sering berumur pendek, dan gairah dapat merosot dengan cukup cepat apabila gairah perlahan-lahan mati atau masalah emosi muncul kembali. Ia juga boleh memudar jika kedua-dua pasangan dalam perselingkuhan tidak banyak persamaan di luar hubungan seks.

2. Kurangnya kepuasan emosi dalam perkahwinan

Mencari keintiman emosi boleh menjadi menarik seperti mencari keintiman fizikal sebagai alasan untuk berselingkuh. Kebanyakan orang yang menipu dengan alasan ini melaporkan bahawa keperluan emosi mereka tidak dipenuhi oleh pasangan mereka yang sudah berkahwin. Jenis perselingkuhan ini biasanya tidak melibatkan seks dan cenderung memilih untuk kekal dalam hubungan platonis.

3. Keinginan untuk mendapatkan rasa hormat dari orang lain

Saling menghormati adalah faktor utama dalam aspek emosi hubungan romantis. Kedua-dua orang ini dapat tumbuh secara berasingan dan secara emosi berpisah dan gagal untuk mengetahui keperluan yang mereka ada dalam hubungan tersebut. Dalam kajian Susan Berkowitz mengenai lelaki yang berhenti berhubungan seks dengan pasangannya, 44% mengatakan mereka merasa marah, dikritik, dan tidak penting dalam perkahwinan mereka. M.Gary Neuman mendapati bahawa 48% lelaki melaporkan ketidakpuasan emosi sebagai alasan utama untuk menipu. Mereka merasa tidak dihargai dan berharap pasangan mereka dapat mengakui ketika mereka bekerja keras untuk mengekalkan perkahwinan.

4. Tidak lagi jatuh cinta dengan pasangannya dan mencari cinta baru.

Kemesraan emosi dan fizikal nampaknya menjadi faktor utama yang menyebabkan perselingkuhan.

5. Dendam

Dalam hubungan yang sudah 'sekarat', keinginan untuk menyakiti pasangan yang (atau disyaki) berselingkuh nampaknya mengatasi keinginan untuk memenuhi keintiman fizikal dan mental semata-mata.

Ketidaksetiaan melambangkan keinginan, penderitaan, dan perlunya hubungan. Perselingkuhan jarang berlaku tanpa konflik atau tekanan. Selain itu, perselingkuhan mungkin merupakan hasil, atau penyebab, perkahwinan.