Diabetes

3 Faedah Daun Bay untuk Diabetes, Juga Perhatikan Risiko |

Daun salam diketahui mempunyai manfaat untuk membantu mengatasi ketidakselesaan yang disebabkan oleh diabetes (diabetes). Daun dengan nama Latin Syzygium polyanthum Ini dikatakan mempunyai khasiat yang dapat menghambat peningkatan gula darah dalam badan. Seberapa berkesan daun salam untuk gula darah dan apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku?

Khasiat daun salam untuk diabetes

Pelbagai tanaman sering digunakan untuk merawat diabetes. Ini kerana sebilangan tanaman ini mempunyai sifat antidiabetik dan beberapa sifat bermanfaat lain.

Salah satu tanaman yang menjadi penunjang perubatan tradisional masyarakat Indonesia untuk merawat diabetes adalah daun salam.

Beberapa kajian juga membuktikan sifat bermanfaat yang terdapat dalam daun salam untuk diabetes, iaitu:

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Salah satu kajian yang menemui bukti ini diterbitkan dalam jurnal Sejarah Perubatan dan Pembedahan.

Kajian ini melibatkan tikus eksperimen dengan gula darah dan berat badan yang dipantau sebelum dan setelah diberi ekstrak daun salam.

Hasilnya, ekstrak daun salam dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan mengurangkan berat badan pada tikus dengan diabetes.

2. Mengurangkan risiko diabetes

Penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Penyelidikan Tumbuhan Ubat menyatakan bahawa pengambilan daun sebanyak 2 gram selama 30 hari terbukti dapat mengurangkan risiko diabetes.

Jangan berhenti di situ, kajian juga menunjukkan bahawa daun salam mungkin berguna untuk perubatan herba bagi penghidap diabetes jenis 2.

Kajian yang dilakukan ke atas 65 orang juga membuktikan bahawa pemberian daun salam dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

3. Mempunyai sifat antihiperglikemik

Jurnal Nutrien menunjukkan kajian yang mendapati sifat antihiperglikemik pada daun salam yang berguna untuk membantu merawat diabetes.

Hiperglikemia adalah keadaan ketika kadar gula dalam darah sangat tinggi. Ini berlaku apabila tubuh kekurangan atau tidak dapat menggunakan hormon insulin dengan betul.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui kesan antihiperglikemik ekstrak metanol daun salam pada tikus eksperimen.

Hasilnya, ekstrak mengandungi flavonoid, glikosida, dan squalene yang berguna untuk menghalang penyerapan glukosa dari usus dan meningkatkan pengambilan glukosa dalam tisu otot.

Cara memproses daun salam untuk rawatan diabetes

Orang Indonesia biasanya memproses daun salam dengan menambahkannya ke makanan sup atau tumis.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil faedah daun salam sebagai ubat herba diabetes dengan membancuhnya.

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat daun salam untuk diabetes:

 1. Sediakan kira-kira 500 mililiter (ml) air dan 7 daun bay.
 2. Basuh daun bay sehingga bersih.
 3. Rebus daun salam dengan air hingga berubah warna.
 4. Setelah berubah warna, buang daun salam.
 5. Ramuan siap diminum.

Di samping itu, menurut kajian yang disebutkan di atas, faedah daun salam untuk diabetes dapat diperoleh dalam ekstrak.

Ekstrak daun salam dalam bentuk kapsul juga dijual secara bebas di pasaran.

Walau bagaimanapun, ingat untuk selalu berjumpa dengan doktor yang merawat anda sebelum memutuskan untuk mengambil ubat herba ini.

Kesan sampingan pengambilan daun bay

Daun salam biasanya selamat bagi kebanyakan orang untuk dimakan dalam jumlah yang berpatutan. Perlu diingat bahawa daun bay tidak boleh dimakan utuh kerana tanaman ini tidak dapat dicerna dengan betul.

Walaupun ada faedahnya, Pengambilan daun salam bersama ubat penurun gula dalam darah boleh memberi kesan buruk kepada anda.

Gabungan kedua ubat ini dapat membuatkan gula darah anda turun secara drastik atau turun. Keadaan ketika penurunan gula darah juga dikenali sebagai hipoglikemia.

Apabila gula darah sangat rendah, anda perlu segera mendapatkan rawatan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh bertambah buruk dan menyebabkan masalah serius, seperti:

 • penyitaan,
 • hilang kesedaran, dan
 • kematian.

Oleh itu, anda perlu menyedari gejala hipoglikemia, seperti:

 • degupan jantung yang tidak teratur atau cepat,
 • keletihan,
 • kulit pucat,
 • rasa goyah,
 • kegelisahan,
 • berpeluh,
 • kelaparan,
 • mudah marah, dan
 • kesemutan atau kebas pada bibir, lidah, atau pipi.

Anda perlu segera mengunjungi hospital atau segera berjumpa doktor sekiranya gejala hipoglikemia tidak membaik walaupun terdapat rawatan, seperti minum jus, makan gula-gula, atau mengambil tablet glukosa.

Hipoglikemia

Daun salam mempunyai potensi untuk memberi manfaat yang baik bagi penderita diabetes.

Walau bagaimanapun, penggunaannya tentunya digabungkan dengan rancangan rawatan diabetes dari doktor atau profesional penjagaan kesihatan anda.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai rancangan rawatan terbaik untuk keadaan anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌