Kanser

Tanda dan Gejala Kanser Hati -

Sel barah boleh tumbuh di mana sahaja, termasuk hati atau hati. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan rawatan barah hati, sel-sel barah boleh terus merosakkan tisu di sekitarnya. Malangnya, ramai orang tidak menyedari menghidap penyakit ini. Sehingga kini, tidak ada ujian perubatan yang tersedia khusus untuk mengesan barah hati. Anda harus tahu apakah tanda dan gejala barah hati sejak awal.

Kenali tanda dan gejala barah hati (hati)

Hati adalah organ penting yang tugasnya menyaring dan membersihkan darah bahan berbahaya, mencerna lemak, membuat protein, dan menyimpan glikogen sebagai sumber tenaga. Nah, organ ini terdiri daripada pelbagai sel. Sekiranya sel hati berfungsi atau tumbuh tidak normal, barah hati boleh berlaku.

Kanser hati berlaku kerana sel barah menyerang langsung ke hati (barah hati primer) atau disebabkan oleh penyebaran sel barah ke tisu lain yang telah sampai ke hati (metastasis hati). Kanser hati primer biasanya menyebabkan gejala agak awal berbanding dengan barah metastatik.

Menurut Stanford Health Care, gejala barah hati terbahagi kepada dua jenis, iaitu gejala barah hati primer dan gejala barah hati sekunder (metastatik). Antara lain adalah:

Gejala barah hati primer

Tanda-tanda atau gejala barah hati biasanya tidak muncul sehingga tumor cukup besar untuk mendorong atau bertembung dengan hati atau organ tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh berlaku beberapa bulan atau tahun setelah barah itu terbentuk.

Biasanya, gejala barah hati yang terbentuk di organ dicirikan oleh:

1. Mual dan muntah

Salah satu gejala hepatoma atau barah hati yang mungkin muncul adalah mual dan muntah. Ini boleh berlaku tanpa pencetus sebelumnya. Oleh itu, jika anda tiba-tiba merasa mual dan ingin muntah tanpa sebab, mungkin sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor.

2. Pembengkakan berlaku

Salah satu gejala yang mungkin muncul pada pesakit barah hati adalah penampilan bengkak. Tidak hanya di mana sahaja, bengkak ini muncul di perut kanan atas.

Ini menunjukkan bahawa hati atau hati anda bengkak dan ukurannya lebih besar. Selain menyebabkan pembengkakan, gejala barah hati juga dapat menyebabkan kesakitan yang akan dialami oleh pesakit.

3. Jaundis

Perubahan warna pada kulit, putih mata, dan menguning kuku adalah gejala kuning yang biasa (penyakit kuning). Keadaan ini berlaku kerana pengumpulan garam hempedu di kulit kerana hati tidak berfungsi dengan baik.

Biasanya gejala ini muncul disertai dengan penampilan gatal pada kulit. Di samping itu, sesetengah orang dengan keadaan ini mengalami perubahan warna air kencing mereka menjadi pucat atau keputihan.

Jika dilihat secara keseluruhan, gejala barah hati hampir serupa dengan barah empedu (cholangiocarcinoma). Ini hanya simptom penyakit kuning akan muncul pertama pada orang yang menghidap barah pundi hempedu.

4. Pendarahan

Salah satu ciri atau gejala barah hati primer adalah pendarahan. Keadaan ini dapat ditunjukkan oleh kemudahan di mana tubuh anda berdarah pada waktu-waktu tertentu.

Contohnya, anda mungkin muntah darah, banyak lebam di badan anda, berdarah akibat luka kecil, atau gusi dan gigi anda berdarah ketika anda menggosok gigi.

5. Ketulan di perut

Munculnya benjolan keras atau bengkak di kawasan di bawah tulang rusuk di sebelah kanan, adalah tanda awal barah hati. Benjolan ini kadang-kadang tidak menyakitkan, tetapi akan membuat anda merasa tidak selesa. Sekiranya rasa sakit muncul di kawasan perut kiri atas, ini bermakna barah hati telah menyebabkan limpa membengkak.

Gejala barah hati metastatik

Sementara itu, barah hati yang berlaku akibat penyebaran barah yang terjadi pada organ tubuh yang lain mungkin disajikan dengan keadaan yang sedikit berbeza, tetapi dengan gejala yang sedikit serupa dengan sebelumnya, termasuk:

1. Penurunan berat badan secara drastik

Pesakit barah hati yang terjadi kerana barah pada penyebaran organ lain dapat dicirikan oleh penurunan berat badan yang ketara. Keadaan ini juga disertai dengan kehilangan selera makan.

2. Penumpukan cecair

Gejala barah hati yang mungkin muncul akibat metastasis adalah penumpukan cecair atau asites di perut. Keadaan ini boleh menyebabkan perut anda terasa kembung, mencetuskan loya dan muntah yang mungkin anda alami.

Di samping itu, ini juga boleh mengganggu selera orang yang menghidap barah hati, sehingga tubuh tidak mendapat nutrien yang diperlukan dan penurunan berat badan yang drastik berlaku.

Selain menyebabkan gangguan pencernaan, cairan yang terus terkumpul dapat memasuki paru-paru dan menyebabkan masalah pernafasan, seperti sesak nafas.

3. Keletihan

Keletihan adalah gejala biasa yang dialami oleh semua pesakit barah. Namun, keletihan akibat barah berbeza dengan keletihan biasa yang akan hilang ketika anda berehat. Keletihan akibat barah biasanya berterusan selama 6 hingga 12 bulan.

4. Payudara membesar pada lelaki, buah zakar kecil atau gejala lain yang jarang berlaku

Dalam kes tertentu, barah hati boleh menyebabkan gejala yang jarang berlaku, seperti ginekomastia (payudara lelaki yang membesar), testis kecil dan hipoglikemia (gula darah rendah). Keadaan ini berlaku kerana fungsi hati untuk menghasilkan hormon tertentu terganggu.

Gejala yang telah disebutkan perlu diberi perhatian. Walaupun begitu, tidak semua pesakit barah mengalami gejala atau tanda ini.

Bahkan ada yang menyedari keadaan kesihatan mereka ketika tahap barah hati sudah berada pada tahap yang cukup parah. Oleh itu, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan awal kanser hati.

Selain itu, hindari pelbagai penyebab barah hati dan jika anda mempunyai risiko penyakit ini, cubalah mengurangkan faktor risiko yang anda miliki. Dengan cara itu, anda telah berusaha untuk mencegah barah hati.