Gigi dan Mulut

Pernis Gigi Dengan Fluorida Topikal: Manfaat dan Kesan Sampingan

Penjagaan mulut dan pergigian sering dipandang rendah oleh banyak orang. Sebenarnya, menjaga mulut dan gigi sama pentingnya dengan menjaga kesihatan seluruh badan anda. Salah satu bentuk rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor gigi anda adalah pernis fluorida. Pernis gigi atau varnis dengan fluorida telah lama digunakan untuk mencegah karies gigi.

Walau bagaimanapun, apa sebenarnya rawatan pernis fluorida? Adakah ia benar-benar berkesan untuk kanak-kanak dan orang dewasa? Sebelum anda menjalani rawatan ini di doktor gigi, pertimbangkan fakta penting berikut.

Apakah pernis fluorida?

Pernis fluorida gigi adalah rawatan dengan bahan khas seperti kalsium yang digunakan untuk menguatkan lapisan enamel gigi. Bahan ini telah dinyatakan selamat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan telah digunakan oleh doktor gigi di seluruh dunia, termasuk Indonesia.

Bahan ini berguna untuk mencegah kerosakan gigi atau karies. Dalam beberapa kes, doktor gigi anda juga boleh mengesyorkan rawatan ini bagi anda yang mempunyai gigi sensitif.

Doktor gigi biasanya akan menggunakan varnis fluorida mengikut dos yang ditetapkan. Bahan ini juga tidak memerlukan waktu lama untuk diserap oleh gigi sehingga anda tidak perlu risau jika bahan ini ditelan.

Manfaat dan kesan sampingan varnis fluorida untuk gigi kanak-kanak

Rawatan pernis gigi dengan fluorida sangat disyorkan untuk kanak-kanak berumur 2-14 tahun. Sebabnya, sejumlah kajian membuktikan bahawa pernis fluoride mempunyai kadar kejayaan hingga 43 peratus dalam mencegah karies dan penumpukan plak pada gigi. Kanak-kanak lebih cenderung kepada karies gigi berbanding orang dewasa.

Menurut cadangan dari pelbagai agensi kesihatan rasmi di seluruh dunia seperti UK, Australia, dan Amerika Syarikat, disarankan agar kanak-kanak mendapatkan rawatan pernis fluorida secara berkala. Rujuk terus dengan doktor gigi anak anda berapa kerap anak anda perlu merawat gigi dengan varnis fluorida. Doktor biasanya menasihati kanak-kanak untuk dipernis sekitar dua kali setahun.

Walau bagaimanapun, rawatan ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan kepada anak. Pertimbangkan kemungkinan berikut.

  • Alahan dengan gejala bibir, lidah, dan bahagian muka yang bengkak, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas.
  • Sakit perut.
  • Sakit kepala.
  • Warna gigi berubah menjadi kekuningan, coklat, atau hitam.

Kegunaan dan kesan sampingan varnis fluorida untuk gigi dewasa

Orang dewasa dan orang tua (warga tua) pada dasarnya tidak diharuskan menjalani rawatan varnis fluorida. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mendapat banyak faedah dari rawatan ini.

Seperti yang dijelaskan oleh drg. Mark Burhenne, pakar kesihatan dan kecantikan pergigian dari Amerika Syarikat, orang dewasa lebih terdedah kepada hakisan (hakisan) gigi dan masalah gigi sensitif. Manakala orang tua lebih mudah terkena karies akar gigi. Pernis fluorida gigi dapat membantu mengatasi masalah ini.

Tidak ada cadangan khusus untuk berapa kali orang dewasa dan orang tua perlu melakukan rawatan ini. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor gigi anda sebaik sahaja menjalani pemeriksaan.

Kesan sampingan yang mungkin timbul setelah orang dewasa atau orang tua menjalani rawatan ini sama dengan kesan sampingan pada kanak-kanak. Perhatikan juga risiko overdosis fluorida yang dicirikan oleh gejala seperti mual, muntah, cirit-birit, kekejangan otot, hingga kejang. Sekiranya anda hamil atau menyusu, beritahu doktor gigi anda sebelum menjalani rawatan ini.