Kesihatan mental

Perbezaan Antara Orang Negatif dan Orang Beracun |

Istilah 'orang negatif' dan 'orang' beracun 'sering dikaitkan antara satu sama lain. Dia berkata, lebih baik anda menghindari jenis orang ini untuk menjalani kehidupan yang lebih bahagia. Namun, tahukah anda bahawa ada perbezaan antara orang yang berfikiran negatif dan orang yang berkelakuan beracun ?

Seseorang mungkin mempunyai sikap negatif, tetapi tidak semestinya beracun kepada orang lain di sekelilingnya. Sebenarnya, anda mungkin berkawan dengan orang yang negatif tanpa merasa dirugikan dengan cara apa pun. Sekiranya demikian, apa sebenarnya yang membuat kedua-dua jenis orang ini berbeza?

Perbezaan antara orang negatif dengan orang beracun

Apabila anda bertemu orang beracun yang suka membuli, selalu mementingkan diri sendiri, atau sengaja menimbulkan konflik dengan banyak orang, wajarlah tanggapan pertama anda adalah meninggalkan mereka.

Dari sudut kesihatan, langkah ini disarankan untuk mengurangkan konflik yang tidak perlu. Namun, keadaannya berbeza jika anda tidak berurusan dengan orang yang beracun dan berbahaya, tetapi orang yang negatif.

Pada suatu ketika, anda mungkin mengenali seseorang yang melihat sesuatu dari sisi gelap. Sama ada rakan, rakan kongsi, atau anda sendiri, orang negatif adalah bahagian penting dalam kehidupan. Tidak hairanlah, memandangkan manusia cenderung lebih dekat dengan sikap negatif.

Orang negatif cenderung muram, tidak boleh dipercayai, dan kadang-kadang malah kelihatan tidak ramah. Mereka juga menunjukkan sikap pesimis yang mengharapkan hasil terburuk ketika melakukan atau menantikan sesuatu.

Gambaran umum itu mungkin terdengar buruk, tetapi itu bukan alasan untuk menjauhkan diri daripada orang negatif. Sebabnya, sikap negatif timbul kerana seseorang merasa tidak dihargai dan cukup disayangi. Mereka juga merasa tidak dapat mengawal kehidupan mereka.

Faktor-faktor ini sebenarnya boleh membuat seseorang berkelakuan beracun . Perbezaannya, orang beracun cenderung memanipulasi orang lain untuk kepentingan mereka sendiri. Mereka ingin memenuhi keinginan mereka walaupun dengan cara yang melampau yang membahayakan orang lain.

Sikap dan sikap negatif beracun kedua-duanya adalah gambaran orang yang pernah mengalami perkara buruk dalam hidup mereka. Hanya, orang yang beracun ungkapkan refleksi ini dengan tingkah laku yang memudaratkan banyak pihak.

Mereka sering mencipta drama dalam hidup mereka, tetapi melihat diri mereka sebagai mangsa atau kadang-kadang 'orang jahat'. Akibatnya, orang-orang di sekitar mereka mungkin merasa dikhianati, ditinggalkan, atau dimanfaatkan.

'Negatif' dan ' beracun 'sangat melekit. Seseorang dapat memiliki keduanya pada masa yang sama. Namun, itu tidak bermaksud semua orang yang pesimis dan negatif pasti beracun . Perbezaannya akan dapat dilihat sekiranya anda sering berinteraksi dengan orang tersebut.

Cara menangani orang negatif tanpa meninggalkan mereka

Berinteraksi dengan orang-orang negatif boleh menjadi pengurangan tenaga pada masa-masa. Sekiranya anda tidak menjalin hubungan rapat dengan orang itu, mungkin tidak sukar untuk menjauhkan diri dari mereka untuk kebaikan anda sendiri.

Namun, bagaimana jika orang negatif itu adalah orang yang berharga bagi anda? Orang negatif pada dasarnya adalah orang yang mencari pertolongan, dan anda masih boleh menolong mereka tanpa membiarkan tenaga anda habis.

Berikut adalah beberapa penyelesaian yang boleh anda lakukan.

1. Fahami bagaimana perasaan mereka tanpa menafikannya

Persamaan antara orang negatif dengan orang beracun ingin dihargai, disayangi, dan dikendalikan dalam hidupnya. Langkah ini mungkin sukar kerana anda nampaknya memenuhi semua keinginan ini, tetapi sebenarnya anda tidak.

Anda hanya perlu mendengar apa yang membuatnya negatif, tetapi anda tidak perlu setuju dengan sikap itu jika salah. Tunjukkan sahaja bahawa anda cuba memahami perasaannya.

2. Bersetuju dalam beberapa perkara

Anda tidak perlu bersetuju dengan semua yang mereka katakan, tetapi anda boleh bersetuju dengan beberapa perkara. Ini akan menjadikan mereka lebih terbuka dan kurang bersendirian. Sekurang-kurangnya anda memahami masalah mereka.

Contohnya, jika rakan anda bersikap negatif kerana mereka ditipu, jangan minta mereka segera berubah. Beritahu kami sedikit tentang selok-belok hubungan cinta anda, misalnya. Dia akan faham bahawa anda berdua mempunyai masalah yang serupa.

3. Ketahui apa yang menjadikannya lebih positif

Langkah ini tidak bertujuan untuk memaksa orang lain bersikap positif. Ini sebenarnya adalah bentuk penyayang yang sebenar. Anda suka melihat mereka yang terdekat dengan anda merasa positif, dan anda mahu mereka merasa seperti itu lagi.

Namun, jika perkara yang disukai orang itu memberi kesan negatif kepada orang lain, anda pasti dapat mengalihkannya ke arah yang lebih baik. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh meminta bantuan profesional dengan menemani dia ke ahli psikologi.

Orang dan orang yang negatif beracun berpunca dari punca yang sama. Mereka merasakan bahawa mereka tidak dihargai dan cukup disayangi, dan sering mengalami peristiwa buruk. Mereka tidak tahu ke mana harus pergi untuk melepaskan beban.

Anda boleh menunjukkan sokongan dengan berada di sisi mereka. Cuba fahami bagaimana perasaan mereka dan tunjukkan bahawa mereka mahu menolong. Walaupun ini tidak mengubahnya, sekurang-kurangnya anda berusaha membuat seseorang merasa bahagia.