Pemakanan

Mendedahkan Manfaat dan Risiko Kesihatan Makan Makan •

Di antara peningkatan trend pemakanan sihat dan hijau, banyak orang secara spontan memberi reaksi terhadap idea makan jeroan - dan dengan alasan yang berbeza.

Di alam liar, kebanyakan haiwan karnivor akan merobek hati dan ginjalnya terlebih dahulu setelah membunuh mangsanya, dan kemudian mengakhiri makanan mereka dengan daging dan otot. Ada sebab di sebalik ini, yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang: jeroan (terutama hati) adalah multivitamin semula jadi. Organ menawarkan beberapa sumber nutrien paling padat seperti vitamin B, zat besi, fosforus, tembaga dan magnesium, dan diperkaya dengan vitamin larut lemak yang paling penting: A, D, E, dan K.

Dengan produk daging yang diproses - seperti sosej, ham, atau daging kornet - anda tidak tahu apa yang anda makan. Daging olahan tidak hanya diberi pewarna tambahan, tetapi produk sosis dan daging sapi jagung yang tidak terjamin kualiti dapat mengandungi semua jenis bahagian haiwan, seperti tulang dan ekor. Daging yang melalui proses pembuatan yang kompleks juga dapat dicampurkan dengan lemak tepu, garam, gula, dan bahan pengawet lain untuk memperkaya rasa dan membuatnya seperti daging asli. Dengan jeroan, anda tahu dengan tepat apa yang anda makan.

Di bawah ini, kami meneroka lebih mendalam mengenai manfaat dan risiko kesihatan dari pelbagai jenis jeroan.

Hati ayam

Mengapa anda mesti makan hati ayam?

Satu hidangan (1 auns) hati ayam yang dimasak mengandungi 45 kkal dan hanya 1 gram lemak, 15 mg natrium, dan sama sekali tidak mengandungi karbohidrat. Hati ayam mengandungi sejumlah protein: 7 gram setiap hidangan. Di samping itu, dalam 1 ons hati ayam diperkaya dengan 130% daripada elaun harian yang disyorkan untuk vitamin A. Vitamin A meningkatkan penglihatan yang baik; Vitamin A ini juga dapat membantu mengurangkan kesan degenerasi makula (penurunan ketajaman penglihatan) dan melawan potensi katarak dan gangguan penglihatan yang lain, Vitamin A juga menyumbang kepada kulit, pencernaan, dan imuniti yang sihat.

Anda juga akan mendapat kira-kira 120 peratus pengambilan vitamin B-12 harian yang disyorkan dalam 1 ons hati ayam. Kekurangan vitamin B-12 boleh menyebabkan anemia yang merosakkan. Pengambilan vitamin B-12 yang mencukupi dapat membantu tubuh menghasilkan sel darah merah baru. Meningkatkan tenaga dan fungsi mental, dan melawan Alzheimer.

Dalam satu ons hati ayam, anda juga mendapat 60% pengambilan asid folik harian yang disyorkan, aka vitamin B-9. Asid folik sangat penting bagi wanita yang sedang hamil atau yang merancang kehamilan kerana dapat membantu mengurangkan kemungkinan kecacatan kelahiran atau gangguan perkembangan pada bayi.

Risiko memakan hati ayam

Dalam ukuran hidangan yang sama, hati ayam juga mengandungi 180 mg kolesterol - lebih daripada separuh pengambilan yang disyorkan. Sebagai tambahan, jika anda berhasrat untuk memasak hati ayam, anda mesti mengambil kira kalori dan lemak dalam minyak tambahan ketika menentukan jumlah nutrien dalam hidangan hati ayam.

Terlalu banyak vitamin A boleh membahayakan tubuh dan juga bayi yang sedang berkembang. Oleh itu, wanita hamil dan mereka yang merancang harus benar-benar memperhatikan bahagian hati ayam dalam diet harian mereka - juga mengelakkan mengambil makanan tambahan vitamin A.

Orang yang lebih tua harus menghindari pengambilan hati ayam sama sekali jika mereka mengambil makanan tambahan vitamin A, atau hadkan hidangan sekali seminggu. Pada orang tua, kelebihan vitamin A dapat melemahkan tulang, yang boleh menyebabkan patah tulang.

Ayam ayam

Mengapa anda mesti makan ikan bilis ayam?

Satu hidangan (100 gram / 3.5 auns) gizzard ayam mengandungi 2.68 gram lemak total, 78 mg sodium, 107 kcal, dan kurang dari 1 gram lemak tepu. Sekiranya anda mencari alternatif yang rendah lemak tetapi masih tinggi protein, gizzard ayam adalah pilihan yang lebih sihat daripada ayam atau daging babi. Makanan rendah lemak jenuh dan kolesterol dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan beberapa jenis barah.

Gizzard ayam kaya dengan protein. Protein diperlukan untuk penghasilan tenaga, sekaligus membantu menguatkan sel dan tisu otot. Untuk setiap 9 kg berat badan anda, anda disyorkan untuk memenuhi 8 gram pengambilan protein. Hidangan ayam 100 gram menyediakan 30.39 gram protein untuk menyokong pengambilan protein anda.

Setiap 100 gram ikan bilis ayam mengandungi 4 miligram zat besi dan 4.42 miligram zink. Wanita memerlukan 16 mg zat besi dan 8 mg zink, sementara lelaki memerlukan 8 mg zat besi dan 11 mg zink, setiap hari. Zat besi diperlukan untuk menyokong pemecahan sel, membuat hemoglobin dan mengangkut oksigen ke seluruh badan. Zink diperlukan oleh tubuh untuk mendorong sistem ketahanan badan, dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Dalam hidangan ayam goreng (100 gram), anda juga akan mendapat: 4 mg niasin atau vitamin B-2 (jumlah 16 mg sehari untuk lelaki dan 14 gram untuk wanita dewasa, 18 mg untuk wanita hamil, dan 17 mg untuk ibu menyusu - setiap hari); 0.262 mg riboflavin (sejumlah 1.3 mg untuk lelaki, 1.1 mg untuk wanita dewasa, 1.4 gram untuk wanita hamil, dan 1.6 mg untuk ibu menyusu - sehari); dan 1.04 mikrogram vitamin B12 daripada jumlah cadangan harian 2.04 mcg.

Vitamin B12 penting untuk sistem imun dan fungsi neurologi yang baik. Niacin membantu anda mengekalkan rambut, kulit, hati, dan mata yang sihat sambil meningkatkan daya tahan tubuh anda. Riboflavin, antioksidan semula jadi, dapat melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas yang anda dapat dari proses pencernaan makanan di dalam badan. Selain itu, Riboflavin juga membantu anda menjaga rambut, kulit, mata, dan hati yang sihat.

Risiko memakan ikan bilis ayam

Dengan hidangan yang sama, ayam belalang mengandungi 370 miligram kolesterol, menyumbang lebih daripada had normal 300 miligram sehari yang disyorkan oleh American Heart Association. Bagi orang dewasa yang mempunyai sejarah penyakit jantung, pengambilan kolesterol yang disyorkan adalah 200 mg sehari.

Usus daging sapi dan babi

Kenapa mesti makan tripe?

Satu hidangan usus sapi (100 gram) mengandungi 1.6 miligram zink, 96 kalori, 13.64 gram protein, dan kira-kira 4 gram lemak total (hanya 1.5 gram lemak tepu). Had harian untuk lemak tepu setiap hari untuk lelaki dewasa ialah 30 dan 20 gram untuk wanita dewasa.

Dalam 100 gram usus mengandungi 1.57 mg vitamin B-12, memenuhi hampir 65% cadangan harian untuk orang dewasa, kurang daripada 60% had untuk wanita hamil, dan 56% cadangan RDA untuk ibu menyusu. Vitamin B12 penting untuk sistem imun dan fungsi neurologi yang baik. Niacin membantu anda mengekalkan rambut, kulit, hati, dan mata yang sihat sambil meningkatkan daya tahan tubuh anda. Selain itu, B-12 membantu tubuh untuk menyesuaikan diri dengan tekanan yang lebih baik, dan juga membantu pengeluaran DNA dan mencegah anemia.

Dari 100 gram usus sapi, anda akan mendapat 72 gram fosfor, 10 peratus lebih banyak daripada cadangan RDA harian. Fosfor terdapat dalam banyak tulang dan gigi kerana mineral ini penting untuk pengeluaran dan kesihatan tulang dan gigi. Fosforus juga membantu tubuh menguraikan lemak dan karbohidrat, dan membantu penghasilan protein dan pembaikan sel dan tisu. Anda juga memerlukan fosfor untuk menajamkan deria rasa dan bau anda.

Risiko makan pari

Dalam bahagian yang sama, usus sapi juga mengandungi 138 mg kolesterol - 46-69 peratus lebih tinggi daripada had harian yang disyorkan oleh American Heart Association untuk pengambilan kolesterol.

Hati daging lembu

Mengapa anda mesti makan hati lembu?

Dalam 3 ons hati sapi mengandung 60 mikrogram vitamin B-12, sementara hati sapi mengandung 72 mcg vitamin B-12 per 3 ons. Nilai ini memberikan pengambilan vitamin B-12 yang mencukupi untuk tubuh melebihi had RDA iaitu 2.4 mikrogram vitamin B-12 sehari.

Anda hanya memerlukan 0.9 mg tembaga melalui diet harian anda. Sekiranya anda makan 3 auns hati sapi, anda akan mendapat 12 mg tembaga sehari. Tembaga adalah komponen sokongan penting bagi sejumlah enzim. Tubuh bergantung kepada enzim ini untuk menghasilkan tenaga, memetabolismekan zat besi, mensintesis kolagen, dan menjaga kesihatan saraf tubuh. Beberapa enzim yang bergantung pada tembaga juga membuat antioksidan, yang melindungi sel dari kerosakan radikal bebas.

Hati daging sapi kaya dengan vitamin A - hati sapi mengandung hampir 60,000 IU vitamin A per 3 ons, sementara daging sapi dewasa mengandung 26,957 IU vitamin A. Sekiranya anda kekurangan vitamin A, sistem imun anda akan lemah. Vitamin A adalah faktor penting dalam penghasilan sel darah putih.

Risiko memakan hati daging lembu

Hati daging lembu boleh mengandungi sisa racun perosak dalam kepekatan yang lebih tinggi daripada bahagian daging lembu yang lain.

Pengambilan hati sapi secara teratur melebihi 100 gram sehari boleh menyebabkan pengumpulan tembaga dan vitamin A dalam sistem tubuh mencapai had berbahaya. Keracunan tembaga jarang terjadi pada orang dewasa yang sihat, tetapi boleh menyebabkan kerusakan hati. Oleh itu, hadkan pengambilan tembaga anda maksimum 10 mg sehari. Sebagai tambahan, turunan vitamin A dalam hati sapi - retinol - boleh menjadi toksik bagi tubuh jika diserap oleh tubuh dalam dos yang tinggi dalam waktu yang singkat, atau dalam dos yang rendah tetapi biasa dalam jangka masa yang panjang. Had toleransi pengambilan vitamin A sehari ialah 10,000 IU.

Kelemahan utama memakan hati sapi adalah jumlah kolesterol yang dikandungnya. Sekeping hati sapi bersaiz sederhana mempunyai 90 peratus kolesterol. Namun, seperti kolesterol dalam makanan laut dan telur, kandungan kolesterol dalam hati (ayam dan daging sapi) adalah jenis yang mudah dipecah oleh tubuh, jadi biasanya tidak akan memberi kesan buruk pada kolesterol jahat (LDL) tahap dalam darah, yang boleh menyumbat arteri.

Kolesterol penting untuk pembentukan sel dan beberapa hormon, tetapi tubuh juga menghasilkan kolesterol secara semula jadi. Pengambilan kolesterol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Otak lembu

Mengapa anda mesti makan otak daging lembu?

Otak daging sapi menawarkan nilai pemakanan yang luar biasa, berkat kandungan protein dan lemaknya yang sihat. Setiap 4 ons otak daging sapi mengandungi 12.3 gram protein - seperlima dari jumlah pengambilan harian yang disyorkan untuk rata-rata 68 kg orang, menurut Iowa State University Extension. Protein membantu tubuh mengekalkan otot yang sihat dan juga bertindak sebagai pengawal sistem imun.

Otak daging sapi juga mengandungi DHA, sejenis asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 berfungsi untuk menurunkan risiko penyakit jantung, dan juga meningkatkan fungsi otak yang sihat. Setiap 4 ons otak daging sapi mengandungi 1 gram DHA.

Selain itu, otak daging sapi juga bertindak sebagai sumber selenium dan tembaga yang baik. Sebagai antioksidan, selenium menjaga tisu badan dengan sihat dengan mencegah kemungkinan kerosakan radikal bebas. Sama seperti tembaga, selenium juga menyumbang kepada fungsi sistem imun yang optimum. Setiap 4 ons otak daging sapi mengandungi 324 mikrogram tembaga dan 24 mikrogram selenium. Kedua-dua angka ini memenuhi sehingga 44 peratus pengambilan selenium harian yang disyorkan, dan 36 peratus daripada pengambilan tembaga harian anda.

Otak daging sapi juga mengandungi sejumlah vitamin penting, seperti vitamin B-5 dan B-12. Vitamin B-5 dari diet anda menyokong metabolisme badan, membantu anda mengubah makanan menjadi tenaga dan juga berperanan dalam penghasilan hormon. Vitamin B-12 membantu anda mensintesis DNA, menyumbang kepada kesihatan sistem saraf dan menyokong perkembangan sel darah merah baru. Satu hidangan otak daging sapi mengandungi 2.3 mg vitamin B-5 (asid pantotenik) - memenuhi 46 peratus pengambilan B-5 harian anda. Otak sapi juga menyediakan 11 mcg vitamin B-12 - yang lebih dari cukup untuk keperluan pemakanan harian anda.

Risiko memakan otak daging lembu

Walaupun otak daging sapi kaya dengan nutrien yang baik, jeroan yang biasa terdapat dalam hidangan Padang dan Soto juga membawa beberapa risiko kesihatan yang serius. Otak daging lembu tinggi kolesterol: 3,401 miligram kolesterol setiap hidangan - 10 kali lebih banyak daripada yang disarankan RDA harian. Tahap kolesterol yang berlebihan dari makanan anda dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, terutama pada mereka yang sensitif terhadap kolesterol diet.

Otak sapi yang terkontaminasi dengan virus ensefalitis spongiform sapi boleh menimbulkan risiko kesihatan yang serius, menyebabkan penyakit Creutzfeldt-Jakob - yang dikenali sebagai "lembu gila" - gangguan neurodegeneratif yang mematikan.

Setelah mempertimbangkan semua faedah dan risiko, adakah anda berminat memasukkan pelbagai jenis makanan dalam makanan sihat anda? Kuncinya adalah: hadkan bahagian dan masak dengan teliti untuk mengelakkan bakteria berbahaya.

BACA JUGA:

  • Selera Makan Diet Pisang
  • Adakah Diet Bebas Gluten Lebih Sihat?