Penyakit berjangkit

Punca herpes kulit, kapan lebih berisiko dijangkiti?

Kulit herpes adalah penyakit berjangkit yang menyebabkan ruam dan ruam gatal pada kulit. Terdapat tiga jenis virus yang menyebabkan herpes kulit, iaitu herpes simplex tipe 1, herpes simplex tipe 2, dan varicella zoster. Walaupun kedua-duanya menunjukkan tanda-tanda ketahanan pada kulit, ketiga-tiga jangkitan virus ini boleh menyebabkan penyakit dengan gangguan yang berbeza.

Jenis virus herpes kulit dan penyakitnya

Terdapat lapan virus yang tergolong dalam kumpulan virus herpes, tetapi tidak semua virus adalah penyebab herpes kulit.

Jenis virus dalam kumpulan alpha herpevirus paling kerap menjangkiti dan menyebabkan penyakit kulit, seperti herpes genital, herpes oral, cacar air, dan herpes zoster.

1. Punca herpes oral atau herpes labialis

Penyakit herpes yang menyerang kulit di sekitar mulut (herpes oral) disebabkan oleh jangkitan dengan virus herpes simplex tipe 1 (HSV-1). Setelah dijangkiti, virus yang menyebabkan herpes akan tinggal di dalam badan selama-lamanya.

Pada mulanya, jangkitan HSV-1 mungkin tidak menunjukkan gejala herpes oral dalam jangka masa yang lama sehingga sukar dikesan. Walau bagaimanapun, jangkitan virus yang berterusan boleh menyebabkan luka kering atau terbuka pada kulit di sekitar mulut dan muka.

Virus yang menyebabkan herpes kulit lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan bayi yang dijangkiti oleh orang dewasa yang dijangkiti.

Virus herpes ditularkan melalui kontak dekat dengan orang yang dijangkiti, seperti menyentuh mulut (mencium), seks oral pada kawasan genital yang terjejas, dan menggunakan objek, seperti peralatan makan, gincu, dan pisau cukur, yang dikongsi bersama dengan pesakit.

HSV-1 juga dapat disebarkan melalui sentuhan antara mulut dan kulit yang dijangkiti walaupun tidak ada luka terbuka pada kulit.

Beberapa faktor yang membuat anda lebih berisiko terkena herpes termasuk:

 • Berhubungan rapat dengan orang dengan herpes oral
 • Mempunyai sistem imun yang lemah, termasuk disebabkan oleh jangkitan HIV
 • Menjalani rawatan kemoterapi
 • Lakukan seks oral tanpa kondom

2. Penyebab herpes genital

Penyakit herpes yang menyebabkan luka kering pada alat kelamin disebabkan oleh jangkitan dengan virus herpes simplex jenis 2 (HSV-2). Walau bagaimanapun, jangkitan HSV-1 yang menyebabkan herpes oral juga boleh menyebabkan herpes genital melalui penularan seks oral.

Seperti herpes oral, virus yang menyebabkan herpes genital akan tinggal di dalam badan selama-lamanya dan tidak dapat disembuhkan.

Menurut American Academy of Dermatology, virus herpes simplex yang pada awalnya wujud dalam sel kulit akan berpindah ke sel saraf dan berterusan setelah munculnya luka kering pada kulit. Walau bagaimanapun, jangkitan virus ini dapat berhenti (tidak aktif / tertidur) dan berulang pada bila-bila masa.

Kedua-dua herpes oral dan herpes genital adalah penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, HSV-2 hanya dapat menular melalui hubungan seksual tidak seperti herpes genital yang dapat menular dengan menyentuh kulit wajah yang terkena.

Berikut adalah faktor risiko yang boleh menyebabkan anda mendapat herpes genital:

 • Kerap melakukan pelbagai pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom
 • Sistem imun yang lemah
 • Menghidap penyakit kelamin
 • Jantina wanita

3. Varicella zoster menyebabkan cacar air dan cacar air

Satu lagi jangkitan virus herpes yang menyebabkan gangguan kulit adalah varicella zoster (VZV). Virus ini adalah penyebab utama cacar air dan herpes zoster.

Varicella zoster adalah sejenis virus herpes yang sangat mudah disebarkan titisan (memercikkan air liur) atau bersentuhan langsung dengan ruam atau tahi cacar.

Faktor yang meningkatkan risiko seseorang mendapat cacar air adalah:

 • Berhubungan rapat dengan orang yang menghidap cacar air
 • Bawah 12 tahun
 • Adakah mengandung dan tidak pernah dijangkiti
 • Belum mendapat vaksin cacar
 • Mempunyai sistem imun yang lemah kerana penyakit dan ubat-ubatan tertentu

Apabila dijangkiti, virus ini tidak langsung menyebabkan simptom ruam atau ruam cacar pada kulit. Virus yang menyebabkan herpes akan melalui masa inkubasi 10-21 hari. Ini bermaksud bahawa apabila anda terdedah kepada virus, hanya diperlukan sekitar 10-21 hari untuk gejala pertama muncul.

Jangkitan varicella yang aktif akan menyebabkan gejala awal dalam bentuk demam dan kelemahan. Gejala cacar air dapat hilang sendiri dalam masa 7-10 hari.

Walaupun begitu, virus itu tidak hanya hilang dari badan. Virus akan kekal dan tidur (tidak aktif) di sel-sel saraf. Virus ini dapat diaktifkan semula dan jangkitan sekunder berlaku yang menyebabkan herpes zoster atau herpes zoster.

Namun, tidak semua orang yang mengalami cacar air akan mengalami herpes zoster. Pengaktifan semula virus yang menyebabkan herpes lebih berisiko jika:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah kerana penyakit seperti HIV / AIDS
 • Menjalani rawatan barah atau pemindahan organ
 • Lebih 50 tahun
 • Komplikasi penyakit kulit yang menyebabkan kerosakan sel saraf

Perbezaan antara cacar air dan cacar air berdasarkan penularan dan ciri

Cara mengatasi penyebab herpes kulit

Tidak ada ubat yang dapat menghilangkan virus yang menyebabkan herpes kulit dari badan. Tetapi pada dasarnya, jangkitan virus herpes simplex dan varicella zoster dapat mereda dengan sendirinya.

Rawatan perubatan masih diperlukan untuk melegakan gejala dan mempercepat pemulihan luka atau luka anjal pada kulit. Sebilangan besar rawatan herpes dilakukan dengan ubat antivirus dalam bentuk tablet atau salap.

Jenis ubat antivirus untuk herpes kulit yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah:

 • Acyclovir
 • Valacyclovir
 • Famiclovir

Sementara itu, anda juga boleh melakukan cara semula jadi di rumah untuk merawat gejala herpes kulit dengan:

 • Jangan gores luka herpes atau lepuh cacar, walaupun gatal
 • Sapukan calamine lotion secara berkala untuk menenangkan kulit yang dijangkiti
 • Mandi menggunakan air suam dan oatmeal, cuba jangan mengambil masa lebih dari 15 minit
 • Tingkatkan rehat, pengambilan cecair, dan makanan berkhasiat
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found