Kesihatan Seksual

Hubungan intim pada waktu malam, apa faedahnya?

Bilakah anda dan pasangan biasanya bercinta? Pada waktu malam atau pagi? Walaupun waktu seks adalah pilihan peribadi, kebanyakan pasangan cenderung melakukan hubungan seks pada waktu malam. Jadi, untuk sekian lama bercinta identik dengan aktiviti pada waktu malam.

Sebenarnya, seks mesti dilakukan pada bila-bila masa. Lalu, mengapa banyak orang memilih untuk melakukan hubungan seks pada waktu malam? Adakah alasan perubatan atau saintifik di sebalik tabiat ini? Teruskan membaca untuk mengetahui jawapannya!

Adakah bercinta pada waktu malam lebih baik?

Tidak perlu melakukan hubungan seks pada waktu malam. Secara biologi, manusia boleh bercinta setiap saat.

Sebab mengapa banyak orang memilih untuk melakukan hubungan seks pada waktu malam sebenarnya lebih kepada jadual harian dan kehidupan mereka yang sibuk.

Petang adalah satu-satunya masa untuk menghabiskan masa berkualiti bersama. Anda dan pasangan anda telah menyelesaikan aktiviti anda dan anak-anak sedang tidur.

Dengan cara itu, anda boleh melakukan hubungan seks dengan lebih bebas dan selesa. Namun, ada sebab yang baik mengapa banyak orang memilih untuk bercinta pada waktu malam sebelum tidur.

Bagi wanita yang berusaha hamil, berbaring telentang selepas berhubungan seks dapat meningkatkan peluang mereka hamil hingga 27%.

Sementara itu, berdiri tegak akan menjadikan sperma lebih sukar untuk memenuhi telur kerana harus melawan graviti.

Oleh itu, seks pada waktu malam adalah pilihan praktikal kerana selepas itu anda boleh berbaring dengan selesa. Anda tidak perlu segera bangun untuk memasak sarapan dan bersiap-siap untuk ke pejabat.

Manfaat bercinta pada waktu malam sebelum tidur

Anda bebas melakukan hubungan seks pada bila-bila masa. Namun, para pakar mendapati bahawa terdapat banyak faedah bercinta sebelum tidur. Lihat tiga kelebihan berikut.

1. Meningkatkan keakraban hubungan

Bercinta pada waktu malam memberi anda dan pasangan peluang yang lebih besar untuk bersenang-senang setelah anda memenuhi keinginan anda di tempat tidur.

Anda berdua boleh saling berpelukan dan berbual dengan lebih dekat. Ini kerana setelah melakukan hubungan seks, tubuh akan menghasilkan hormon oksitosin.

Hormon ini bertanggungjawab untuk membuat anda berasa lebih santai dan selesa.

Bukan hanya itu, peningkatan hormon oksitosin juga akan membantu mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda. Suasana yang baik sangat sesuai untuk bersantai di tempat tidur bersama, bukan?

Sementara itu, jika anda bercinta di pagi hari, anda mungkin harus segera bangun, tidak mempunyai waktu untuk bersuara terlebih dahulu.

2. Mengurangkan tekanan dan beban minda

Bukan rahsia lagi, seks boleh membantu mengurangkan tekanan dari kerja atau tekanan lain.

Setelah melalui hari yang penuh dengan tekanan, bercinta dengan pasangan anda pada waktu malam dapat menjadi cara yang mudah dan lazat untuk menutup hari yang melelahkan.

Ingat, jika tidak ditangani dengan betul, tekanan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, baik secara fizikal dan psikologi.

Oleh itu, penting bagi anda dan pasangan anda untuk mengatasi tekanan sebelum tidur dengan melakukan hubungan seks.

3. Tidur dengan lebih nyenyak

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa bercinta pada waktu malam dapat meningkatkan kualiti tidur untuk membantu mengatasi insomnia.

Menurut laman Sleep Foundation, setelah melalui orgasme, tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin dan prolaktin yang menjadikan anda lebih santai dan selesa.

Selain itu, seks juga membantu mengurangkan tahap hormon kortisol, hormon yang sering dikaitkan dengan tekanan.

Ini akan memudahkan anda tertidur dan bangun segar pada waktu pagi.

4. Meningkatkan produktiviti pada keesokan harinya

Sekiranya tekanan telah diatasi dan anda mendapat tidur yang cukup, ini pasti akan memberi kesan yang baik terhadap produktiviti anda pada keesokan harinya.

Ya, setelah menutup hari dengan bercinta di malam hari dan bangun segar, anda akan merasa lebih teruja untuk menyambut hari baru.

Apabila mood anda bertambah baik, anda juga akan mempunyai hari yang lebih produktif. Sebarang kerja yang dilakukan terasa lebih ringan.

5. Menjaga kesihatan jantung

Bercinta pada waktu malam tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan mental dan hubungan intim, tetapi juga memberi kesan positif kepada kesihatan jantung anda.

Seks dikatakan setara dengan aktiviti fizikal yang membakar kalori, seperti senaman kardio dan aerobik.

Menurut laman web Perubatan Hopkins, melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 2 kali seminggu mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami serangan jantung.

Seks juga membantu menurunkan tekanan darah, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan tidur. Itulah sebabnya seks bermanfaat untuk kesihatan jantung.

6. Menguatkan sistem ketahanan badan

Berhubungan seks sebelum tidur juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda.

Seks dipercayai dapat membantu meningkatkan tahap imunoglobulin A aka IgA dalam badan. IgA adalah antibodi dalam darah yang berfungsi untuk melawan penyakit.

Selain itu, melakukan hubungan seks pada waktu malam dapat membantu anda tidur lebih lena. Tidur yang cukup juga memberi kesan positif kepada sistem imun anda.

Tidak dinafikan bahawa seks adalah salah satu aspek terpenting dalam hubungan romantis.

Walau bagaimanapun, faedah apabila dilakukan pada waktu malam jauh lebih penting daripada yang anda fikirkan.

Bukan hanya meningkatkan kualiti hubungan cinta, bercinta di malam hari juga mempunyai pengaruh positif terhadap kesihatan fizikal dan mental anda.

Oleh itu, jika pasangan anda mengajak anda untuk membuat pakaian sebelum tidur, jangan tergesa-gesa untuk menolak dan cuba mengikut ajakannya. Anda akan segera merasakan kesannya, bahkan bermula dari saat anda bangun keesokan harinya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found