Kesihatan mental

Gangguan Skizotip: Definisi, Gejala, dan Rawatan

Hidup dalam era digital yang semakin canggih, ironinya masih banyak orang yang masih mempercayai perkara ghaib dan mistik. Contohnya, pergi ke tempat pesugihan untuk mendapatkan nombor loteri atau meminta keturunan. Tetapi tahukah anda bahawa mempercayai perkara-perkara mistik, menjadikannya sukar untuk berhubungan dan berinteraksi dengan orang lain, boleh menjadi salah satu gejala gangguan mental yang disebut gangguan skizotip? Kenapa begitu?

Apa itu gangguan skizotip?

Keperibadian menentukan bagaimana seseorang berinteraksi dengan orang lain, kerana keperibadian menentukan bagaimana anda melihat diri anda dan persekitarannya.

Gangguan skizotip adalah gangguan keperibadian yang menyebabkan seseorang sukar untuk menjalin hubungan rapat dengan orang lain kerana mereka merasa sangat tidak selesa untuk berinteraksi. Selain itu, seseorang yang mengalami gangguan ini mempunyai cara berfikir yang tidak normal sehingga cenderung eksentrik.

Orang yang mengalami gangguan ini sering mempunyai pemikiran yang salah akibat pemahaman yang tidak betul mengenai peristiwa sehari-hari, walaupun kejadian ini adalah perkara biasa bagi orang lain. Mereka sangat takhayul dan mempunyai pemikiran sendiri mengenai sesuatu perkara walaupun tidak wajar atau menyimpang dari norma sosial persekitarannya.

Pola pemikiran "eksentrik" ini sering menimbulkan kegelisahan dan kemurungan bagi penghidap. Hasilnya, rawatan yang dijalankan hanya tertumpu pada gejala kemurungan dan gangguan kecemasan tanpa mengatasi gejala gangguan keperibadian yang mereka alami.

Penyebab gangguan skizotip

Banyak perkara yang dianggap sebagai penyebab gangguan skizotip. Satu teori menyatakan bahawa kemunculan gangguan ini adalah hasil interaksi faktor keturunan, sosial, dan psikologi.

Gangguan skizotip mungkin berasal dari sifat yang diwarisi, tetapi peranan sosial seperti keibubapaan dan interaksi sosial semasa kecil, faktor perangai, dan bagaimana dia menyelesaikan masalah juga dapat mempengaruhi perkembangan gangguan keperibadian.

Gejala gangguan keperibadian skizotip

Secara amnya, gangguan keperibadian skizotip menyebabkan corak kemahiran sosial dan interpersonal yang sangat minimum kerana pemikiran yang tidak wajar. Gangguan ini juga disertai dengan perasaan tidak selesa berinteraksi dan tidak mempunyai kemampuan untuk menjalani hubungan yang rapat.

Walau bagaimanapun, lebih khusus lagi gejala yang dialami oleh orang-orang dengan gangguan ini lebih bervariasi. Ini termasuk:

  • Mempunyai kepercayaan yang kuat terhadap sihir, mistik, ghaib, gaib, walaupun bertentangan dengan norma
  • Selalunya mempunyai ilusi mengenai pengalaman ghaib, atau kejadian luar biasa
  • Mempunyai idea yang tidak masuk akal
  • Mempunyai cara bercakap dan kata-kata yang tidak jelas untuk difahami oleh orang lain
  • Selalunya menunjukkan emosi yang tidak wajar
  • Sangat tidak selesa dalam situasi sosial
  • Rasa terlalu paranoid mengenai perkara-perkara tertentu
  • Mempunyai penampilan yang tidak biasa atau eksentrik
  • Sangat sedikit yang mempunyai rakan rapat atau orang kepercayaan selain keluarga terdekat
  • Mengalami kegelisahan sosial dan merasa paranoid ketika berinteraksi dengan seseorang walaupun sudah lama mengenali antara satu sama lain.

Bagaimana skizotaip dapat dikenal pasti?

Seseorang hanya boleh dinyatakan mengalami gangguan skizotipal ketika dia sudah dewasa. Sebabnya, gangguan keperibadian hanya dapat terbentuk dalam masa yang lama. Individu pada usia kanak-kanak dan remaja masing-masing mengalami perubahan keperibadian dan pematangan secara berterusan. Gejala gangguan skizotip boleh meningkat menjadi dewasa dan kemudian menurun pada akhir dewasa sebelum memasuki usia tua atau sekitar 40-50 tahun.

Diagnosis yang dibuat oleh profesional psikiatri mungkin melibatkan gejala dan corak tingkah laku sebelumnya pada seseorang yang disyaki mengalami gangguan keperibadian skizotip. Penentuan diagnosis pada individu sebelum memasuki masa dewasa dapat dilakukan apabila gejala gangguan ini sudah ada dan berterusan sekurang-kurangnya satu tahun. Di samping itu, pengesanan awal gangguan ini didasarkan pada sejarah keluarga yang menghidap skizofrenia.

Apakah perbezaan antara skizotaip dan skizofrenia?

Gangguan keperibadian skizotip sering disalah anggap sebagai skizofrenia gangguan mental yang serius. Kedua-duanya boleh mencetuskan gejala psikosis yang menyukarkan seseorang untuk membezakan antara realiti dan apa yang hanya halusinasi / khayalan.

Walau bagaimanapun, kekerapan dan intensiti episod halusinasi dan khayalan dalam gangguan keperibadian skizotaip umumnya lebih ringan daripada skizofrenia. Umumnya, seseorang yang mengalami gangguan skizotipal lebih kurang mengetahui perbezaan antara realiti dan pemikiran, tetapi orang dengan skizofrenia akan merasa sangat sukar untuk mengatasi gejala khayalan yang mereka alami. Mereka secara amnya tidak dapat membezakan antara sifat nyata dan khayalan.

Walaupun kedua-duanya berbeza, rawatan skizofrenia dapat memberi kesan positif pada orang dengan gangguan skizotipal.

Rawatan gangguan skizotip

Rawatan yang tepat sangat diperlukan bagi orang-orang dengan gangguan keperibadian skizotipal kerana jika tidak dirawat ada kemungkinan penurunan kemampuan sosial dan pekerjaan yang serius. Rawatan komprehensif seperti terapi psikiatri dan penggunaan ubat diperlukan untuk membentuk corak pemikiran dan tingkah laku baru dan melegakan gejala gangguan skizotip. Walau bagaimanapun, ini mungkin perlu dilakukan dalam jangka masa yang lama.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found