Gigi dan Mulut

Punca Membakar Mulut Panas Walaupun Anda Tidak Makan Pedas

Anda pasti tahu bagaimana rasanya ketika anda makan makanan atau minuman yang terlalu panas, lidah dan mulut anda akan terasa sangat panas dan sakit. Keadaan ini juga boleh berlaku semasa anda makan makanan pedas. Namun, ternyata ada masalah kesihatan yang menyebabkan sensasi terbakar muncul di mulut dan lidah selama berhari-hari dan bahkan berbulan-bulan, walaupun mereka tidak makan atau minum panas. Nah, keadaan ini dipanggil sindrom mulut terbakar atau sindrom mulut panas. Apakah penyebab sindrom mulut panas atau mulut terbakar?

Apa itu sindrom mulut terbakar atau sindrom mulut panas?

Sindrom mulut terbakar atau sindrom mulut panas adalah istilah perubatan yang menggambarkan ketika seseorang merasakan mulutnya terbakar atau kesemutan tanpa alasan yang jelas.

Secara amnya, keadaan ini membuat lidah terasa seperti panas dengan air panas tetapi juga dapat dirasakan di bahagian mulut yang lain, seperti gusi, bibir, pipi dalaman, hingga ke bumbung mulut.

Sindrom mulut panas adalah penyakit yang jarang berlaku kerana hanya dua peratus penduduk dunia yang mengalaminya. Pada beberapa orang, penyakit ini dapat muncul dalam jangka waktu yang lama, sementara pada orang lain dapat terasa tiba-tiba dan berkembang secara beransur-ansur.

Punca sebenar sindrom mulut panas tidak diketahui. Inilah sebabnya, sindrom ini cenderung sukar didiagnosis dan dirawat sehingga masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Pelbagai punca mulut panas dan terbakar akibat sindrom mulut terbakar

Punca sindrom mulut panas terbahagi kepada dua, iaitu primer dan sekunder.

1. Utama

Apabila anda memeriksa keadaan mulut panas yang dialami, dan kemudian doktor tidak menemui kelainan klinikal pada anda, maka keadaan ini disebut sebagai sindrom mulut panas primer atau idiopatik.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ini dianggap disebabkan oleh masalah dengan rasa dan saraf deria pada sistem saraf pusat anda.

2. Menengah

Apabila mulut yang panas dan terbakar disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, ia dikenali sebagai sindrom mulut panas sekunder. Beberapa masalah perubatan yang berkaitan dengan sindrom mulut panas sekunder adalah seperti berikut:

 • mulut kering (xerostomia), dapat disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, masalah dan fungsi kelenjar air liur, atau kesan sampingan dari rawatan barah.
 • Masalah mulut lain, seperti sariawan, lichen planus atau tompok putih tebal pada mulut dan lidah, dan radang lidah geografi atau lidah yang menyebabkan lesi berbentuk seperti pulau pada peta.
 • Kekurangan nutrien, seperti kekurangan zat besi, zink, asam folat (vitamin B9), thiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), piridoksin (vitamin B6), dan cobalamin (vitamin B12).
 • Penggunaan gigi palsu, terutamanya jika gigi palsu ternyata tidak sesuai dan menyebabkan kerengsaan pada otot dan tisu mulut.
 • Alahan, baik kerana rasa makanan, bahan tambahan makanan, atau agen pewarna tertentu dalam makanan.
 • Asid perut naik (GERD), atau keadaan di mana makanan bergerak dari perut ke kerongkongan.
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, terutamanya ubat hipertensi.
 • Tabiat buruk, seperti menggigit hujung lidah atau menggosok gigi (bruxism).
 • Gangguan endokrin, seperti diabetes atau hipotiroidisme.
 • Kerengsaan mulut yang berlebihan, misalnya kerana pembersihan lidah yang berlebihan, penggunaan ubat gigi yang kasar, penggunaan ubat kumur yang kerap, atau minum terlalu banyak minuman berasid.
 • Faktor psikologi, seperti kegelisahan, kemurungan, atau tekanan.
 • Perubahan hormon, biasanya berkaitan dengan menopaus atau penyakit tiroid.

Perhatikan sebarang tanda dan gejala sindrom mulut panas

Dilaporkan oleh Mayo Clinic, tidak mudah untuk mencari tanda-tanda fizikal pada lidah atau mulut kerana sindrom mulut panas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda dan gejala yang boleh anda perhatikan seperti di bawah.

 • Sensasinya seperti menyiram air panas di lidah, tetapi juga dapat dirasakan di semua bahagian mulut
 • Mulut terasa kering dan dahaga
 • Mulut terasa pahit
 • Lidah terasa kebas atau kebas

Sebilangan orang mengalami tanda dan gejala untuk jangka masa yang berbeza. Ada yang merasakannya setiap hari bermula dari bangun, tetapi ada yang merasakannya hanya pada waktu-waktu tertentu.

Walau bagaimanapun, sindrom mulut panas biasanya berlangsung selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Oleh itu, jika anda merasakan satu atau lebih daripada gejala sindrom mulut panas, segera berjumpa doktor atau doktor gigi untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found