Kesihatan mental

7 Tanda Anda Mempunyai Gangguan Keperibadian •

Tidak ada yang lebih menjengkelkan daripada merasa sedih yang tiba-tiba muncul tanpa sebab. Kerana walaupun merasa sedih adalah perkara semula jadi dalam hidup, ternyata menjadi masalah jika perasaan sedih yang anda rasakan sebenarnya menghalangi anda untuk melakukan aktiviti seharian. Walau bagaimanapun, menurut Institut Kesihatan Mental Negara, dianggarkan bahawa 7% orang dewasa akan merasa sedih atau perasaan biru yang boleh menjadi tanda kemurungan klinikal atau adanya gangguan keperibadian.

JUGA BACA: Tanda-tanda Anda Mengalami Gangguan Narsisistik

Apa itu gangguan keperibadian?

Malangnya, masih ada orang yang menganggap gangguan keperibadian sebagai jenaka; atau, masih ada orang yang dengan mudah menandakan seseorang dengan gangguan keperibadian tertentu.

Sebenarnya, gangguan keperibadian adalah istilah umum untuk sejenis penyakit mental di mana cara berfikir, memahami situasi, dan berhubungan dengan orang lain menjadi tidak berfungsi. Ini secara amnya berpotensi merosakkan diri kerana boleh menyebabkan tekanan dalam hidup atau mengganggu aktiviti rutin di tempat kerja, sekolah, atau situasi sosial yang lain.

Atas sebab ini, penting untuk mengetahui tanda-tanda gangguan psikologi ini untuk memahami dan menolong orang lain yang mungkin mengalaminya.

Apakah ciri dan tanda seseorang yang mengalami gangguan keperibadian?

1. Keyakinan diri yang rendah

Orang yang mengalami gangguan keperibadian biasanya mempunyai harga diri yang rendah. Akibatnya, mereka sering meluahkan fikiran atau perasaan mereka melalui kemarahan. Selain itu, orang yang mempunyai harga diri yang rendah juga sangat bergantung pada pujian dan persetujuan orang lain untuk mengetahui siapa mereka.

2. Kebimbangan yang berlebihan

Kegelisahan tentunya dimiliki oleh semua orang, tetapi pada orang yang mengalami gangguan keperibadian, kegelisahan sangat melelahkan kerana disertai dengan perasaan gementar, ketegangan, dan panik. Kesannya, perasaan ini menjadikannya lebih peka terhadap tindakan orang lain.

3. Menjadi paranoid

Setiap orang mempunyai sikap paranoid mereka sendiri, tetapi orang dengan gangguan keperibadian biasanya cenderung memiliki sikap paranoid yang berlebihan.

BACA JUGA: Khayalan: Satu Tanda Penyakit Mental Skizofrenia

4. Suka bersendirian

Sekali lagi, adalah perkara biasa bagi seseorang untuk memerlukan masa bersendirian. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai gangguan keperibadian biasanya cenderung suka menyendiri. Salah satu tanda ini juga dimiliki oleh orang yang mengalami gangguan keperibadian skizofrenia. Menurut Mayo Clinic, skizofrenia dicirikan oleh kurangnya minat dalam hubungan sosial atau peribadi. Seseorang yang mengalami gangguan ini mungkin lebih suka bersendirian, dan mereka mungkin tidak mempunyai kemampuan untuk merasa senang dalam kebanyakan aktiviti. Secara sederhana, mereka sejuk dan tidak peduli dengan persekitaran mereka.

5. Kaku dan perfeksionis

Adalah baik untuk mempunyai rakan yang suka semua jenis pesanan. Namun, jika mereka merasa jengkel atau marah ketika ada yang salah atau ada yang pecah, itu boleh menjadi tanda gangguan obsesif-kompulsif, juga dikenal sebagai OCD (gangguan obsesif-kompulsif). Gangguan obsesif-kompulsif adalah gangguan keperibadian yang merangkumi kesempurnaan ekstrem, yang mengakibatkan disfungsi dan kesusahan; keinginan untuk mengawal orang lain; pengabaian rakan dan aktiviti yang menyenangkan kerana komitmen untuk bekerja atau projek; dan tidak fleksibel mengenai etika atau nilai.

6. Cenderung ingin menjadi pusat perhatian

Seseorang yang sering mencari perhatian dengan drama yang dibuatnya, boleh menjadi tanda bahawa seseorang mengalami gangguan keperibadian. Tanda-tanda lain adalah, seseorang terlalu emosional, bersikap dramatis, atau provokatif hanya untuk mendapatkan perhatian; bercakap secara dramatik dengan pendapat yang kuat; mudah dipengaruhi oleh orang lain; cetek, cepat mengubah emosi; berasa sangat dekat dan dekat dengan rakan daripada mereka sebenarnya; dan kebimbangan berlebihan dengan penampilan fizikal.

BACA JUGA: Suka Mencari Perhatian? Boleh menjadi ciri gangguan tingkah laku histrionik

7. Sentiasa kelihatan kesal dan terharu

Biasanya, setiap orang dengan gangguan keperibadian sering mengalami kemurungan, paranoia, dan obsesi dari semasa ke semasa. Sudah tentu, ini adalah perkara yang menjengkelkan kerana menyebabkan penderitaan yang luar biasa dan boleh mengganggu hubungan sosial seseorang.

Apa yang harus anda ingat adalah bahawa gangguan keperibadian mungkin sukar untuk diatasi, tetapi itu tidak bermaksud bahawa semua usaha untuk membuat sesuatu menjadi lebih baik sia-sia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found