Pemakanan

7 Kebaikan Cuka Balsamic (Cuka Balsamic) |

Bahan tambahan untuk memasak cuka (cuka) didakwa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk apabila dicampurkan dengan bahan lain. Salah satunya ialah cuka balsamic (cuka balsamic). Lihat apa faedahnya cuka balsamic di sini.

Apa itu cuka balsamic?

Cuka balsamic adalah hasil jus anggur yang ditapai yang telah lama terkenal di dunia masakan. Cuka balsamic Juga dikenali sebagai cuka balsamic.

Cuka yang satu ini mempunyai warna coklat kemerahan yang cenderung gelap dan mempunyai aroma masam pedas. Walaupun begitu, cuka balsamic mempunyai rasa masam segar.

Itulah sebabnya, banyak orang menggunakan cuka balsamic ini sebagai hiasan salad atau penambah rasa masam untuk sup.

Berita baiknya, cuka ini tidak akan reput selagi disimpan dalam botol yang tertutup rapat. Bagi anda yang ingin mengelakkan produk yang mengandungi gluten, cuka balsamic mungkin penyelesaian yang tepat.

Kandungan cuka balsamic

Jika dilihat dari kandungan nutrisi, cuka balsamic mengandungi fitonutrien tinggi yang mempunyai sifat antioksidan. Di samping itu, berikut adalah sejumlah nutrien yang diperlukan oleh badan dan anda boleh dapatkan di: cuka balsamic.

 • Tenaga: 88 kcal
 • Protein: 0.49 g
 • Karbohidrat: 17.03 g
 • Glukosa: 7.57 g
 • Fruktosa: 7.38 g
 • Kalsium: 27 mg
 • Zat besi: 0.72 mg
 • Magnesium: 12 mg
 • Fosforus: 19 mg
 • Kalium: 112 mg
 • Zink: 0.08 mg
 • Mangan: 0.131 mg

Manfaat cuka balsamic

Bagi sesetengah orang cuka balsamic adalah salah satu bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, cuka coklat dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit lain.

Berikut adalah beberapa siri faedah cuka balsamic yang amat dirindui.

1. Menurunkan kolesterol

Salah satu faedahnya cuka balsamic Apa yang anda dapat adalah membantu menurunkan kolesterol. Sebabnya, cuka balsamic mempunyai sifat antioksidan yang berperanan melawan radikal bebas yang beracun bagi tubuh.

Kandungan antioksidan dalam cuka membantu membasmi bahan toksik bagi tubuh yang dapat meningkatkan kadar LDL (kolesterol jahat).

Iaitu, penggunaan cuka balsamic sebagai pembalut salad dalam jumlah yang mencukupi dapat membantu tubuh melindungi diri dari bahaya kolesterol tinggi.

2. Melancarkan sistem pencernaan

Selain menurunkan kolesterol, faedahnya cuka balsamic Satu lagi adalah untuk memperbaiki sistem pencernaan.

Sama seperti cuka lain, cuka balsamic kaya dengan asid asetik yang mengandungi jenis bakteria probiotik. Ini terbukti melalui penyelidikan dari jurnal Kimia makanan .

Sementara itu, probiotik terbukti dapat memperbaiki sistem pencernaan dengan meningkatkan kesihatan usus. Ini mungkin kerana asid asetik juga menghasilkan bakteria sihat yang disebut bioma usus.

3. Membantu menurunkan berat badan

Cuka balsamic adalah salah satu rempah memasak rendah kalori yang boleh digunakan dalam program diet anda.

Bagaimana tidak, cuka diketahui mempunyai sifat anti-kegemukan, termasuk cuka balsamic. Jadi, cuka jenis ini mengandungi probiotik yang membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Lain daripada itu, cuka balsamic tidak mempunyai lemak, alias bebas lemak. Walaupun anda tidak menurunkan berat badan dengan segera, anda boleh memasukkan cuka balsamic dalam makanan untuk membantu mencapai matlamat berat badan ideal.

4. Mengawal tekanan darah

Manfaat cuka balsamic Yang lain adalah mengawal tekanan darah, yang dilaporkan oleh sebuah kajian yang diterbitkan di Persatuan Diabetes Korea .

Pakar berpendapat bahawa kandungan kalium dalam cuka balsamic dapat digunakan sebagai ubat vasodilator dan mengurangkan risiko hipertensi.

Tidak menghairankan bahawa kandungannya cuka balsamic Ini diramalkan akan melindungi kesihatan jantung secara keseluruhan.

5. Mengawal kadar gula dalam darah

Bukan hanya tekanan darah yang dapat dikawal, cuka balsamic ternyata membantu badan mengawal kadar gula dalam darah anda.

Ini kerana cuka balsamic adalah salah satu makanan yang mengandungi nilai indeks glisemik rendah, sehingga dapat menstabilkan gula darah.

Pesakit kencing manis mungkin boleh menambah cuka balsamic untuk membantu mengurangkan risiko lonjakan gula darah selepas makan.

Walaupun begitu, perhatikan juga bahagian makanan kerana cuka ini masih mengandungi gula. Sekiranya anda tidak memperhatikan bahagian makanan, tentu saja faedahnya cuka balsamic akan tidak berharga.

6. Melancarkan peredaran darah

Terima kasih kepada kandungan polifenol di dalamnya, cuka balsamic berpotensi membantu sistem kardiovaskular dalam menjalankan fungsinya.

Selain itu, cuka balsamic adalah produk yang berasal dari penapaian anggur. Sementara itu, anggur terbukti dapat mengelakkan platelet (platelet) tidak berkumpul. Ini dapat membantu mencegah penyakit jantung.

Walaupun begitu, penyelidik memerlukan kajian lebih lanjut untuk mengetahui sama ada kesan penapaian anggur akan sama dengan anggur keseluruhan.

7. Mengekalkan kulit yang sihat

Cuka balsamic mengandungi asid asetik dan sebatian antimikroba, serta antioksidan yang baik untuk menjaga kulit yang sihat. Namun, ramai orang tidak suka menerapkannya secara langsung di wajah kerana warnanya gelap dan mempunyai bau yang kuat.

Sebaliknya, anda boleh mengambil cuka balsamic sebagai sebahagian daripada program diet sihat. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan kulit yang kelihatan lebih bersih dan cerah.

Bahaya memakan cuka balsamic berlebihan

Walaupun cuka balsamic menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, anda juga harus berhati-hati ketika meminumnya, terutamanya jika anda mempunyai alahan. Terdapat juga beberapa risiko memakan cuka balsamic, yaitu:

 • sakit perut kerana pengambilan berlebihan,
 • sakit tekak, hingga
 • gangguan sistem pencernaan.

Petua memilih cuka balsamic

Sekarang, cuka balsamic yang kaya dengan faedah ini telah banyak terdapat di pasaran. Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian kepada label maklumat nilai pemakanan cuka. Sebabnya, balsamic sebenar biasanya agak mahal, tetapi tidak mengandungi gula tambahan.

Sementara itu, jenama lain yang menambah gula biasanya bertujuan untuk menandingi rasa cuka balsamic asli. Sesuaikan pilihan cuka balsamic dengan keadaan anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found