Urologi

Mengetahui Fakta mengenai Air Kelapa untuk Ginjal |

Air kelapa mempunyai pelbagai manfaat, mulai dari menghilangkan dahaga, mencegah dehidrasi, hingga membantu menyuburkan tubuh. Sebenarnya, tidak sedikit yang mendakwa bahawa air kelapa mempunyai sifat unik untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

Bagi orang yang mengalami gangguan buah pinggang yang mesti memperhatikan pengambilan cecair mereka, ini pasti merupakan berita baik. Namun, adakah faedah ini benar? Sekiranya demikian, apakah kesan air kelapa pada tubuh sehingga dapat memberi manfaat kepada buah pinggang?

Kebaikan air kelapa untuk kesihatan buah pinggang

Berikut adalah beberapa kebaikan air kelapa dalam menjaga kesihatan buah pinggang.

1. Mencegah pembentukan batu ginjal

Batu ginjal terbentuk apabila kepekatan kalsium, oksalat, dan asid urik dalam air kencing meningkat. Mineral dan pelbagai bahan mendakan dan membentuk kristal mineral. Kristal kemudian membiak dan membentuk batu ginjal.

Pembentukan batu ginjal biasanya bermula kerana kekurangan pengambilan cecair. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh tahap sitrat yang rendah dalam air kencing. Sebenarnya, sitrat harus bertindak balas dengan kalsium dalam air kencing untuk membentuk kalsium sitrat.

Uniknya, kajian dalam jurnal BioMed Research International didapati air kelapa dapat menyumbang sitrat ke buah pinggang. Walaupun kandungan sitrat air kelapa agak rendah, terapi minuman ini dapat meningkatkan kepekatan air kencing sitrat.

Selain itu, air kelapa juga mengandungi lebih banyak mineral kalium dan klorida daripada buah-buahan lain. Kedua-dua bahan ini menghasilkan pH alkali yang menyukarkan proses pembentukan batu ginjal.

2. Membantu menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan penyempitan, pengerasan, atau kelemahan saluran darah. Sekiranya keadaan ini menyerang saluran ginjal, fungsi ginjal dalam menyaring darah akan terganggu sehingga rosak.

Berita baiknya, minum air kelapa dapat mencegahnya. Air kelapa kaya dengan mineral kalium yang dapat menurunkan tekanan darah. Pengambilan kalium terbukti menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi dan orang yang sihat.

Kajian lain mengenai haiwan juga menunjukkan air kelapa baik untuk buah pinggang kerana dapat mencegah pembekuan darah. Pembekuan darah di saluran ginjal adalah penyebab penyakit ginjal yang biasa, tetapi perkara ini jarang disedari.

3. Membantu mengawal gula dalam darah

Salah satu penyebab kegagalan buah pinggang adalah diabetes yang tidak terkawal. Lama kelamaan, kadar gula dalam darah yang tinggi dapat merosakkan unit penyaringan buah pinggang yang disebut nefron. Keadaan ini dari masa ke masa boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Sejumlah kajian haiwan menunjukkan air kelapa dapat menurunkan gula darah yang merupakan gejala diabetes. Pakar juga memerhatikan penurunan jangka panjang penanda keradangan dan gula darah.

Potensi air kelapa menjanjikan, tetapi kesannya pada buah pinggang manusia masih perlu dikaji lebih lanjut. Walaupun begitu, tidak ada yang salah jika anda ingin minum air kelapa sebagai pengganti air selagi anda tidak menggunakan pemanis tambahan.

4. Tingkatkan pengambilan cecair badan

Minum air kelapa adalah satu muslihat untuk memenuhi keperluan cecair anda dalam sehari. Sensasi segar dan rasa yang sedikit manis juga dapat membantu orang yang jarang minum air untuk minum lebih banyak.

Memenuhi keperluan cecair adalah kunci penting untuk mencegah penyakit buah pinggang. Sebabnya, apabila badan anda kekurangan cecair, kepekatan mineral dalam air kencing akan meningkat. Ini tentunya meningkatkan risiko pembentukan batu ginjal.

Selain menyumbang kepada pengambilan cecair, air kelapa mengandungi pelbagai mineral yang akan mengekalkan keseimbangan elektrolit. Oleh itu, jika anda bosan minum air tetapi mahu menjaga kesihatan ginjal anda, cubalah minum satu ini.

Bolehkah orang yang mengalami kekurangan buah pinggang meminum air kelapa?

Air kelapa memang mempunyai banyak manfaat untuk buah pinggang, tetapi fahami terlebih dahulu keadaan badan anda. Bagi orang yang mempunyai buah pinggang yang sihat, air kelapa adalah minuman kaya mineral yang berpotensi untuk menyuburkan buah pinggang mereka.

Minuman ini membantu memenuhi keperluan cecair, mengawal gula darah dan tekanan darah, dan bahkan mencegah pembentukan batu ginjal. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami kegagalan buah pinggang harus berhati-hati dengan kandungan kalium dalam air kelapa.

Penyakit ginjal membuat anda berisiko berlebihan kalium dalam darah, aka hiperkalemia. Keadaan ini dicirikan oleh kelemahan otot, mati rasa, mual dan muntah, dan gangguan irama jantung yang boleh menyebabkan serangan jantung.

Oleh itu, orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik atau kegagalan buah pinggang harus membatasi minuman ini. Penuhi keperluan cecair anda seperti yang disarankan oleh doktor anda dan ikuti rawatan biasa untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found