Kesihatan Pencernaan

Apa Khasiat Pisang untuk Asid Perut? |

Pemilihan makanan adalah faktor penting dalam melegakan gejala refluks asid. Sebabnya, memilih makanan yang salah sebenarnya boleh memperburuk keadaan yang dialami. Namun, bagaimana dengan pisang untuk asid perut?

Adakah terdapat faedah pisang untuk asid perut?

Pisang adalah buah yang popular di seluruh dunia, termasuk di Indonesia. Buahnya, yang terkenal dengan warna kuning, ternyata terdapat dalam pelbagai warna, saiz, dan bentuk lain.

Kandungan nutrien di dalamnya juga menawarkan banyak manfaat untuk tubuh, termasuk meneutralkan asid perut. Untuk menjadi jelas, berikut adalah beberapa sebab mengapa pisang selamat untuk asid perut.

1. Asid rendah

Bukan rahsia lagi bahawa orang yang mempunyai penyakit refluks asid (GERD) dan masalah asid perut lain perlu mengehadkan makanan yang tinggi asid, seperti buah sitrus.

Nasib baik, anda masih boleh makan buah-buahan untuk memenuhi keperluan vitamin anda, seperti pisang.

Pisang dikelaskan sebagai buah asam rendah, jadi buah kuning ini dapat membantu anda meredakan simptom refluks asid.

Ini dilakukan dengan membantu melapisi lapisan organ esofagus (kerongkongan) yang mengalami kerengsaan. Dengan cara itu, rasa tidak selesa yang muncul juga berkurang.

Itulah sebabnya, pisang dapat digunakan sebagai alternatif untuk mengurangkan gejala akibat refluks asid, seperti bisul.

2. Kaya dengan serat

Selain rendah asam, pisang diklaim baik untuk asid perut kerana kaya akan nutrien serat. Contohnya, pisang Ambon mengandungi kira-kira 1.9 gram serat setiap 100 gram.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal gastroenterologi dunia , diet serat tinggi baik untuk pesakit NERD ( Penyakit Refluks Tidak Erosif ). Keadaan ini adalah subkategori GERD tanpa hakisan / kerosakan mukosa esofagus (dinding).

Ini kerana makanan kaya serat dapat mencetuskan peningkatan tekanan rehat sfingter esofagus yang lebih rendah.

Sumber serat seperti pisang juga menunjukkan penurunan jumlah asid perut dan pedih ulu hati di NERD. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengambilan serat juga tidak baik.

Pengambilan serat yang berlebihan boleh mencetuskan gejala baru yang boleh memburukkan lagi GERD. Sesuaikan penggunaan serat mengikut keperluan serat harian anda.

3. Mengandungi asas

Makanan mempunyai petunjuk tahap keasidan (pH) yang kemudian dapat menjadi penanda aras apakah makanan yang dimakan tinggi kandungan asam atau tidak.

Jenis makanan yang mempunyai pH rendah adalah berasid. Ini membolehkan makanan, seperti buah sitrus dan lemon lebih cenderung memicu asid perut.

Sementara itu, makanan dan buah dengan pH lebih tinggi bersifat alkali. Jadi, makanan ini mungkin dapat membantu mengimbangi asid perut yang kuat.

Berita baiknya ialah pisang memiliki pH yang lebih tinggi, yang menjadikannya cukup baik untuk menghilangkan asam lambung. Selain pisang, makanan beralkali lain yang anda dapat termasuk:

  • tembikai,
  • adas,
  • kembang kol, dan
  • kacang.

Petua memilih pisang untuk asid perut

Pisang baik untuk asid perut. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui cara memilih pisang untuk mendapatkan faedah maksimum. Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pisang.

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih pisang untuk asam lambung adalah melihat warnanya. Warna terbaik untuk pisang biasanya berwarna kuning dengan sedikit warna hijau di kedua-dua hujungnya.

Anda mungkin dapat memilih pisang berdasarkan warna dan kematangannya dengan mempertimbangkan penggunaannya. Berikut adalah beberapa petua untuk dicuba semasa memilih pisang mengikut warna.

  • Pilih pisang yang berwarna terang dan kelihatan penuh.
  • Elakkan pisang yang mempunyai 'lebam'.
  • Pastikan tidak ada kawasan lembap, gelap, dan lembek pada kulit pisang.
  • Elakkan kulit pisang kelabu yang kusam.

Pisang masak biasanya tidak menunjukkan kulit hijau. Sementara itu, pisang yang belum matang biasanya mempunyai batang yang sukar dipatahkan.

Sekiranya kulit pisang sukar dipisahkan dari buahnya, ia mungkin terlalu pahit untuk dimakan kecuali dimasak terlebih dahulu.

Ini tentu saja boleh mencetuskan masalah pencernaan, seperti sembelit (sembelit). Oleh itu, cubalah memilih pisang berkualiti baik, terutama ketika mengalami GERD.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found