Keibubapaan

Benarkah kasih seorang ayah lebih besar untuk anak perempuannya?

Setiap ibu bapa mempunyai cara mereka sendiri untuk membesarkan anak-anak mereka, termasuk bapa. Biasanya bapa sering dianggap mempunyai perlakuan yang berbeza terhadap anak perempuan dan anak lelaki mereka. Ramai yang berpendapat bahawa kasih ayah lebih besar kepada anak perempuan daripada anak lelaki. Adakah betul? Inilah yang dikatakan oleh para pakar.

Benarkah kasih seorang ayah lebih besar untuk anak perempuannya?

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa seorang ayah akan lebih menyayangi anak perempuannya. Dia akan merosakkan gadis kecilnya dan bersikap keras terhadap anak lelaki. Sebenarnya, ini kerana perlakuan yang diberikan oleh ayah berbeza bagi setiap anak.

Menurut teori kognitif sosial Albert Bandura mengenai perkembangan jantina, bapa dan ibu sering mempunyai persepsi tingkah laku "sesuai" untuk perbezaan jantina anak-anak mereka.

Contohnya, sejak kecil, kanak-kanak lelaki diajar untuk tidak bermain dengan anak patung dan berkelakuan "feminin", sementara anak perempuan sering dilarang melakukan aktiviti fizikal.

Mungkin anda sering mendengar pendapat bahawa "anak perempuan biasanya lebih dekat dengan ayah dan anak lelaki mereka dengan ibu mereka". Ternyata ini diperkuat oleh kajian yang menyatakan bahawa bapa cenderung menunjukkan cara berbicara dan tahap perhatian yang lebih halus ketika berkomunikasi dengan anak perempuan mereka. Sebaliknya, bapa cenderung lebih tegas ketika berurusan dengan anak lelaki mereka.

Ini kemudian dianggap cinta seorang ayah lebih besar untuk anak perempuannya. Sebenarnya, sudah tentu setiap ibu bapa menyayangi setiap anak mereka. Sekali lagi, ini berkaitan dengan bagaimana ayah mendidik anaknya.

Cinta ayah adalah sama, hanya cara komunikasi yang berbeza

Satu kajian melibatkan 52 bapa yang diberi alat rakaman untuk dipakai di tali pinggang mereka. Peranti ini diprogramkan untuk merakam klip suara tetapi bapa atau anak-anak tidak tahu bila sebenarnya peranti akan merakam sehingga peranti tersebut akan berfungsi secara semula jadi.

Berdasarkan hasil rakaman yang diterjemahkan ini, ia menunjukkan bahawa bapa memperlakukan anak perempuan mereka dengan lebih banyak menggunakan bahasa yang lembut, lembut, dan penuh emosi - seperti "menangis", "sedih", "air mata", dan "kesepian". Ayah juga ditunjukkan untuk menyanyi kepada anak perempuan mereka lebih kerap daripada pahlawan kecil mereka.

Di samping itu, bapa juga cenderung menggunakan kata-kata yang mempunyai makna yang lebih banyak, seperti "lebih" dan "lebih baik" dengan anak perempuan daripada dengan anak lelaki. Menurut Jennifer Mascaro, penolong profesor keluarga dan perubatan di Emory University School of Medicine di Atlanta, kata-kata seperti ini boleh membawa kepada pengembangan jalur komunikasi yang lebih jauh dan lebih baik.

Sementara untuk anak lelaki, seorang bapa akan menggunakan kata-kata yang lebih berorientasikan pencapaian, seperti "menang" dan "bangga". Bapa dan anak lelaki juga sering melakukan interaksi yang lebih tegas dan permainan fizikal yang lebih, seperti menggelitik, membuang dan menangkap anak mereka, dan sebagainya.

Namun, bapa mesti mendidik anak-anak mereka tanpa mengira jantina

Walaupun ayah menunjukkan tingkah laku yang lebih lemah lembut ketika berinteraksi dengan anak perempuan mereka, ini tidak bermaksud bahawa ayah selalu dapat memperlakukan anak lelaki mereka dengan tegas. Sebabnya, kedua-dua anak perempuan dan anak lelaki akan terus melihat sosok ayah mereka sebagai teladan dalam kehidupan.

Melaporkan dari halaman Huffingtonpost, peranan bapa sangat penting untuk perkembangan emosi anak lelaki dan anak perempuan. Sebenarnya, sebuah kajian menunjukkan bahawa jika ayah mengasihi dan menolong anak-anak mereka, ini akan memberikan sumbangan besar kepada kognitif, perkembangan sosial, pencapaian, dan kemampuan membawa diri yang baik.

Kerana pada dasarnya, anak perempuan ketika dewasa akan cenderung memilih pasangan yang mempunyai ciri yang serupa dengan ayahnya. Sementara itu, anak lelaki melihat ayah mereka sebagai "penanda aras" dalam membentuk identiti mereka. Oleh itu, bapa harus tetap adil dalam memperlakukan dan mendidik anak lelaki dan anak perempuan mereka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌