Kehamilan

5 Bahan Semula jadi untuk Mencegah Stretch Marks Semasa Kehamilan •

sumber gambar: arobgyn

Apabila seorang wanita hamil, dia bertambah berat ketika kehamilan semakin meningkat. Kulit yang ditarik kerana kenaikan berat badan tidak dapat dielakkan, tanda regangan muncul. Tanda regangan atau singkayo adalah warna garis tipis yang lebih menonjol daripada kulit yang lain, sehingga ketika anda menyentuhnya terasa seperti calar atau kulit tidak rata. Garisan ini biasanya panjang dan lebih dari satu garis.

Tanda regangan Ia sangat terdedah kepada wanita yang sedang hamil atau telah melahirkan. Doktor biasanya berkata tanda regangan semasa kehamilan sebagai striae gravidarum. Warna dari tanda regangan itu sendiri berwarna merah, apabila ia mulai pudar akan berwarna putih. Pada kulit yang ringan, tanda regangan akan berwarna merah jambu. Manakala pada kulit gelap, tanda regangan akan lebih ringan daripada warna kulit.

Di manakah tanda regangan biasanya muncul?

Tanda regangan akan muncul di beberapa kawasan kulit yang meregang, biasanya pada kawasan yang mempengaruhi kulit yang menyimpan lemak, seperti:

  • Payudara
  • Lengan atas
  • Perut
  • Pantat
  • Paha bahu

Tanda regangan tidak hanya berlaku pada wanita hamil, ia juga terjadi pada semua kalangan, baik lelaki maupun wanita. Tanda regangan juga boleh disebabkan oleh sindrom Cushing di mana darah mengandungi kadar kortisol hormon yang tinggi, mengakibatkan masalah kulit, salah satunya adalah tanda regangan.

Tanda regangan kepada wanita hamil

Tanda regangan pada wanita hamil biasanya berlaku pada usia kehamilan yang lebih tua sekitar bulan keenam atau ketujuh menurut American Academy of Dermatology. Secara amnya tanda regangan berlaku bergantung pada jenis kulit dan keanjalan yang ada pada dirinya. Sekiranya keanjalannya baik, kemungkinan besar tanda regangan tidak banyak yang muncul.

Di samping itu, semasa anda hamil, hormon yang dihasilkan melembutkan ligamen di pelvis anda, sehingga memudahkan anda melahirkan. Ligamen adalah jalur tisu yang kuat yang menghubungkan tulang sendi. Bukan hanya itu, hormon ini juga melembutkan otot pada kulit, menjadikannya mudah terkena radang tanda regangan. Pada wanita hamil, kawasan yang paling mudah dijangkiti tanda regangan adalah perut dan payudara, kerana di kedua bidang ini pasti ada perubahan fizikal, sehingga kulit akan m.

Bolehkah kita mencegah tanda regangan?

Anda boleh menghalangnya daripada muncul tanda regangan dengan bahan semula jadi berikut:

1. Losyen

Apa yang perlu dilakukan untuk mencegah tanda regangan adalah untuk menjaga kelembapan kulit anda, dengan menggunakan krim atau losyen. Anda boleh mencari losyen yang selamat digunakan untuk wanita hamil, seperti kandungan shea butter dan cocoa butter. Kandungan shea butter dapat melembapkan kulit kerana mengandungi asid lemak yang diekstrak dari kulit kacang Mentega shea Afrika. Anda juga boleh memilih mentega koko kerana mempunyai lemak semula jadi yang diekstrak dari biji koko.

Selain melembapkan, losyen juga membantu mengatasi gatal-gatal di perut yang biasanya berlaku pada wanita hamil. Anda juga harus melembapkan badan dari dalam dengan minum air secukupnya, 8 hingga 12 gelas sehari, ini akan mengoptimumkan keanjalan kulit anda. Elakkan tanda regangan Ia tidak semudah itu, tetapi patut dicuba.

2. Minyak kastor

Minyak ini biasanya juga digunakan untuk masalah kulit lain seperti kedutan, bintik-bintik gelap, garis halus, jerawat, dan tanda regangan. Minyak kastor mengandungi vitamin E, mineral, protein, omega 6 dan 9 dan asid lemak. Selain itu, asid ricinoleic sangat baik untuk disapu pada kulit. Caranya adalah dengan menggunakan minyak jarak pada kawasan yang rentan tanda regangan lebih kurang 5 hingga 10 minit.

3. Aloe vera

Alias ​​aloe vera, yang mengandungi banyak khasiat untuk penjagaan kulit dan rambut. Lidah buaya mengandungi vitamin A, C, E dan pelbagai bahan lain seperti kalium dan niasin. Lidah buaya dapat mengatasi tanda regangan kerana mengandungi zink, yang mengandungi antioksidan. Anda boleh menggosok gel aloe vera pada kulit yang terkena tanda regangan, diamkan selama 15 minit kemudian basuh dengan air suam.

4. Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah antibakteria semula jadi dan antijamur kerana mengandung asid lemak rantai sederhana. Anda juga boleh menggunakan minyak kelapa sebagai pengelupasan pada kulit. Selain itu, kandungan asam lemak tepu di dalamnya dapat menjadikan kulit lembut. Lemak ini mampu melembapkan ketika minyak kelapa diserap melalui liang kulit. Kandungan vitamin E dapat memperbaiki kulit dan melindungi kulit daripada retak atau retak.

5. Vitamin C

Selain menjaga sistem kekebalan tubuh, vitamin C juga dapat mengurangi kerusakan yang disebabkan oleh radikal bebas, karena vitamin C kaya akan antioksidan. Radikal bebas dapat menghalang penyembuhan tisu parut. Anda boleh mendapatkan vitamin C dalam buah-buahan seperti jeruk, anggur, strawberi, dan cranberry.

BACA JUGA:

  • Bagaimana Payudara Berubah Semasa Kehamilan?
  • Proses Kehamilan: Dari Keintiman Menjadi Janin
  • Proses Kehamilan: Dari Keintiman Menjadi Janin