Pemakanan

Adakah benar teh hijau dapat membakar lemak? •

Adakah anda merancang untuk menjalani diet dalam masa terdekat? Sekiranya demikian, anda mesti sibuk menyiapkan diet. Pastikan diet anda baik untuk tubuh, makan makanan seimbang, tidak ada yang dikurangkan atau dibesar-besarkan. Sekiranya anda tidak tahu memilih makanan dan minuman yang betul, diet anda tidak akan berkesan.

Anda sendiri harus bijak memilih makanan dan minuman yang benar-benar bermanfaat untuk diet. Tahukah anda bahawa teh hijau atau teh hijau berkesan untuk membakar lemak dalam badan? Ini bukan mitos tetapi fakta. Penyelidikan menurut The American Journal of Clinical Nutrition, teh hijau sangat mempengaruhi berat badan seseorang jika dimakan dengan betul. Kami akan mengetahui bagaimana teh hijau berfungsi untuk diet anda dalam artikel ini.

Apakah ramuan dalam teh hijau?

Jauh sebelum teh hijau atau teh hijau terkenal seperti sekarang, ribuan tahun yang lalu orang-orang Cina telah menggunakan teh hijau sebagai minuman kesihatan. Pada waktu itu teh juga dipercaya sebagai ubat dan alat meditasi, hingga akhirnya minuman ini menyebar ke seluruh dunia dan menjadi semakin terkenal di Indonesia. Banyak kajian menunjukkan bahawa selain menyegarkan, teh hijau adalah minuman yang sihat.

Sebenarnya teh hijau berasal dari pokok teh biasa, tetapi teh hijau melalui proses penapaian dan pemanasan dengan mengukus teh dan kemudian memanaskannya semula untuk mengelakkan radikal bebas atau pengoksidaan. Dalam teh hijau terdapat 15 ramuan dan bahan yang paling penting dalam teh hijau untuk membakar lemak dalam badan anda adalah kafein, katekin, dan hempedu epigallocatechin. Ketiga-tiga ramuan ini, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of the International Society of Sports Nutrition, banyak menyumbang kepada pembakaran lemak di badan anda.

Bagaimana teh hijau berfungsi untuk membakar lemak?

Kandungan kesalahan kafein, katekin dan epigallocatechin sangat mempengaruhi metabolisme seseorang. Proses penting dalam membakar lemak dalam badan adalah bagaimana lemak dapat dipecah dan dipindahkan ke dalam aliran darah anda. Sebatian aktif dalam teh hijau dapat membantu proses pembakaran ini.

Antioksidan utama dalam teh hijau, iaitu kesalahan epigallocatechin, dapat membantu menghalang enzim yang dapat memecah hormon norepinefrin. Hormon ini digunakan oleh sistem saraf untuk menghantar isyarat kepada lemak untuk memecah dan bergerak ke aliran darah. Semakin banyak hormon norepinefrin di dalam badan, semakin kuat isyarat yang dihantar. Dengan cara itu, semakin banyak lemak yang dapat dibakar di dalam badan. Sekiranya banyak lemak dibakar dan bergerak ke aliran darah, lemak yang dibakar akan dibebaskan oleh badan dalam bentuk tenaga.

Teh hijau bukan jalan pintas untuk kurus

Kandungan kesalahan epigallocatechin atau EGCG dalam teh hijau inilah yang meningkatkan hormon untuk membakar lemak di dalam badan anda. Menurut penyelidikan, teh hijau sangat berkesan untuk membakar lemak ketika anda bersenam.

Tetapi harus diingat, teh hijau bukanlah jalan pintas anda menjadi kurus, teh hijau sangat membantu jika anda menjalankan diet yang berkesan. Sekiranya anda sudah mengetahui bagaimana teh hijau berfungsi, sekarang giliran anda untuk memanfaatkannya.

BACA JUGA:

  • Antara Kopi Hijau dan Teh Hijau, Mana Yang Lebih Sihat?
  • 3 Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Diet Yang Ketat
  • Matcha vs Teh Hijau, Apa Perbezaannya? Mana Yang Lebih Sihat?