Gigi dan Mulut

6 Rawatan Impak Gigi Ringkas di Rumah

Pertumbuhan gigi tidak hanya terhad pada usia kanak-kanak. Ya, anda masih boleh mengalami pertumbuhan gigi, terutama gigi kebijaksanaan, ketika anda sudah dewasa. Sebilangan besar orang yang mengalami kes ini mengadu kesakitan kerana belas kasihan, kerana susunan gigi yang tumbuh tidak normal. Keadaan ini dikenali sebagai pengecutan gigi. Jadi, adakah rawatan untuk gigi yang terkena boleh melegakan kesakitan?

Apakah pilihan rawatan untuk gigi yang terkena?

Pengecutan gigi adalah pertumbuhan gigi kebijaksanaan (geraham ketiga) ke arah yang salah. Kebiasaannya, gigi akan tumbuh lurus sejajar dengan gigi yang lain. Namun, dalam kes ini, gigi kebijaksanaan tumbuh ke samping seolah-olah mereka "berbaring" pada gigi yang berdekatan, atau bahkan sukar untuk keluar sehingga terperangkap di gusi.

Cara terakhir untuk merawat gigi yang terkena adalah dengan melakukan pembedahan gigi kebijaksanaan. Itulah sebabnya, kesan gigi tidak boleh dipandang ringan kerana selain mengganggu proses tumbuh gigi, rasa sakit yang disebabkan juga akan membuat anda tidak selesa.

Sebenarnya sakit ini dapat hilang dengan sendirinya, tetapi tidak ada salahnya melakukan beberapa rawatan pencucuhan gigi untuk menghilangkan rasa sakit dan membuat gigi terasa lebih selesa.

1. Kompres sejuk

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Anda dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh gigi yang terkena dengan memampatkan rahang dengan ketulan ais. Sebabnya, ais mempunyai kesan mati rasa apabila dibiarkan di kawasan yang menyakitkan selama beberapa waktu.

Jangan lupa membungkus ais dengan tuala terlebih dahulu, kemudian biarkan pada rahang yang sakit selama kira-kira 15 minit.

2. Gargle air garam

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of the Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, mendapati bahawa berkumur dengan air masin dapat membantu mengurangkan bakteria jahat di mulut.

Berkumur dengan air masin dipercayai sebagai rawatan untuk pengecutan gigi kerana dapat menghilangkan rasa sakit yang dapat disebabkan oleh penumpukan bakteria di sekitar gigi dan gusi. Air garam bertindak sebagai pembasmi kuman semula jadi yang membantu mengurangkan jangkitan.

Cara membuatnya mudah, anda hanya perlu melarutkan garam secukup rasa dalam segelas air suam. Berkumur selama dua atau tiga kali sehari, sehingga rasa sakit bertambah baik.

3. Mengunyah bawang

Bawang telah lama diketahui mempunyai sifat anti-radang dan antimikroba. Inilah sebab mengapa bawang dipercayai dapat mengurangkan keradangan, serta melawan jangkitan bakteria yang disebabkan oleh gigi yang terkena.

Sebelum menggunakan, potong bawang menjadi kepingan kecil. Selepas itu, kunyah bawang di mulut yang sakit selama beberapa minit sehingga rasa sakit mula mereda, kemudian buang. Jus dari bawang akan meresap ke dalam gusi semasa proses mengunyah.

4. Gunakan cengkih

Selain sebagai rempah memasak, cengkeh juga berguna sebagai ubat penahan sakit untuk gigi kebijaksanaan. Ini dibuktikan oleh kajian yang diterbitkan dalam Journal of Dentistry, bahawa cengkeh mempunyai sensasi mati rasa yang dapat membantu mengurangkan kesakitan.

Anda boleh menggunakan cengkih yang masih utuh, atau dalam bentuk minyak. Sekiranya anda menggunakan cengkih utuh, anda boleh meletakkan cengkih di atas gigi yang terkena tanpa perlu mengunyahnya. Sedangkan untuk minyak cengkih, letakkan beberapa tetes minyak pada kapas dan letakkan pada gigi kebijaksanaan.

5. Teabag

Beg teh mengandungi tanin, yang mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang, menurut kajian 2016 oleh American Chemical Society.

Seboleh-bolehnya, gunakan teh celup sejuk yang telah disejukkan sebelumnya. Seterusnya, letakkan beg teh pada gigi yang terkena.

6. Ambil ubat

Satu lagi ubat rumah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan rasa sakit pada gigi yang terkena adalah mengambil ubat penahan sakit di kaunter, seperti ibuprofen. Penting untuk mematuhi peraturan minum yang tertera pada bungkusan ubat.