Pemakanan

Ayuh, ketahui kandungan nutrien dan faedah daging arnab

Arnab, yang biasanya dipelihara sebagai haiwan peliharaan, biasanya dinikmati sebagai lauk untuk makan nasi bagi sesetengah orang. Daging arnab adalah sumber protein alternatif yang baik selain daging lembu, ayam, atau ternakan lain. Betul, apakah kandungan nutrien dan faedah daging arnab? Lihat ulasan berikut.

Kandungan nutrien dan faedah daging arnab

Hidangan 100 gram daging arnab mentah mengandungi kira-kira 175 kcal kalori, 33 gram protein, 123 mg kolesterol, dan 3.5 gram lemak total (dengan hanya 1 gram lemak tepu). Kandungan tinggi pelbagai makronutrien menjadikan daging arnab berguna sebagai sumber tenaga yang baik. Kandungan zat besi dalam daging arnab juga cukup tinggi, mampu memenuhi 27 persen dari keperluan harian anda.

Selain itu, daging arnab juga diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral penting. Daging arnab kaya dengan vitamin B-12, vitamin B-3, magnesium, 46.8 persen selenium yang berfungsi sebagai antioksidan, dan 22.4% fosfor untuk kekuatan tulang. Vitamin B-12 memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah, metabolisme, dan fungsi sistem saraf. Sementara itu, vitamin B-3, juga dikenali sebagai niasin, membantu tubuh mengubah karbohidrat menjadi tenaga dan menghasilkan hormon seks.

Daging arnab boleh dibandingkan dengan "kawan" daging putih yang lain, seperti ayam. Setiap 100 gram dada ayam tanpa kulit mengandungi 165 kalori, 31 gram protein, 85 mg kolesterol, dan 3,6 gram lemak total. Tahap lemak tepu dalam satu hidangan ayam sama dengan arnab, hanya sekitar 1 gram yang mencukupi untuk 5 peratus keperluan harian anda. Tetapi sayangnya, kadar B-12 dan zat besi dalam daging ayam jauh lebih rendah daripada arnab.

Perhatikan juga bagaimana memprosesnya untuk mendapatkan faedahnya

Kerana kandungan nutrisi daging arnab dapat dibandingkan dengan daging ayam, ini menjadikannya alternatif yang sama baiknya dengan daging putih jika anda bosan dengan hidangan ayam yang sama.

Daging putih umumnya lebih baik daripada daging merah, tetapi tentunya anda masih harus memperhatikan jumlah hidangan, seberapa kerap anda memakannya, dan juga cara memasaknya sehingga kandungan nutrisi arnab yang diproses anda tidak berubah dan sebaliknya membahayakan kesihatan anda.

Secara umum, cara paling selamat untuk memasak daging arnab adalah dengan menumis, mengukus, atau merebusnya (sebagai sup). Kaedah memanggang atau memanggang dapat menghilangkan hingga 40 peratus vitamin dan mineral B yang terdapat dalam daging. Selain itu, terdapat kebimbangan mengenai kandungan hidrokarbon aromatik polisiklik (PAH) yang merupakan bahan penyebab barah yang berpotensi apabila daging dipanggang atau dipanggang sehingga berwarna kehitaman.

Pertimbangkan juga untuk menggabungkan daging arnab dengan sayur-sayuran, seperti jagung, beras perang, kentang, atau brokoli.