Kesihatan

Mandi air sejuk selepas bangun lewat ternyata berbahaya •

Pada masa-masa tertentu, tidur lewat tidak dapat dielakkan. Contohnya, apabila anda terdesak untuk tarikh akhir yang ketat, atau jika anda perlu bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan atau persembahan penting pada waktu pagi. Keesokan harinya, tentu anda berasa sangat mengantuk dan letih kerana anda tidak tidur sepanjang malam. Biasanya untuk cepat segar, orang memilih untuk mandi air sejuk. Namun, banyak juga yang mengatakan bahawa mandi air sejuk setelah bangun tidur boleh mengundang masalah kesihatan yang serius, bahkan hingga menyebabkan kematian. Untuk mencari kebenaran di sebalik mitos, pertimbangkan maklumat berikut.

Apa yang berlaku pada badan anda ketika anda bangun lewat

Badan anda berfungsi mengikut jam biologi. Jam ini mengatur setiap fungsi badan secara automatik, sesuai dengan kebiasaan harian anda. Sekiranya anda biasanya tidur dari pukul 10 malam hingga 6 pagi, badan anda akan berfungsi sedemikian rupa sehingga anda dapat tidur lena. Gangguan jam biologi anda boleh menyebabkan gangguan pada sistem badan tertentu.

Selagi anda tidur pada waktu malam, suhu badan manusia harus turun hingga 36 atau 35 darjah Celsius. Manakala pada waktu pagi hingga petang badan akan terasa lebih panas, iaitu sekitar 37 darjah celcius. Namun, jika anda tetap aktif dan bekerja sepanjang malam, suhu badan anda tidak akan menurun. Suhu badan sebenarnya akan meningkat sekiranya terpaksa bekerja dan melakukan aktiviti. Akibatnya, jam biologi anda kacau.

Apabila anda selesai melakukan aktiviti pada waktu pagi, badan anda benar-benar memerlukan rehat. Jadi, badan juga menghasilkan hormon melatonin yang akan membuatkan anda berasa letih dan mengantuk. Hormon yang sepatutnya berfungsi pada waktu malam juga akan menyebabkan penurunan suhu badan. Biasanya, ini adalah ketika orang memutuskan untuk mandi air sejuk agar minda yang sebelumnya panas segar dan tidak mengantuk.

Risiko mandi air sejuk setelah bangun lewat

Sekiranya anda mandi air sejuk setelah berjaga sepanjang malam, ada beberapa kemungkinan risiko. Dilaporkan oleh saluran kesihatan BBC, dr. Chris Bleakley mengingatkan bahawa pancuran air sejuk boleh membuat badan terkejut. Terutama jika suhu badan anda cukup panas dari tidak tidur dan melakukan aktiviti sepanjang malam. Perubahan suhu yang melampau dan mendadak ini sangat berisiko bagi orang yang mempunyai masalah jantung atau penyakit Raynaurd (penyakit yang mengganggu peredaran darah).

Walaupun suhu badan anda turun hingga cukup sejuk sebelum anda mandi, masih ada risiko yang perlu dipertimbangkan. Kerana suhu yang terlalu sejuk boleh menyebabkan arteri dan saluran darah menjadi sempit. Kesannya, bekalan darah dan oksigen ke jantung berkurang. Sekiranya ini berlaku, tekanan darah dan degupan jantung akan meningkat secara tiba-tiba. Keadaan ini menjadikan anda rentan terhadap sakit dada, serangan jantung, atau strok.

Petua untuk kekal segar setelah bangun lewat

Walaupun mandi air sejuk setelah bangun malam boleh menimbulkan pelbagai risiko, itu tidak bermakna anda tidak boleh mandi sama sekali setelah melakukan aktiviti sepanjang malam. Setelah bangun lewat, inilah yang boleh anda lakukan pada waktu pagi untuk tetap segar dengan cara yang selamat.

1. Berjemur di bawah cahaya matahari

Setelah bangun lewat, jam biologi anda menjadi huru-hara. Otak akan memberitahu badan untuk berehat kerana berpendapat sudah waktunya anda tidur pada waktu malam. Walau bagaimanapun, selain mengikuti pesanan dari organ anda, jam biologi anda juga akan menyesuaikan dengan cahaya di sekitar anda. Apabila matahari telah terbit dan anda merasakan cahaya, jam biologi anda akan diset semula ke keadaan semula atau diset semula. tetapkan semula. Selain itu, berjemur di bawah sinar matahari juga dapat mengembalikan suhu badan yang normal.

2. Mandi dengan air suam terlebih dahulu

Sekiranya anda mesti mandi dengan segera, hindari percikan atau rendam dengan air sejuk. Sebaiknya mulakan dengan air suam atau suam-suam kuku. Biarkan badan anda menyesuaikan diri dengan suhu air dan suhu yang biasanya lebih sejuk di bilik mandi. Selepas itu, anda boleh mengakhirinya dengan membilas badan dengan air sejuk agar lebih segar.

3. Mengambil kafein

Minum kopi atau teh yang tinggi kafein dapat membantu anda berjaga. Setelah bangun lewat, anda memerlukan kira-kira 100-200 miligram kafein. Jumlah ini bersamaan dengan kira-kira satu cawan kopi hitam atau dua cawan teh hitam. Namun, jika anda terbiasa minum kafein setiap hari, anda mungkin memerlukan dos yang lebih tinggi. Anda boleh minum secawan kopi lagi pada waktu petang atau petang.