Keibubapaan

Garis Panduan untuk Memenuhi Keperluan Pemakanan Bayi (Umur 0-2 Tahun)

Kehidupan awal boleh dikatakan sebagai masa penting di mana pertumbuhan anak berkembang dengan sangat pesat. Itulah sebabnya, pemakanan anak-anak mesti dipertimbangkan dan dipenuhi dengan betul, termasuk peraturan memberi makanan yang tidak boleh sembrono. Jadi, apakah kaedah yang betul untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi setiap hari?

Keperluan pemakanan bayi berumur 0-6 bulan

Susu ibu (ASI) adalah makanan utama untuk memenuhi pemakanan bayi dalam enam bulan pertama atau disebut sebagai penyusuan susu ibu yang eksklusif.

Tetapi luar biasa, keperluan pemakanan harian untuk bayi dapat dipenuhi dengan baik walaupun hanya dari susu ibu sahaja. Oleh itu, pastikan bayi mendapat penyusuan susu ibu selama enam bulan penuh tanpa memberi makanan dan minuman lain.

Terdapat dua jenis tekstur susu ibu yang mesti diketahui oleh ibu, iaitu: hindmilk dan foremilk yang menunjukkan kandungan lemak dalam susu.

hindmilk Susu ibu dengan tekstur tebal yang biasanya keluar pada akhir makanan. Semakin banyak kuantiti hindmilk Sekiranya anda diberi susu, lebih banyak lemak akan terdapat dalam susu ibu.

Sementara foremilk adalah susu yang keluar pada awal penyusuan. Foremilk dalam susu ibu menunjukkan kandungan lemak rendah.

Susu ibu telah 'direka' sebagai makanan terbaik untuk bayi di bawah usia enam bulan.

Hanya dengan menyusui sahaja, keperluan pemakanan bayi sebelum usia enam tahun tidak dapat dipenuhi dengan betul.

Kadar kecukupan pemakanan harian (RDA) untuk bayi berumur 0-6 bulan

Keperluan makronutrien harian bayi:

 • Tenaga: 550 kcal
 • Protein: 12 gram (gr)
 • Lemak: 34 gr
 • Karbohidrat: 58 gr

Keperluan mikronutrien harian bayi:

Vitamin

 • Vitamin A: 375 mikrogram (mcg)
 • Vitamin D: 5 mcg
 • Vitamin E: 4 miligram (mg)
 • Vitamin K: 5 mcg

Mineral

 • Kalsium: 200 mg
 • Fosforus: 100 mg
 • Magnesium: 30 mg
 • Natrium: 120 mg
 • Kalium: 500 mg

Panduan makanan untuk bayi berumur 0-6 bulan

Makanan dan minuman terbaik yang diberikan untuk memenuhi pemakanan bagi bayi berusia 0-6 bulan adalah susu ibu.

Terdapat pelbagai faedah penyusuan susu ibu yang juga boleh didapati untuk ibu dan bayinya. Pertama, susu ibu biasanya lebih mudah diserap dan dicerna oleh badan bayi berbanding makanan dan minuman lain.

Kedua, susu ibu dapat membantu mencegah risiko pelbagai penyakit serta mengurangkan kadar kematian akibat penyakit ini.

Sebenarnya, penyusuan yang optimum dapat mempercepat proses pemulihan ketika bayi sakit. Berita baiknya lagi, manfaat penyusuan susu ibu dapat mengeratkan hubungan emosi antara ibu dan anak melalui interaksi psikologi.

Selain itu, kolostrum atau susu ibu kekuningan yang baru keluar untuk pertama kalinya ternyata kaya dengan pelbagai nutrien.

Kandungan kolostrum untuk memenuhi keperluan nutrisi bayi merangkumi vitamin A, antibodi, dan sel darah putih. Selanjutnya, susu ibu akan berubah menjadi cecair susu sebenar dengan warna putih susu.

Berikut adalah bahan penting susu ibu untuk bayi:

1. Karbohidrat

Karbohidrat dalam susu ibu adalah laktosa. Laktosa adalah sejenis karbohidrat dalam susu ibu yang dapat menyumbang sekitar 42 peratus daripada jumlah tenaga.

2. Protein

Susu ibu mempunyai dua jenis protein. Dua protein yang terdapat dalam susu ibu adalah: whey sebanyak 60 peratus dan kasein sebanyak 40 peratus.

3. Lemak

Susu ibu mengandungi asid lemak penting, iaitu asid linoleat dan asid alfa-linolenik. Kedua-duanya merupakan binaan bagi sebatian AA (asid arakidonik) dan DHA (asid docosahexaenoic).

Pengambilan lemak akan menyumbang sekitar 40-50 peratus keperluan pemakanan tenaga harian untuk bayi.

4. Vitamin

Vitamin dalam susu ibu dapat memenuhi semua keperluan pemakanan bayi setiap hari. Kandungan vitamin dalam susu ibu merangkumi vitamin larut lemak seperti A, D, E, dan K serta vitamin larut air seperti B dan C.

5. Mineral

Susu ibu juga kaya dengan pelbagai nutrien mineral untuk bayi. Pelbagai mineral yang terdapat dalam susu ibu termasuk zat besi, zink, kalsium, tembaga, mangan, fluorin, kromium, selenium, dan lain-lain.

Cara memberi susu ibu kepada bayi

Biasanya, bayi mendapat susu ibu dengan memberi susu ibu secara langsung setiap 2-3 jam untuk bayi baru lahir.

Kekerapan pentadbiran akan berubah apabila bayi semakin tua. Tetapi malangnya, tidak semua bayi dan ibu dapat melakukan ini sepanjang masa.

Dalam beberapa kes, kaedah penyusuan susu ibu mungkin tidak melalui payudara secara langsung sehingga susu mesti dinyatakan dan disimpan dengan betul.

Kaedah ini biasanya dilakukan oleh ibu menyusu yang bekerja. Ibu yang menyusui yang bekalan susu terpaksa dikeluarkan tetapi bayi yang tidak mahu menyusu juga boleh mengepam dengan pam elektrik atau manual.

Kesannya, ibu yang menyusu akan mengepam susu ibu untuk diberikan kepada bayinya ketika dia lapar. Penting untuk diperhatikan bahawa susu ibu yang diekspresikan tidak boleh disimpan secara sembarangan.

Cara menyimpan susu ibu yang dinyatakan

Inilah panduan cara menyimpan susu ibu yang dinyatakan:

 1. Susu ibu yang dinyatakan dimasukkan ke dalam bekas steril (botol atau beg susu ibu khas), kemudian dilabelkan dengan tarikh dan waktu susu itu dinyatakan.
 2. Susu ibu yang dinyatakan disimpan di dalam peti sejuk beku atau peti sejuk, tetapi tidak diletakkan di pintu peti sejuk.
 3. Peraturan untuk menyimpan susu ibu adalah seperti berikut:
  • Susu ibu yang segar dapat bertahan di dalam peti sejuk beku suhu -17 darjah Celsius atau lebih rendah selama 6 bulan atau lebih.
  • Susu ibu yang segar dapat bertahan di dalam peti sejuk beku dan suhu peti sejuk rata-rata -10 darjah Celsius pada masa yang berlainan. Susu ibu yang segar akan bertahan selama 3-4 bulan ketika di dalam peti sejuk beku dan peti sejuk dua pintu dan boleh bertahan selama 2 minggu untuk peti sejuk beku dan peti sejuk satu pintu.
  • Susu ibu yang segar boleh bertahan di dalam peti sejuk atau peti sejuk pada suhu purata 5-10 darjah Celsius selama 5-8 hari.
  • Susu ibu yang segar dapat bertahan pada suhu bilik (tanpa peti sejuk beku atau peti sejuk) pada suhu 27-28 darjah Celsius selama 10 jam.
  • Susu ibu beku yang keluar dari peti sejuk beku tidak boleh dibekukan semula. Sementara itu, jika susu ibu beku dikeluarkan dari peti sejuk, ia boleh dibekukan kembali selama 24 jam dan pada suhu bilik selama 1 jam.
 4. Periksa suhu peti sejuk beku dan peti sejuk 3 kali sehari.
 5. Pastikan susu ibu yang disimpan disimpan dalam keadaan sejuk semasa dalam perjalanan apabila dinyatakan dalam jarak jauh, contohnya dari rumah ke pejabat atau sebaliknya.

Cara mencairkan dan memanaskan susu ibu

Inilah cara mencairkan dan memanaskan susu ibu:

 1. Pilih susu ibu yang dinyatakan dari yang paling awal disimpan terlebih dahulu.
 2. Elakkan mencairkan susu ibu pada suhu bilik.
 3. Anda boleh memindahkan susu ibu yang dibekukan di dalam peti sejuk (24 jam), letakkan di dalam mangkuk air suam atau lembapkan bekas susu ibu yang diekspresikan dengan air mengalir sejuk diikuti dengan air suam.
 4. Elakkan mencairkan susu ibu yang beku di dalam ketuhar gelombang mikro atau di dalam air yang sangat panas kerana boleh merosakkan kandungan nutrien di dalamnya.
 5. Goncangkan susu ibu yang suam dan dicairkan sehingga lemak susu tangan dan foremilk mengadun dengan baik.
 6. Elakkan membekukan semula susu ibu yang telah dicairkan.

Melancarkan dari Kesihatan Kanak-kanak Stanford, anda harus mengelakkan penyusuan semula susu ibu yang dicairkan sebelumnya.

Keperluan pemakanan bayi berusia 7-11 bulan

Memasuki usia bayi enam bulan ke atas atau hingga dua tahun, susu ibu masih boleh diberikan untuk memenuhi keperluan pemakanan seimbang harian mereka.

Walau bagaimanapun, penyusuan susu ibu juga harus disertakan dengan makanan pejal. Sebabnya, pada usia 6 bulan, susu ibu tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi secara seimbang.

Oleh itu, bantuan dari makanan dan minuman lain diperlukan untuk memenuhi keperluan pemakanan karbohidrat, lemak, protein, serat, mineral, dan vitamin untuk bayi.

Dalam beberapa keadaan, jika penyusuan susu ibu tidak dapat dilakukan, anda boleh menggantinya dengan memberi susu formula kepada bayi untuk membantu memenuhi pemakanan yang seimbang untuk bayi.

Kadar kecukupan pemakanan harian (RDA) untuk bayi berumur 7-11 bulan

Keperluan makronutrien harian bayi:

 • Tenaga: 725 kcal
 • Protein: 18 gr
 • Lemak 36 gr
 • Karbohidrat 82 g
 • Serat: 10 gr
 • Air: 800 mililiter (ml)

Keperluan mikronutrien harian bayi:

Vitamin

 • Vitamin A: 400 mikrogram (mcg)
 • Vitamin D: 5 mcg
 • Vitamin E: 5 miligram (mg)
 • Vitamin K: 10 mcg

Mineral

 • Kalsium: 250 mg
 • Fosforus: 250 mg
 • Magnesium: 55 mg
 • Natrium: 200 mg
 • Kalium: 700 mg
 • Zat besi: 7 mg

Panduan makan harian untuk usia 7-11 bulan

Seiring bertambahnya usia, keperluan bayi untuk pelbagai nutrien pastinya semakin meningkat. Ini kerana susu ibu hanya dapat memenuhi sekitar 65-80 peratus dari jumlah keperluan tenaga dan mengandungi sedikit mikronutrien.

Itulah sebabnya, penyusuan susu ibu sahaja tidak dapat memenuhi semua keperluan pemakanan bayi setiap hari.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan ini, bayi harus diperkenalkan dengan makanan pelengkap (MPASI) dari usia 6 bulan.

Proses memperkenalkan dan memberi makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi juga harus dilakukan secara berperingkat.

Mula-mula anda boleh memberi makanan bayi dalam bentuk tumbuk atau lembek terlebih dahulu, misalnya dalam bentuk bubur.

Di sini, bayi akan belajar mengenali rasa dan tekstur makanan yang baru dicuba. Kemudian setelah membiasakannya, anda boleh mencuba memberi makanan dalam bentuk yang agak padat seperti nasi tim.

Namun, pastikan teksturnya tetap lembut sehingga bayi lebih senang menggigit dan mengunyah.

Untuk memberi MPASI untuk memenuhi pemakanan harian bayi, ia dapat disesuaikan dengan jadual harian pemberian makanan pelengkap untuk bayi 3 kali sehari.

Sebenarnya, penyediaan makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi boleh lebih bergantung pada berapa banyak bahagian yang diberikan.

Pastikan juga komposisi makanan pelengkap terdiri daripada pelbagai jenis makanan sihat sehingga dapat memenuhi keperluan pemakanan harian bayi.

Tujuannya agar bayi tidak kekurangan nutrien tertentu dan pertumbuhan dan perkembangan tubuhnya lebih optimum.

Komposisi MPASI

Berdasarkan Garis Panduan Pemakanan Seimbang dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, komposisi bahan makanan untuk makanan pelengkap terbahagi kepada dua kelompok, termasuk:

 • Makanan pelengkap lengkap, yang terdiri daripada makanan ruji, lauk haiwan, lauk sayur, sayur dan buah.
 • MPASI ringkas, terdiri daripada makanan ruji, lauk haiwan atau sayur-sayuran, dan sayur-sayuran atau buah-buahan.

Kriteria makanan pelengkap yang baik untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi adalah:

 • Kekuatan tenaga, protein, dan mikronutrien seperti zat besi, zink, kalsium, vitamin A, vitamin C, dan folat.
 • Ia tidak mengandungi rempah tajam, dan menggunakan gula, garam, perasa, pewarna, dan pengawet secukupnya.
 • Mudah dimakan dan disukai oleh kanak-kanak.

Keperluan MPASI yang baik

Menurut WHO, beberapa syarat untuk makanan pelengkap yang baik termasuk:

 • Ia diberikan pada waktu yang tepat, iaitu ketika menyusu sahaja tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi.
 • Selamat, iaitu MP-ASI mesti disimpan dan diberikan kepada anak-anak dengan tangan yang bersih atau peralatan makan.
 • Kaya dengan nutrien, iaitu MP-ASI mampu memenuhi keperluan makro dan mikronutrien bayi.
 • Teksturnya disesuaikan dengan usia dan kemampuan makan anak.

4 teori kuadran

Salah satu syarat makanan pelengkap yang baik adalah kaya akan nutrien. Oleh itu, anda harus memastikan MP-ASI yang anda berikan kepada si kecil mengandungi 4 perkara berikut:

 • Karbohidrat, misalnya nasi, kentang, mi, roti, dan bihun
 • Protein, terutamanya sumber haiwan. Contohnya termasuk daging, ayam, ikan, dan telur
 • Sayur-sayuran atau buah-buahan untuk bayi
 • Lemak, yang berasal dari minyak, santan, marjerin, dan sebagainya

Pada usia 7-12 bulan, pemberian lemak adalah penting untuk menyumbang asid lemak penting dan menyokong penyerapan vitamin larut lemak sebagai pengambilan nutrien untuk bayi.

Sebaliknya, lemak juga berfungsi untuk meningkatkan kandungan tenaga makanan sambil menguatkan fungsi deria bayi.

Anda boleh memberi nutrisi lemak pada bayi dengan menggunakan minyak sayuran dalam makanannya, misalnya membuat menu makanan bayi yang digoreng menggunakan minyak.

Penyediaan zat besi tidak terkecuali, yang sama pentingnya untuk pengambilan nutrien dan pertumbuhan serta perkembangan bayi. Sebabnya, besi mampu menyokong proses pembentukan otak, termasuk struktur dan fungsinya.

Sekiranya pengambilan zat besi pada bayi tidak mencukupi, ia boleh menyebabkan gangguan pada struktur dan fungsi otak.

Apakah jenis makanan yang menyumbang kepada pemakanan seimbang bayi?

Apa yang mungkin menjadi pertanyaan seterusnya ialah, sekiranya anda memberikan menu tunggal atau campuran untuk makanan pejal pertama bayi anda?

Sebagai ilustrasi, menu MPASI tunggal adalah menu yang hanya terdiri dari satu jenis makanan, misalnya, bubur sahaja diberikan untuk beberapa kali berturut-turut.

Sebaliknya, menu campuran menggabungkan pelbagai sumber bahan makanan dalam makanan pelengkap bayi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian.

Dalam usaha memenuhi pemakanan harian bayi, lebih baik menyediakan pelbagai sumber makanan sebagai menu makanan pelengkap bayi.

Ini kerana satu jenis makanan biasanya tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian bayi. Dengan memakan pelbagai jenis makanan, keperluan pemakanan bayi lebih mudah dan cepat dipenuhi.

Seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia melalui Pedoman untuk Nutrisi Seimbang, makanan pelengkap bayi harus memenuhi kebutuhan karbohidrat, protein, lemak, serta vitamin dan mineral.

Sebaliknya, perkembangan bayi makan pada usia ini biasanya dapat menyesuaikan diri dengan semua jenis tekstur makanan, tetapi belum dapat mengunyah dengan lancar.

Selain itu, jangan lupa memberikan makanan ringan atau makanan ringan kepada bayi anda di antara makanan utama.

Harus difahami bahawa corak makan dan pilihan makanan pada usia ini akan mempengaruhi selera anak kecil anda sehingga dia dewasa.

Oleh itu, agar kebiasaan bayi dalam kesulitan makan dan memilih makanan tidak berterusan, anda harus memberinya pelbagai makanan sejak usia dini.

Ini bertujuan untuk mencegah kemungkinan bayi mengalami masalah pemakanan, sama ada kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan.

Jadi, sekarang anda tidak perlu bingung lagi bagaimana memenuhi keperluan pemakanan harian untuk bayi berusia 0-11 bulan.

Sebaiknya jangan terlalu mempercayai mitos makanan bayi yang tidak semestinya benar.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌