Gangguan Darah

Darah, Sumber Kehidupan dalam Tubuh Manusia •

Darah adalah komponen penting yang diperlukan oleh tubuh. Tanpa darah, organ dalam badan anda tidak dapat berfungsi dengan optimum. Menariknya, darah menyimpan banyak fakta mengejutkan yang mungkin tidak pernah anda bayangkan sebelumnya. Ayuh, lihat pelbagai fakta mengenai darah dalam tinjauan berikut.

Darah bertindak sebagai alat pengangkutan

Darah adalah cecair merah yang membolehkan badan anda berfungsi dengan normal. Di dalam badan, cecair ini berfungsi sebagai alat pengangkutan yang tugasnya adalah mengangkut nutrien, oksigen, hormon, dan pelbagai sebatian penting lain ke bahagian tubuh yang memerlukannya.

Pada masa yang sama, cairan ini juga berfungsi membawa bahan buangan yang tidak lagi berguna untuk sistem perkumuhan atau pembuangan, termasuk ginjal, paru-paru, dan hati.

Cecair ini juga membantu melawan kuman atau bakteria penyebab penyakit yang menyerang sistem imun.

Ada satu perkara terakhir yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Cecair ini juga berperanan membawa panas ke kulit. Ya, cecair ini dapat menjaga bahagian luar badan anda (seperti jari dan jari kaki) tetap panas kerana haba yang dihasilkan di bahagian tengah badan, seperti jantung dan otot, dibawa ke kawasan-kawasan ini.

Jumlah darah kanak-kanak dan orang dewasa adalah sama

Memetik LiveScience, Daniel Landau, pakar hematologi dan barah di Pusat Kanser University of Florida, mengatakan bahawa rata-rata tubuh orang dewasa yang sihat mengandungi sekitar 4-5 liter darah.

Sekiranya kekurangan darah, anda mungkin akan kehilangan sekitar 8-10 peratus daripada jumlah berat badan anda. Oleh itu, jika berat anda 54 kilogram, maka kira-kira 4-5 kilogram dari jumlah berat badan anda adalah darah.

Di samping itu, anda mungkin menganggap bahawa jumlah darah orang dewasa dan kanak-kanak berbeza. Sebenarnya, jumlah isipadu dalam badan orang dewasa dan kanak-kanak sebenarnya sama. Walau bagaimanapun, kerana ukuran organ dalam tubuh kanak-kanak relatif lebih kecil, jumlah cecair yang memenuhi badan mereka nampaknya lebih banyak.

Darah terbuat dari banyak komponen

Cecair merah yang mengalir ke seluruh badan anda terdiri daripada beberapa komponen. Setiap komponen mempunyai fungsi dan tugasnya sendiri. Secara umum, berikut adalah pelbagai komponen yang membentuk cecair yang menjadi sumber kehidupan ini.

1. Plasma darah

Lebih daripada separuh komponen cecair ini adalah plasma darah. Cairan kuning jernih ini mengandung 92 persen air, sementara baki 8 persennya adalah campuran gula, lemak, protein, dan garam.

Tugas utama cairan plasma adalah mengangkut semua sel darah bersama nutrien, antibodi, produk buangan, protein, dan juga hormon ke bahagian tubuh di mana ia diperlukan. Cecair plasma juga berfungsi untuk menyeimbangkan jumlah darah dan garam, termasuk kalium, natrium, kalsium, klorida, bikarbonat, dan magnesium.

2. Erythrocytes

Sel darah merah, juga dikenal sebagai eritrosit, adalah sel yang paling banyak terdapat dalam darah. Setiap saat, tubuh manusia dapat menghasilkan sekitar 2 juta eritrosit dan dianggarkan terdapat kira-kira 150 bilion eritrosit dalam setiap 1 ons darah anda. Menariknya, tekanan dapat menjadikan tubuh menghasilkan eritrosit 7 kali lebih banyak daripada jumlah itu!

Selain yang paling banyak, sel-sel ini juga mempunyai tugas penting. Bersama dengan hemoglobin, eritrosit bertanggungjawab membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan dan membawa karbon dioksida kembali dari seluruh badan ke paru-paru. Hemoglobin adalah protein khas yang memberi warna merah kepada eritrosit.

Sel-sel ini berbentuk bulat dan di tengahnya terdapat lompang (biconcave) yang jika diperhatikan menggunakan alat khas kelihatan seperti donat. Tidak seperti banyak sel lain, eritrosit tidak mempunyai nukleus (inti sel), jadi mereka dapat berubah bentuk dengan mudah. Ini memudahkan eritrosit melewati pelbagai saluran di dalam badan anda.

Erythrocytes dihasilkan oleh sumsum tulang dan dapat bertahan selama kira-kira empat bulan atau 120 hari. Peratusan jumlah darah keseluruhan yang hanya terdiri daripada eritrosit disebut hematokrit.

3. Leukosit

Di dalam badan, leukosit atau sel darah putih sedikit jumlahnya, iaitu sekitar 1 peratus daripada jumlah darah anda. Walaupun begitu, peranan leukosit tidak boleh dipandang rendah. Leukosit bertanggungjawab untuk melawan jangkitan virus, bakteria dan kulat yang mencetuskan perkembangan penyakit ini. Ini kerana sel darah putih menghasilkan antibodi yang akan membantu melawan bahan asing ini.

Mirip dengan eritrosit, leukosit juga dihasilkan di sumsum tulang dengan pelbagai jenis, termasuk limfosit, basofil, eosinofil, neutrofil, dan monosit. Semua jenis leukosit mempunyai tugas yang sama untuk menjaga sistem ketahanan badan, jadi anda menghindari jangkitan yang menyebabkan penyakit. Bergantung pada jenisnya, leukosit dapat bertahan cukup lama, sama ada dalam beberapa hari, bulan, hingga bertahun-tahun.

4. Platelet

Tidak seperti eritrosit dan leukosit, platelet sebenarnya bukan sel, tetapi pecahan sel yang sangat kecil. Platelet mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah (pembekuan). Apabila anda mengalami luka, platelet akan membentuk palam dengan benang fibrin untuk menghentikan pendarahan dan merangsang pertumbuhan tisu baru di kawasan yang cedera.

Dalam darah, bilangan platelet normal berkisar antara 150 ribu - 400 ribu per mikroliter darah. Sekiranya jumlah platelet dalam badan lebih tinggi daripada julat normal, maka anda berisiko terkena bekuan darah yang boleh menyebabkan strok dan serangan darah.

Sebaliknya, jika platelet anda lebih rendah daripada julat normal, anda berisiko mengalami pendarahan berat kerana darah sukar untuk membeku.

Darah manusia terdiri daripada pelbagai jenis

Adakah anda tahu bahawa setiap orang mempunyai jenis darah (goldar) yang berbeza? Perbezaan emas ini berdasarkan pada kehadiran atau ketiadaan antigen dalam eritrosit dan cecair plasma. Antigen itu sendiri dikelompokkan dalam lapan standard emas asas, iaitu A, B, AB, dan O. Setiap jenis emas ini boleh menjadi positif atau negatif.

Secara umum, berikut adalah penjelasan ringkas mengenai setiap goldar.

 • J: Anda hanya mempunyai antigen A pada eritrosit dan antibodi B dalam plasma
 • B: Anda hanya mempunyai antigen B pada eritrosit dan antibodi A dalam plasma anda
 • AB: Anda mempunyai antigen A dan B pada eritrosit anda, tetapi anda tidak mempunyai antibodi A dan B dalam plasma anda
 • O: Anda tidak mempunyai antigen A dan B pada eritrosit anda, tetapi anda mempunyai antibodi A dan B dalam plasma anda

Beberapa orang juga mempunyai penanda tambahan dalam darah mereka. Penanda tambahan ini disebut rhesus (faktor Rh), yang selanjutnya dikelompokkan menjadi "positif" atau "negatif" (yang bermaksud mereka tidak mempunyai faktor Rh). Contohnya, emas anda mungkin A + (positif), sementara rakan anda mungkin B- (negatif).

Anda tidak perlu risau jika anda tidak mempunyai penanda tambahan. Sebabnya, kehadiran atau ketiadaan penanda tambahan tidak akan menjadikan anda lebih sihat atau kuat. Penanda tambahan hanyalah perbezaan genetik, seperti mempunyai mata biru atau rambut merah.

Sedikit orang mempunyai emas AB negatif

Goldar anda AB negatif? Selamat! Anda tergolong dalam kategori orang yang unik. Sebabnya, emas ini sangat jarang dijumpai. Hanya segelintir orang yang mempunyai emas AB. Ini telah dibuktikan oleh pakar.

Memetik dari halaman Medical Daily, para pakar dari Stanford School of Medicine menemui bahagian emas dalam kumpulan masyarakat.

 • Positif: 35.7 peratus
 • Negatif: 6.3 peratus
 • B positif: 8.5 peratus
 • B negatif: 1.5 peratus
 • Positif AB: 3.4 peratus
 • AB negatif: 0.6 peratus
 • O positif: 37.4 peratus
 • O negatif: 6.6 peratus

Oleh itu, dari penemuan di atas, sangat jelas bahawa jika dibandingkan dengan goldar lain, emas AB negatif mempunyai bahagian yang lebih kecil. Walaupun begitu, hasil kajian ini tidak dapat dijadikan rujukan bahawa hanya sebilangan kecil orang yang memiliki emas AB negatif di setiap negara. Ini kerana bahagian emas dalam satu kumpulan akan bergantung pada latar belakang etnik dan wilayah negara ini.

Contohnya, golongan darah B lebih kerap berlaku di Asia, sementara golongan darah O banyak dijumpai di Amerika Latin.

Ahli hematologi, doktor yang merawat masalah darah

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah, anda boleh berjumpa pakar hematologi. Pakar hematologi mempunyai tugas untuk mendiagnosis, merawat, dan mencegah pelbagai penyakit yang berkaitan dengan darah. Ini termasuk penyakit barah dan bukan barah yang mempengaruhi komponen darah dan / atau organ yang menghasilkan cecair ini, seperti limpa, sumsum tulang, dan kelenjar getah bening.

Sebelum memutuskan untuk berunding dengan pakar hematologi, anda dinasihatkan untuk mencari sebanyak mungkin maklumat mengenai yang anda pilih. Anda boleh mendapatkan maklumat dari laman web hospital yang dipercayai, tanyakan terus kepada doktor biasa anda, baca testimoni pesakit dari forum di internet, atau cari maklumat dari jururawat atau pekerja di hospital tempat doktor itu berlatih.

Sekarang, apabila anda menemui pakar hematologi yang tepat, tanyakan semua perkara yang anda benar-benar ingin tanyakan. Bermula dari keadaan kesihatan, perkembangan penyakit, hingga pilihan rawatan yang mungkin anda terima. Doktor profesional yang berpengalaman akan menerangkan dengan baik semua soalan yang anda ajukan.

Derma darah mempunyai banyak faedah

Derma darah tidak hanya bermanfaat bagi penerima, tetapi juga bermanfaat bagi penderma. Berikut adalah beberapa faedah derma darah yang harus anda ketahui:

1. Buat anda lebih bahagia

Kajian dalam psikologi menunjukkan bahawa penderma yang ingin menolong orang lain mempunyai risiko kematian pramatang yang lebih rendah daripada mereka yang menderma untuk kepentingan diri atau sama sekali tidak menderma.

Bukan hanya itu, menyumbangkan barang-barang yang tidak ternilai bagi mereka yang memerlukan juga akan membuat kita merasa lebih bahagia. Perasaan kebahagiaan ini dapat ditanam kerana anda merasa berguna dan bermanfaat untuk orang lain.

2. Mencegah penyakit jantung

Aktiviti menyelamatkan nyawa ini sebenarnya dapat mengurangkan kelikatan darah jika dilakukan secara berkala. Kelikatan darah adalah salah satu faktor yang berperanan dalam meningkatkan risiko penyakit jantung.

Sekiranya darah yang mengalir di dalam badan terlalu tebal, maka risiko geseran antara darah dan saluran juga lebih tinggi. Sekiranya geseran telah berlaku, sel dinding kapal dapat rusak yang seterusnya akan menyebabkan penyumbatan (aterosklerosis).

3. Membantu menurunkan berat badan

Adakah anda merancang untuk menurunkan berat badan? Cuba menderma darah secara berkala. Kerana aktiviti ini dapat menjadi cara yang berkesan untuk membakar kalori yang telah terkumpul di dalam badan.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of California, San Diego, Amerika Syarikat, rata-rata orang dewasa dapat membakar 650 kalori ketika memberikan 450 ml darah, anda tahu! Walaupun berkesan dalam membakar kalori, perlu juga diingat bahawa aktiviti ini tidak dapat dijadikan pilihan untuk program penurunan berat badan.

Anda masih harus mengamalkan gaya hidup sihat dengan memperhatikan pengambilan makanan dan bersenam secara teratur untuk mencapai berat badan yang ideal.

4. Menurunkan risiko barah

Dengan menjadi penderma, anda membantu tubuh menyingkirkan lebihan zat besi yang telah terkumpul di dalam badan. Dalam jumlah yang betul, zat besi menawarkan banyak faedah untuk tubuh.

Sebaliknya, menumpuk terlalu banyak zat besi di dalam tubuh dapat meningkatkan radikal bebas yang dapat memicu penuaan dini dan barah. Sekurang-kurangnya itulah yang dijumpai oleh satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of National Cancer Institute.

5. Mengesan penyakit serius

Aktiviti yang satu ini boleh menjadi salah satu cara untuk mengetahui bagaimana keadaan kesihatan anda, anda tahu. Sebabnya, apabila anda ingin melakukan aktiviti ini, anda akan terlebih dahulu diperiksa untuk kesihatan.

Doktor akan memeriksa keadaan kesihatan anda dengan teliti, meminta sejarah perubatan anda, dan menjalankan ujian makmal untuk memastikan anda berada dalam keadaan baik. Jadi selain menolong orang lain yang memerlukan darah, anda juga boleh mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara percuma.

Tidak semua orang boleh menderma darah

Walaupun berguna, anda tidak seharusnya melakukan aktiviti mulia ini. Sebabnya, terdapat banyak syarat yang mesti anda tempuhi sebelum melakukannya.

Sebelum menderma, pastikan anda memenuhi syarat wajib di bawah.

 • Sihat secara fizikal dan mental.
 • 17-65 tahun.
 • Berat minimum 45 kg.
 • Tekanan sistolik minimum ialah 100-170, dan tekanan diastolik ialah 70-100.
 • Tahap hemoglobin berkisar antara 12.5 g / dl hingga 17 g / dl.
 • Selang penderma sekurang-kurangnya 12 minggu atau 3 bulan sejak penderma sebelumnya.

Selain dari yang disebutkan di atas, terdapat juga beberapa keadaan kesihatan yang menghalang anda melakukan aktiviti mulia ini. Baca senarai berikut dengan teliti.

 • Demam
 • Selesema
 • Penyakit jantung
 • Penyakit paru paru
 • Kanser
 • Hipertensi
 • Diabetes mellitus (diabetes)
 • HIV / AIDS
 • Epilepsi atau sawan
 • Hepatitis B atau hepatitis C
 • Penyakit kelamin, termasuk gonorea, sifilis, dan sebagainya.
 • Ketagihan alkohol
 • Pengguna dadah

Mungkin terdapat banyak keadaan perubatan lain yang belum disebutkan di atas. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh meminta doktor atau pegawai perubatan anda secara langsung sebelum anda menderma darah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found