Keibubapaan

9 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Semasa Anda Menjadi Ibu Tiri -

Menjadi ibu bapa tiri tentunya menjadi cabaran. Sebabnya, ibu atau ayah tiri selalu digambarkan sebagai sosok yang menakutkan dalam sejumlah dongeng anak-anak. Lalu, bagaimana menjadi ibu bapa tiri yang berjaya? Petua berikut boleh membantu.

Beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebagai ibu bapa tiri

Pada dasarnya, tidak ada formula mudah untuk mewujudkan keluarga yang sempurna. Ini kerana setiap keluarga mempunyai dinamika tersendiri. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba perkara berikut.

1. Mulakan dengan perlahan

Menurut Dr. Sherrie Campbell seorang psikologi dalam bukunya Tetapi Ini Keluarga Anda: Memutus Hubungan dengan Anggota Keluarga Beracun , ketika pertama kali memasuki keluarga baru, ibu atau bapa tiri akan dianggap sebagai orang luar.

Oleh itu, adalah wajar bagi anda untuk merasa terasing dan tidak dapat berhubung dengan anak tiri anda. Memerlukan masa yang cukup untuk menyesuaikan diri dengan suasana baru masing-masing.

Setiap keluarga mungkin mengalami masa penyesuaian yang berbeza. Ada yang cepat ada yang lambat. Lalui proses dengan sabar.

2. Fahami jika anak tirinya belum menerima anda

Anak-anak yang bersedih dengan kehilangan ibu bapa yang meninggal atau melalui perceraian memerlukan masa untuk pulih sebelum mereka dapat menerima anda dalam kehidupan mereka.

Bagi mereka yang ibu bapa kandungnya masih hidup, perkahwinan baru boleh membawa harapan yang terakhir agar ibu bapa mereka dapat bersatu kembali.

Dari perspektif anak, kenyataan bahawa ayah atau ibu mereka berkahwin semula boleh membuat mereka marah, sakit hati, dan keliru.

Pada mulanya, bapa tiri mungkin dilihat sebagai gangguan. Bersabarlah dan terus menunjukkan kasih sayang yang tulen.

Perlahan tetapi pasti, anak-anak akan menyedari bahawa kehadiran anda dapat membawa kebahagiaan kepada mereka.

3. Anda tidak perlu sama dengan ibu bapa kandung anda

Ramai orang salah mengenai perkara ini. Anak tiri anda mungkin akan selalu membandingkan anda dengan ibu bapa kandung anda.

Akibatnya, anda diminta melakukan perkara yang sama seperti yang dilakukan oleh ibu bapanya.

Pada hakikatnya, tidak apa-apa untuk menggunakan cara ibu bapa anak tiri yang berbeza dan itu tidak menjadi masalah. Jadilah diri sendiri dan tidak perlu menggantikan ibu bapa kandung anda.

Ketahui bahawa ibu bapa kandung mempunyai tempat yang istimewa di hati anak dan anda boleh mengisi tempat yang berbeza.

4. Elakkan "menyuap" anak-anak

Walaupun anda benar-benar ingin memenangi hati anak tiri anda, elakkan melakukannya dengan melulu.

Contohnya, dengan memberi hadiah atau perlakuan ketika mereka tidak mendapat nilai yang baik atau tidak berkelakuan baik.

Ini hanya akan membuat anda kelihatan seperti menyuap cinta. Sebagai ibu bapa tiri, lebih baik jika anda mematuhi peraturan yang betul.

Ingat bahawa apa yang kanak-kanak perlukan adalah cinta sejati, bukan rasuah.

5. Buat tradisi keluarga baru

Cari aktiviti khas untuk anak tiri anda, tetapi pastikan anda mendapat maklum balas mereka. Anak-anak cerdas dan cepat menyedari jika anda cuba mengeratkan hubungan.

Beberapa aktiviti keluarga yang boleh anda cuba termasuk bermain monopoli atau permainan lain, berbasikal bersama, memasak, membuat kraf, atau karaoke.

Pada hakikatnya, buat tabiat menarik supaya anak menyedari bahawa bersama ibu bapa tiri juga menyeronokkan.

6. Hormatilah semua ibu bapa

Apabila bekas isteri atau suami pasangan anda telah meninggal dunia, adalah penting untuk peka dan menghormati orang itu.

Fahami kesedihan anak-anak di atas kehilangan ibu bapa mereka. Tunjukkan bahawa anda juga sedang berduka dan mengajaknya untuk berdoa bersama.

Sekiranya pasangan anda bercerai dan penjagaan anak dikongsi dengan bekas isteri atau suami anda, cubalah bersikap sopan dan penyayang dalam interaksi anda antara satu sama lain.

Sebanyak mungkin anda tidak mengatakan perkara negatif mengenai ibu bapa kandung anak di hadapannya. Tidak ada anak yang suka mendengar orang tuanya dikritik, walaupun dia mengadu hal itu.

7. Sentiasa berhubung dengan pasangan anda dan bekas

Dalam beberapa kes, setiap ahli keluarga baru dapat berinteraksi tanpa masalah, tetapi pada masa lain anda mungkin menghadapi kesukaran.

Selain konflik dengan anak-anak, anda juga mungkin menghadapi konflik dengan pasangan anda atau dengan bekas isteri atau suami anda.

Oleh itu, komunikasi antara anda dan pasangan sangat penting. Tujuannya adalah untuk terus bersatu dalam membuat keputusan bersama.

Terutama dari segi penjagaan anak dan menentukan corak keibubapaan yang betul.

8. Cari faedah menjadi ibu bapa tiri

Walaupun imej bapa atau ibu tiri di mata masyarakat masih dianggap miring, tetapi sebenarnya peranan ini dapat membawa kebaikannya sendiri.

Sekiranya anda tidak pernah mempunyai anak, anda akan mendapat peluang untuk berkongsi kehidupan anda dengan seorang anak dan membantu membentuk watak mereka.

Sebaliknya, jika anda sudah mempunyai anak, anda dapat memberi peluang kepada anak kecil anda untuk membina hubungan istimewa dengan anak anda dalam ikatan persaudaraan.

Yakinlah bahawa akan selalu ada sisi yang cerah untuk peranan baru anda sebagai ibu bapa tiri. Anda pasti dapat menjumpainya jika anda tidak menumpukan perhatian pada perkara buruk.

9. Anda boleh menjadi salah satu daripada ibu bapa tiri yang berjaya

Kerana mereka sering digambarkan secara negatif, menjadi ibu atau ayah tiri boleh menakutkan. Walaupun anda perlu menyedari bahawa semua keburukan keluarga tiri sebenarnya hanya ada dalam dongeng.

Sebenarnya, tinjauan dari Pusat Penyelidikan Pew mendapati bahawa 70 peratus orang gembira dengan ayah, ibu dan adik-beradik mereka.

Oleh itu, anda tidak perlu risau apabila anda memutuskan untuk menjadi ibu bapa tiri.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌