Kesihatan mental

Apakah Positif Badan? Adakah Mudah Memohon? •

Adakah anda pernah merasa tidak sempurna di cermin? Ini adalah perasaan biasa. Untuk mengatasinya, anda boleh mengubah kelemahan menjadi kelebihan dengan menerapkan positif badan. Apa itu positif badan? Lihat ulasan berikut.

Ketahui apa yang dimaksudkan dengan positif badan

Positif badan menandakan bahawa setiap orang berhak untuk mempunyai imej badan yang positif. Sebenarnya, walaupun masyarakat mempunyai taraf yang sangat berbeza mengenai tubuh dan penampilan. Ini bermaksud bahawa tidak apa-apa bagi setiap orang untuk menerima tubuhnya, walaupun orang lain mungkin memandang tubuhnya sebagai tidak sempurna.

Lebih-lebih lagi, jika anda memahami apa yang dimaksudkan dengan positif badan, tanda bahawa anda juga akan menerima tubuh anda walaupun terdapat perubahan bentuk, ukuran, kemampuan fizikal anda untuk melakukan sesuatu. Ini bermakna anda tidak akan menilai sendiri berdasarkan penampilan dan penampilan fizikal anda sahaja.

Anda dan orang lain yang mungkin mempunyai fizikal yang lebih baik daripada anda mempunyai nilai yang sama dengan makhluk hidup. Ini adalah sebahagian daripada pandangan positif anda terhadap imej badan anda. Oleh itu, pemikiran seperti ini disebut positif badan.

Dengan cara itu, setiap individu boleh menjadi lebih yakin ketika berada dalam komuniti. Sebaliknya, ada positif badan Diharapkan ia dapat menghentikan masyarakat dari menetapkan standard yang tidak masuk akal mengenai bentuk fizikal, baik untuk wanita dan lelaki.

Oleh itu, setelah memahami apa yang dimaksudkan positif badan, adalah lebih baik jika anda menerapkannya sebagai pemikiran dalam menilai diri anda. Ini akan membantu meningkatkan cara anda melihat diri anda menjadi lebih realistik.

Hati-hati tertekan kerana positif badan

Sayangnya, walaupun anda mungkin memahami apa yang dimaksudkan positif badan, pemikiran ini tidak semestinya dapat dilakukan dan diterima dengan baik oleh semua orang. Sebabnya, mengubah penilaian diri anda bukanlah perkara yang mudah.

Lebih-lebih lagi, masih banyak orang di luar sana yang merasakan bahawa badan yang ideal, kulit putih, rambut panjang, dan sebagainya adalah standard wanita cantik. Begitu juga untuk lelaki yang juga mempunyai standard fizikal dan penampilan tertentu.

Piawai lelaki yang dipanggil tampan adalah yang mempunyai dada lebar dengan lengan otot, perut enam pek, dan banyak standard lain yang tidak masuk akal.

Mendorong setiap orang untuk menerima tubuh mereka dalam masyarakat yang masih memuliakan fizikal yang sempurna sebagai standard pastinya sangat sukar. Seolah-olah, ketika anda menerapkannya dalam kehidupan seharian, anda seolah-olah sedang melawan arus.

Sudah tentu anda sukar untuk mengabaikan standard tersebut, bukan? Sekiranya anda tidak yakin dan 'terpaksa' menerima badan anda sebagaimana adanya, anda mungkin akan merasa lebih tertekan dan tertekan.

Cuba bayangkan, masyarakat secara amnya melihat tubuh anda tidak sempurna. Namun, anda diminta untuk bersikap positif terhadap tubuh anda sendiri. Apabila anda tidak dapat melakukannya, anda akan merasa malu dan bersalah terhadap diri sendiri.

Fahami apa itu positif badan tidak sama dengan mempercayainya. Meliputi pemikiran negatif mengenai imej badan dengan fikiran positif hanya akan memberi kesan sementara. Sebaliknya, anda mengganti pemikiran negatif ini dengan pemikiran yang lebih realistik mengenai imej badan anda sekarang. Daripada berusaha mengubah tubuh dan penampilan anda menjadi sempurna sesuai dengan standard masyarakat, anda harus melakukan perkara-perkara yang menjadikan anda lebih positif mengenai tubuh dan penampilan anda.