Penyakit berjangkit

Bolehkah Minyak Kelapa Digunakan sebagai Penyakit Jangkitan Kulat?

Terdapat banyak faedah kesihatan minyak kelapa. Berkumur dengan minyak kelapa, misalnya, dapat mencegah kerosakan gigi dan gusi berdarah. Manfaat lain yang dipercayai oleh banyak orang setakat ini adalah sebagai ubat untuk jangkitan kulit kulat. Namun, adakah ia benar? Ketahui jawapannya dalam ulasan berikut.

Adakah benar minyak kelapa dapat digunakan sebagai ubat untuk jangkitan kulat?

Jangkitan kulit kulat boleh menyebabkan rasa tidak selesa, sensasi terbakar pada kulit, dan gatal yang tidak dapat ditanggung yang mengganggu aktiviti harian.

Jangkitan kulit ini sebenarnya dapat diatasi dengan mudah menggunakan krim antijamur yang terdapat di farmasi atau kedai ubat, sama ada dengan atau tanpa preskripsi doktor.

Namun, tidak sedikit orang yang mencari alternatif yang lebih semula jadi untuk mengelakkan risiko kesan sampingan ubat. Minyak kelapa adalah ubat semula jadi untuk jangkitan kulit kulat.

Minyak kelapa mengandungi asid lemak rantai sederhana (MCT), yang tidak hanya lebih mudah diserap oleh hati, tetapi juga cepat dimetabolisme.

Selain itu, minyak kelapa juga mempunyai sifat antibakteria dan antijamur yang dapat membantu melegakan pelbagai jangkitan kulit.

Kajian yang dilakukan oleh saintis dari Nigeria pada tahun 2007 melaporkan bahawa kandungan MCT dalam minyak kelapa berkesan terhadap jangkitan kulat candida albincans.

Sebenarnya, ramuan ini lebih berkesan daripada ubat krim antijamur flukonazol dan tanpa kesan sampingan.

Bagaimana cara menggunakan minyak kelapa sebagai penawar jangkitan yis?

Minyak kelapa tidak hanya perlu diminum untuk anda merasakan manfaat kesihatannya.

Sekiranya jangkitan berlaku di permukaan kulit, minyak kelapa dapat disapukan secara langsung ke kawasan kulit yang bermasalah. Terus menggunakannya setiap hari sehingga gejala mereda.

Sekiranya mulut anda dijangkiti kulat, ikuti petunjuk berikut:

  • Panaskan minyak kelapa selama beberapa saat
  • Sejukkan minyak hingga cukup sejuk untuk tidak membakar kulit, masukkan ke dalam mulut anda selama kira-kira 30 saat
  • Keluarkan minyak kelapa dari mulut anda
  • Elakkan makan atau minum selama setengah jam selepas itu

Sekiranya anda mengalami jangkitan yis vagina, minyak kelapa boleh disapukan secara langsung ke kulit vagina yang dijangkiti selama 4-5 hari.

Cara kedua, minyak kelapa disapukan pada tampon dan dimasukkan ke dalam faraj sehingga sampai ke mulut rahim. Sebelum melakukan dua perkara ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pastikan minyak yang anda gunakan adalah minyak kelapa dara ekstra (VCO) yang tidak melalui pelbagai proses pembuatan.

Jangan gunakan minyak kelapa terlalu lama

Walaupun diketahui berkesan, tidak ada kajian perubatan lebih lanjut yang dilakukan pada manusia untuk menentukan risiko kesan sampingan penggunaan minyak kelapa jangka panjang.

Oleh itu, kemungkinan kesan sampingan mungkin berlaku.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kelapa sebagai ubat untuk jangkitan kulat kulit. Doktor anda biasanya akan mengesyorkan ubat antijamur, seperti fluconazole.

Menjaga kebersihan diri, mengurangkan pengambilan gula, dan memakan yogurt secara berkala juga menyokong pemulihan kesihatan dari keadaan ini.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌