Kesihatan Seksual

4 Sebab Ramai Lelaki Menganggap Wanita Hamil Seksi •

Katanya, wanita kelihatan lebih berseri ketika hamil. Tetapi bagi sebilangan lelaki, wanita hamil adalah seksi. Kehamilan anda boleh menjadi daya tarikan seksual - walaupun anda sendiri sebagai pemilik badan sama sekali tidak merasa seksi dengan benjolan perut yang sangat besar, kelaparan buta, dan perjalanan yang kerap ke bilik mandi.

Adakah tarikan seksual kepada wanita hamil adalah normal?

Fetishisme seksual, aka fetish, adalah khayalan seksual tertentu apabila kehadiran "objek keinginan" diperlukan bagi seseorang untuk mencapai hasrat seksual atau kepuasan. Objek ini boleh berupa seluar dalam, kasut, kulit, atau benda-benda tertentu. Keinginan mendalam ini juga boleh dikaitkan dengan bahagian badan - payudara atau kaki adalah dua contoh fetish seks yang popular. Beberapa kategori fetish lain adalah fetish wanita hamil.

Kehamilan kehamilan (juga dikenali sebagai maiesiophilia atau maieusophoria) adalah tarikan obsesif di mana kehamilan dipandang oleh individu atau budaya sebagai fenomena erotik. Ini mungkin melibatkan tarikan seksual kepada wanita yang hamil atau kelihatan hamil, yang sedang menyusui, atau tarikan pada tahap kehamilan tertentu seperti melahirkan anak.

Fetishisme termasuk dalam kategori umum paraphilia, keadaan tarikan seksual yang tidak wajar atau tidak normal. "Pada dasarnya, fetishisme adalah ketika anda terangsang oleh sesuatu yang tidak dinilai sebagai gairah seksual bagi kebanyakan orang," kata Justin Lehmiller, Ph.D., seorang pendidik seks dan psikologi penyelidikan di Harvard University. Fetishisme lebih kerap berlaku pada lelaki, dan penyebabnya tidak jelas.

Walau bagaimanapun, melakukan fetish seks tidak semestinya anda mempunyai gangguan - fetish sebenarnya lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Walau bagaimanapun, gairah fetishistik umumnya dianggap masalah apabila obsesi mengganggu fungsi seksual atau sosial yang normal dan hanya melalui penggunaan objek ini individu dapat memperoleh kepuasan seksual.

Lalu, apa yang membuatkan lelaki boleh tertarik secara seksual kepada wanita hamil?

1. Pemacu naluri lelaki

Kulit yang bersinar, rambut yang cantik, sihat dan payudara besar - semua cahaya kehamilan ini adalah berkat hormon kehamilan. Bentuk badan melengkung wanita hamil, kemampuan semula jadi wanita untuk berkembang biak, ditambah dengan peningkatan keyakinan diri wanita yang mencerminkan seksualiti (walaupun anda sendiri tidak menyedarinya) menambah kelebihan dalam daya tarikan semula jadi lelaki terhadap wanita.

Tidak ada keraguan bahawa lelaki pada umumnya tertarik pada payudara. Minat ini bukan hanya berasal dari apa yang mereka pelajari dari persekitarannya, tetapi juga tertanam secara biologi dan berakar di otak. Lelaki adalah satu-satunya mamalia lelaki yang terpesona oleh payudara dalam konteks seksual. Sebaliknya, betina adalah satu-satunya mamalia betina yang payudaranya membesar ketika akil baligh, dan peningkatan ukuran semasa kehamilan. Manusia adalah satu-satunya spesies di mana lelaki membelai, mengurut, dan juga merangsang payudara wanita secara oral semasa melakukan foreplay dan seks.

Ini menunjukkan bahawa bahagian otak lelaki yang berkaitan dengan pusat ganjaran "ganjaran", dan bidang motivasi yang dituju, mematikan pusat penaakulan dan logiknya, terutama korteks pra-frontal. Isyarat yang dihantar oleh saraf ketika seorang lelaki melihat tubuh wanita hamil akan lebih mengaktifkan rangkaian penghargaan dan motivasi untuk mendorongnya ke arah gairah seksual.

2. Pemacu naluri untuk melindungi

Ketika berhadapan dengan wanita hamil, seorang lelaki bergelut dengan konflik dalaman: tarikan fizikal dan keperluan untuk menjadi pelindung. Dr. Louann Brizendine, pakar neuropsikiatri dan pengarang The Female Brain dan The Female Brain, yang dilaporkan oleh CNN, percaya bahawa hormon feromon yang dilepaskan oleh wanita hamil diketahui dapat menekan tahap testosteron dan meningkatkan pengeluaran hormon prolaktin lelaki.

Perubahan ini mungkin berperan dalam membentuk "naluri ayah," dorongan yang membuat seorang lelaki melekat pada ibunya sehingga dia dapat membantu merawat ibu dan bayi yang hamil setelah melahirkan. Namun, lelaki juga merasakan dorongan yang lebih besar untuk menggoda dan membelai pasangan lawan jenis walaupun mereka baru memulakan perjalanan kehamilan.

3. Bukti kejantanan

Adalah undang-undang semula jadi bahawa kebanyakan lelaki cenderung tertarik pada sosok wanita dengan tubuh yang gemuk, payudara besar, dan perut rata - dari pendedahan kepada media massa dan pornografi. Lalu, mengapa sebilangan lelaki boleh dibangkitkan oleh wanita hamil yang perutnya jelas jauh dari perkataan "rata"?

"Kehamilan anda adalah bukti yang tidak dapat disangkal bahawa anda telah melakukan hubungan seks dengan seorang lelaki," kata Brizendine. "Dan mengetahui bahawa anda adalah objek hasrat seksual untuk satu lelaki boleh menggembirakan orang lain." Mereka melihat wanita hamil sebagai cabaran untuk diri mereka sendiri. Seorang lelaki mungkin merasa selamat bermain-main dengannya dan dia tidak akan banyak terganggu dengan godaan lelaki lain.

Perkara-perkara ini mungkin tidak disedari oleh lelaki yang melirik anda, tetapi pemikiran ini dapat meresap ke bawah sedarnya, yang menilai bahawa anda adalah sasaran "selamat".

4. Berkaitan dengan memori zaman kanak-kanak

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Sexual Medicine pada tahun 2011, yang dilaporkan oleh Psychology Today, menunjukkan adanya hubungan antara tarikan seksual terhadap wanita hamil dan pendedahan semasa mengandung dan penyusuan pada awal kanak-kanak. Kajian mendapati bahawa lebih kerap seorang lelaki melihat dan berinteraksi dengan kehamilan ibunya ketika berusia antara 1,5 hingga 5 tahun (yang bermaksud mereka mempunyai adik lelaki), semakin besar kemungkinannya dia tertarik secara seksual kepada wanita hamil dan menyusui sebagai dia telah membesar. Keadaan ini disebut sebagai kesan seksual.

Pencetakan seksual ini berbeza dengan kecenderungan Kompleks Oedipus. Ini tidak didorong oleh dorongan seksual terhadap ibunya sendiri, tetapi kerana individu belajar apa yang normal semasa fasa perkembangan sensitif dan kemudian mencari pasangan seksual yang menyerupai ibunya sendiri. Itulah sebabnya mengapa adik beradik yang dilahirkan oleh ibu yang berlainan nampaknya tidak berkaitan dengan pilihan seksual peserta kajian. Ini mungkin berdasarkan fakta bahawa ibu tiri, misalnya, bukan tokoh utama anak. Hanya ibu kandung lelaki itu sendiri yang meninggalkan kesan seksual.

Walaupun begitu, wanita telah digambarkan dalam hampir semua bentuk warisan sejarah - dari prasasti batu tulis hingga hieroglif Mesir Purba - sebagai simbol seks dan kesuburan. Adalah sesuatu yang baik apabila lelaki menjadikan kehamilan sebagai fenomena yang patut diraikan, walaupun ganjarannya (malangnya) datang dalam bentuk perbincangan kecil dan bersiul.

BACA JUGA:

  • Makan Kentang Yang Banyak Boleh Memudaratkan Kehamilan
  • Jarak Kehamilan Terlalu Berisiko Bagi Ibu dan Bayi
  • Posisi Seks Semasa Kehamilan Yang Anda Boleh dan Tidak Boleh Lakukan