Gigi dan Mulut

7 Cara Menghilangkan Nafas Berbau Setelah Makan Bawang •

Mengatasi bau mulut kerana makanan tertentu biasanya cukup dengan menggosok gigi atau berkumur dengan ubat kumur. Namun, ini tidak berlaku sekiranya penyebab bau mulut anda adalah bawang, terutama bawang merah, bawang merah, atau bawang putih mentah. Sering kali, hanya menggosok gigi tidak akan mengeluarkan bau bawang dari nafas anda. Bagaimana untuk menghilangkan bau bawang?

Mengapa bau bawang sukar dikeluarkan dari mulut?

Bawang putih dan anggota keluarga tumbuhan allium yang lain (bawang, daun bawang, bawang) menghasilkan cysteine ​​sulfoxide yang memberikan rasa dan bau yang berbeza. Sebatian sulfat ini sangat serupa dengan sebatian yang dihasilkan oleh bakteria anaerob yang menyebabkan bau mulut.

Sebatian yang menyebabkan nafas berbau bawang adalah allil metil sulfida (AMS). AMS adalah gas yang diserap ke dalam darah semasa memproses bawang di dalam badan. Dari darah, gas kemudian dipindahkan ke paru-paru di mana ia kemudian dihembuskan.

Sebahagian daripada AMS ini bahkan dikeluarkan dari pori-pori kulit. Inilah sebabnya mengapa nafas bawang putih sangat sukar untuk dihilangkan. Tidak kira seberapa banyak anda membersihkan dan menyikat mulut, bau bawang akan tetap berada di udara ketika anda menghembus nafas dari paru-paru anda.

Cara menghilangkan bau bawang

Untuk menghilangkan bau mulut setelah makan bawang, anda boleh makan makanan berikut.

1. Epal

Epal segar mengandungi enzim yang mempunyai bahan seperti deodoran semula jadi. Oleh itu, ia dapat bertindak melawan bau bawang yang dihasilkan oleh sistein sulfoksida dalam bawang. Kehadiran enzim ini dapat dilihat dari perubahan warna epal yang bertukar menjadi coklat ketika dikupas. Anda disarankan untuk makan epal segera setelah makan bawang atau makanan yang mengandungi bawang untuk mencegah atau meneutralkan bau bawang.

2. Susu

Minum segelas susu selepas atau semasa makan makanan yang mengandungi bawang dapat menghilangkan bau bawang. Kajian tahun 2010 dari Ohio State University mendapati bahawa minuman berlemak tinggi, seperti susu, dapat membantu mengurangkan bau bawang putih dan juga menutup bau bawang putih semasa makan. Kedua-dua susu biasa dan rendah lemak dapat mengurangkan sulfur dalam bawang putih yang menjadi penyebab bau yang kuat. Tetapi dari keduanya, susu yang mempunyai kadar lemak yang tinggi akan mendapat hasil yang terbaik, kerana lemak berkesan meneutralkan bau.

3. Pasli dan pudina

Beberapa ramuan segar seperti pasli dan pudina mengandungi minyak kuat yang dapat membantu menghembus nafas berbau. Menurut Sally Cram, DDS, jurucakap untuk Persatuan Pergigian Amerika, tumbuhan boleh bertindak sebagai ubat kumur untuk menutup bau. Tambahan, mereka meninggalkan bau yang menyenangkan. Walaupun hasilnya hanya akan dilihat beberapa minit setelah memakannya, tetapi ini lebih baik daripada tidak ada.

4. Bayam

Bayam mengandungi polifenol yang sama dengan epal, yang dapat memecah sebatian sulfat yang terdapat dalam bawang. Bahagian yang terbaik adalah bahawa bawang putih dan bayam ketika dimasak bersama mempunyai rasa yang hebat, jadi anda tidak boleh mengatakan tidak pada hidangan ini.

5. Lemon

Lemon berfungsi sebagai deodoran semula jadi untuk bau bawang putih di mulut anda, kerana lemon mempunyai sifat antibakteria. Setelah memakan bawang putih, anda boleh memasukkan sebiji lemon ke dalam mulut anda dan anda juga boleh menggunakannya untuk mencuci tangan untuk menghilangkan bau bawang di tangan anda.

6. Biji kopi

Kopi mempunyai rasa kuat yang dihasilkan oleh biji kopi. Serbuk biji kopi ini mempunyai rasa dan refleks bau yang sedikit lebih kuat untuk menghilangkan bau dari bawang. Anda boleh mengunyah biji kopi sebentar untuk membiarkan bau bawang keluar dari mulut anda.

7. Teh hijau

Teh hijau bukan sahaja baik untuk kesihatan, tetapi enzim dan antioksidan yang ada di dalamnya dapat membantu menghilangkan bau bawang yang kuat di mulut. Anda boleh minum teh hijau sebaik sahaja memakan bawang atau bahkan boleh meminumnya semasa makan makanan yang mengandungi bawang.

Harap maklum bahawa pelbagai makanan di atas dapat menghilangkan bau hanya untuk sementara waktu. Sebenarnya, cara terbaik untuk menghilangkan bau bawang adalah dengan berhenti memakannya, ini adalah satu-satunya cara untuk menghilangkan bau mulut. Sekiranya menjauhkan bawang dari diet anda bukanlah pilihan yang baik, maka pelbagai cara di atas boleh anda lakukan. Namun, harap maklum bahawa, walaupun anda telah meneutralkan sebatian bawang di mulut anda, sebatian sulfat masih dikeluarkan dari paru-paru anda, sehingga bau nafas anda akan kembali lagi.