Kesihatan

4 Komplikasi Pasca Operasi yang Mungkin: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Pembedahan kadang-kadang merupakan prosedur perubatan yang dianggap menakutkan oleh beberapa orang, jika anda merasa gugup sebelum prosedur pembedahan, ini adalah perkara biasa. Untuk mengatasi tekanan atau kegelisahan sebelum pembedahan, aktiflah bertanya beberapa perkara mengenai pembedahan yang akan anda jalani kepada pakar bedah sebelum tiba masanya untuk memasuki bilik operasi termasuk komplikasi selepas pembedahan. Sebelum bertanya kepada doktor secara langsung, terdapat pelbagai komplikasi selepas pembedahan yang dapat anda ketahui dalam artikel ini.

Apa komplikasi selepas pembedahan yang boleh berlaku?

1. Sakit kerana sayatan pada kulit

Kesakitan selepas pembedahan adalah perkara biasa dan biasa. Beberapa langkah dapat diambil untuk meminimumkan atau melegakannya, tetapi rasa sakit pasca operasi mungkin bertambah buruk ketika disertai dengan gejala lain, yang mungkin merupakan komplikasi pasca operasi yang memerlukan perhatian perubatan.

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak yang menjalani pembedahan juga merasakan kesakitan yang sama, dan mereka biasanya akan meluahkan rasa sakit mereka dengan kata-kata seperti sakit. Penyebab kesakitan biasanya berasal dari sayatan pada kulit yang merangsang saraf untuk menghantar isyarat kesakitan ke otak. Semasa badan mula sembuh, rasa sakit akan berkurang dan akhirnya hilang sepenuhnya. Tempoh kesakitan selepas operasi boleh bergantung kepada beberapa faktor seperti keadaan kesihatan seseorang, kehadiran penyakit lain, dan tabiat merokok.

Untuk mengatasi kesakitan selepas pembedahan, doktor biasanya memberi ubat untuk melegakannya. Beberapa jenis ubat-ubatan yang dapat menghilangkan rasa sakit, antara lain, asetaminofen, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen dan naproxen.

Ramai orang tidak mahu mengambil ubat penahan sakit yang diresepkan oleh doktor dengan alasan takut ketagihan. Sebenarnya ketagihan ubat penahan sakit sangat jarang berlaku. Kadang-kadang tidak mengambil ubat penahan sakit yang berbahaya.

Kesakitan yang teruk kadang-kadang menyukarkan seseorang untuk menarik nafas dalam-dalam dan meningkatkan risiko radang paru-paru. Kesakitan juga boleh menyukarkan seseorang untuk melakukan tugas harian, seperti berjalan, makan dan tidur. Walaupun pemakanan dan rehat yang cukup diperlukan dalam mempercepat proses penyembuhan luka akibat pembedahan.

2. Kesan sampingan anestetik yang boleh menyebabkan mual dan muntah

Apa yang berlaku sekiranya pakar perubatan tidak menemui penawarnya? Sudah tentu, kita akan mendengar jeritan kesakitan dari pesakit di belakang pintu bilik perubatan. Dalam bidang perubatan, anestesia disebut anestesia, yang bermaksud 'tanpa sensasi'.

Tujuan anestesia adalah untuk mematikan bahagian tubuh tertentu atau bahkan membuat anda tidak sedarkan diri (tertidur). Dengan menggunakan ubat bius, doktor secara bebas dapat melakukan prosedur perubatan yang melibatkan alat tajam dan bahagian badan tanpa mencederakan anda.

Anestetik boleh menyebabkan kesan sampingan yang membuat anda tidak selesa seperti mual, muntah, gatal, pening, lebam, kesukaran membuang air kecil, berasa sejuk dan menggigil. Biasanya kesan ini tidak bertahan lama. Selain kesan sampingan, komplikasi selepas pembedahan kerana anestetik ini mungkin berlaku. Berikut adalah beberapa perkara buruk, walaupun jarang berlaku, yang mungkin berlaku kepada anda:

  • Reaksi alergi terhadap anestetik.
  • Kerosakan saraf kekal.
  • Pneumonia.
  • Buta.
  • Mati.

Risiko kesan sampingan dan komplikasi bergantung pada jenis anestetik yang digunakan, usia, keadaan kesihatan anda, dan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap ubat tersebut. Risiko akan lebih tinggi jika anda mempunyai gaya hidup yang tidak sihat (merokok, minum alkohol dan dadah), dan mempunyai berat badan berlebihan.

Untuk mengelakkan ini berlaku, adalah baik untuk mengikuti semua prosedur yang disyorkan oleh doktor anda sebelum menjalani anestesia seperti corak pengambilan. Doktor anda mungkin meminta anda berhenti makan selepas jam 12 malam. Penggunaan ubat-ubatan herba atau vitamin harus dihentikan sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum tindakan perubatan dilakukan.

3. Jangkitan akibat luka pembedahan yang boleh menyebabkan kesakitan

Jangkitan adalah pencerobohan tubuh oleh patogen atau mikroorganisma yang mampu menyebabkan penyakit. Jangkitan pasca operasi adalah jangkitan dari luka yang diperoleh setelah pembedahan. Boleh berlaku antara 30 hari selepas pembedahan, biasanya berlaku antara 5 hingga 10 hari selepas pembedahan. Jangkitan luka pembedahan ini boleh berlaku pada luka tertutup atau luka terbuka. Jangkitan boleh berlaku pada tisu dangkal (dekat dengan kulit) atau pada tisu yang lebih dalam. Dalam kes yang serius, jangkitan pasca operasi boleh mempengaruhi organ.

Jangkitan pada luka pembedahan memerlukan perhatian khusus oleh pegawai perubatan secara langsung kerana jangkitan boleh menjadi sangat berbahaya jika merebak dan mempengaruhi organ vital. Berikut adalah gejala jangkitan luka pembedahan:

  • Terdapat nanah, darah atau cecair yang keluar dari luka pembedahan
  • Terdapat rasa sakit, bengkak, kemerahan, kehangatan dan demam
  • Luka pembedahan yang tidak sembuh atau kering

Sekiranya luka pembedahan anda mempunyai simptom di atas, anda harus segera berjumpa doktor yang merawat anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keadaan dan keperluan anda.

Luka pembedahan yang dijangkiti memerlukan penilaian dan prosedur jahitan pembedahan dapat dilakukan untuk membersihkan kawasan luka. Rawatan yang paling penting untuk jangkitan luka pembedahan adalah memastikan jangkitan telah dibersihkan, kemudian diberi rawatan antibiotik dengan suntikan, minum atau secara topikal.

4. Pembekuan saluran darah berlaku

Biasanya wanita lebih kerap mengalami pembekuan pada saluran darah sebagai komplikasi selepas pembedahan, terutama di kaki, selepas bersalin secara caesar. Satu kajian menyimpulkan bahawa bahagian caesar dikaitkan dengan peningkatan risiko tromboemboli vena (VTE) atau pembekuan darah dalam peredaran darah di urat.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal CHEST, mendapati bahawa bahagian C mempunyai risiko VTE empat kali lebih besar daripada kelahiran normal. C-section adalah faktor peningkatan tromboemboli vena (VTE) setelah bersalin dan pembekuan darah ini berlaku dari 1,000 bahagian caesar (bahagian C). Wanita hamil lebih mudah terkena VTE kerana pelbagai faktor, termasuk stasis vena dan trauma yang berkaitan dengan kelahiran anak.

Tempoh selepas melahirkan, wanita yang melahirkan dengan pembedahan caesar lebih berisiko menderita pembekuan darah (pembekuan) daripada proses kelahiran normal. Bersalin caesar memerlukan masa pemulihan yang lebih lama daripada kelahiran normal.