Pemakanan

Kelebihan Keju Feta; Dari Kesihatan Usus ke Tulang

Terdapat banyak jenis keju di dunia ini. Setiap keju pastinya mempunyai ciri yang berbeza, termasuk rasa, tekstur, warna, dan lain-lain. Salah satu jenis keju yang mungkin sudah anda ketahui ialah keju feta. Mungkin anda pernah menjumpai keju jenis ini di pasar raya. Keju Feta mempunyai warna dan tekstur yang berbeza daripada keju biasa. Apa itu keju feta dan apa kelebihan keju feta?

Apa itu keju feta?

Keju Feta adalah keju yang berasal dari Yunani. Berbeza dengan keju biasa, keju ini dibuat dari susu kambing atau kambing, bukan dari susu lembu. Domba dan kambing ini dibiakkan khas di kawasan padang rumput tempatan. Oleh itu, domba dan kambing menghasilkan susu dengan ciri-ciri unik untuk dijadikan keju. Feta cheese mempunyai ciri-ciri berwarna putih, mempunyai tekstur yang sedikit kenyal dan boleh hancur ketika dipotong, dan mempunyai rasa yang enak berkrim semasa di mulut.

Manfaat kesihatan dari keju feta

Kerana dibuat dari susu, keju pastinya mempunyai banyak nutrien penting untuk tubuh. Beberapa nutrien yang terkandung dalam keju feta adalah kalsium, vitamin B2, vitamin B12, vitamin B6, fosfor, selenium, dan zink. Bukan itu sahaja, keju ini juga mengandungi lebih sedikit lemak dan kalori daripada keju lain, seperti keju cheddar atau parmesan.

Kerana mengandungi banyak nutrien penting, tidak hairanlah keju feta menawarkan banyak faedah untuk kesihatan anda. Beberapa kelebihan keju feta adalah:

1. Menyokong kesihatan tulang

Keju feta mengandungi kalsium, fosforus dan protein sehingga dapat menyokong kesihatan tulang anda. Kalsium dan protein dapat membantu mengekalkan kepadatan tulang, sementara fosforus adalah salah satu mineral tulang yang paling penting.

Keju feta mengandungi lebih banyak kalsium daripada keju lain, seperti mozzarella, ricotta, dan keju kotej. Ini kerana susu domba dan kambing (dari mana keju feta berasal) mengandungi lebih banyak kalsium daripada susu lembu. Jadi, pengambilan keju feta dapat membantu anda memenuhi keperluan kalsium harian anda.

2. Membantu menjaga kesihatan usus

Keju Feta dibuat dengan menambahkan bakteria asid laktik ke dalam susu domba atau kambing sehingga mengandungi probiotik yang baik untuk kesihatan usus anda. Probiotik adalah bakteria baik yang hidup di dalam usus.

Keju Feta mengandungi probiotik dengan pelbagai jenis Lactobacillus plantarum . Bakteria baik ini dapat melindungi saluran pencernaan dari bakteria jahat yang menyebabkan penyakit, seperti E. coli dan Salmonella. Bukan hanya itu, bakteria baik dalam usus juga terbukti dapat membantu meningkatkan imuniti.

3. Membantu memperbaiki komposisi badan

Keju yang terbuat dari susu domba mengandungi asid linoleik konjugasi atau asid linoleik konjugasi (CLA) yang lebih tinggi daripada keju yang terbuat dari susu lembu atau kambing. CLA ternyata mempunyai banyak faedah untuk tubuh. CLA dapat membantu meningkatkan komposisi badan, dengan mengurangkan jisim lemak dan meningkatkan jisim badan tanpa lemak. Bukan hanya itu, CLA juga dapat membantu mengurangkan risiko diabetes.

Tetapi berhati-hatilah, keju feta tinggi sodium

Dalam proses membuat keju feta, dadih susu kambing atau domba ditambah dengan garam. Semasa penyimpanan, keju feta juga direndam dalam air garam. Oleh itu, jangan terkejut jika keju feta mengandungi natrium tinggi yang berasal dari garam. Satu ons (28 gram) keju feta mengandungi 312 mg sodium.

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit ginjal, dan diabetes, anda mungkin perlu mengehadkan atau menghindari pengambilan keju feta. Orang yang menghidap penyakit ini disarankan untuk membatasi pengambilan natrium tidak melebihi 1500 mg sehari.