Kesihatan wanita

Rawatan radang serviks (serviks), apa yang perlu dilakukan?

Keradangan rahim biasanya dicirikan oleh munculnya lendir putih atau kelabu dari vagina. Bukan itu sahaja, kesakitan akibat kecederaan pada rahim juga sering dirasakan oleh wanita yang mengalami keadaan ini. Kedengarannya menakutkan kerana masalah ini menjadikan rahim wanita menjadi jengkel, bengkak, dan bahkan bernanah. Sebenarnya, bolehkah radang serviks ini dirawat, dan jenis rawatan apa yang boleh dilakukan?

Adakah radang serviks dapat disembuhkan?

Serviks atau serviks terletak di bahagian paling bawah rahim, yang bersentuhan langsung dengan vagina. Melalui serviks inilah tempat darah haid mengalir, sehingga keluar dari faraj.

Sama seperti pelbagai tisu lain di dalam badan, serviks juga boleh meradang. Itulah sebabnya, keadaan ini dikenali sebagai serviks, alias radang serviks.

Sebelum menjalani rawatan keradangan serviks, perlu memastikan terlebih dahulu bahawa gejala yang anda rasakan memang disebabkan oleh penyakit ini. Gejala keradangan serviks biasanya merangkumi:

  • Pendarahan yang tidak normal dari faraj
  • Sakit faraj
  • Kelabu keputihan dan disertai dengan bau
  • Sakit semasa persetubuhan dan pendarahan selepas
  • Sakit di bahagian belakang dan perut

Rawatan yang diberikan kemudian untuk memulihkan keradangan serviks juga bergantung pada penyebab awal. Memang, bukan hanya satu, tetapi ada pelbagai perkara yang boleh menyebabkan radang serviks.

Jangkitan adalah salah satu penyebab utama serviks, yang biasanya menular melalui aktiviti seksual. Namun, dalam beberapa kes, ujian jangkitan ternyata negatif. Ini bermaksud bahawa keradangan serviks disebabkan oleh keadaan lain.

Contohnya, alahan, ketidakseimbangan hormon, vaginosis bakteria, atau menjalani rawatan barah, yang memberi kesan kepada kejadian keradangan serviks. Berita baiknya, walaupun terdengar sangat mengerikan bagi wanita, tetapi radang serviks sebenarnya dapat disembuhkan.

Kuncinya adalah mencari rawatan yang tepat untuk memulihkan keradangan serviks ini.

Apakah rawatan untuk keradangan serviks?

Sebelum bertekad untuk merawat keradangan serviks, doktor akan membuat diagnosis penyakit ini terlebih dahulu. Beberapa pemeriksaan fizikal yang boleh dilakukan seperti ujian pelvis dan pap smear.

Semasa pemeriksaan pelvis, doktor akan memeriksa keseluruhan organ pelvis untuk memeriksa tanda-tanda kecederaan atau jangkitan. Semasa pap smear, doktor akan mengambil sampel kecil sel di serviks dan membawanya ke makmal untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Sekiranya hasilnya positif, doktor akan memberikan rawatan untuk radang serviks mengikut penyebabnya. Di samping itu, pelbagai faktor yang berkaitan dengan keadaan kesihatan keseluruhan, keparahan gejala, dan tahap keradangan, juga menentukan rawatannya.

Memberi antibiotik adalah rawatan yang paling biasa untuk radang serviks jika disebabkan oleh jangkitan. Contohnya, untuk penyakit kelamin seperti klamidia, gonorea, dan jangkitan bakteria.

Sementara untuk herpes, ubat antivirus biasanya diberikan untuk mempercepat penyembuhan serviks. Satu lagi untuk rawatan keradangan serviks yang disebabkan oleh penggunaan produk tertentu.

Contohnya, alergi terhadap tampon atau pil perancang, anda biasanya dinasihatkan untuk berhenti menggunakan produk ini. Pada hakikatnya, rawatan serviks hanya dapat dilakukan setelah diuji positif dan penyebab awal diketahui.

Penting untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin, kerana serviks dapat berlanjutan selama bertahun-tahun. Secara automatik, anda akan selalu merasa tidak selesa kerana simptomnya, malah mengganggu kenikmatan hubungan seksual dengan pasangan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found