Pemakanan

Jangan Buang! Inilah kelebihan makan kulit tembikai

Selepas memakan buahnya, anda mesti membuang kulit tembikai. Makan, tunggu sebentar! Kulit tembikai juga boleh dimakan, anda tahu! Bahkan kulit tembikai mempunyai faedah yang tidak kurang pentingnya daripada daging.

Manfaat kulit tembikai untuk kesihatan

Bahagian semangka yang paling enak tentu saja adalah daging atau buah merah.

Selain menimbulkan sensasi kesegaran, manfaat semangka terletak pada kandungan vitamin dan mineral yang diperlukan dalam tubuh seperti vitamin A, vitamin C, kalium dan magnesium.

Sebaliknya, kulit tembikai yang sering dibuang juga mempunyai kelebihan yang tidak kurang hebatnya. Setiap 3 sentimeter kulit tembikai mengandungi 1.8 kalori.

Walaupun anda tidak mendapat sejumlah besar makronutrien, kulit semangka dapat menyediakan dua persen dari keperluan vitamin C harian anda dan satu persen vitamin B6 yang diperlukan oleh tubuh anda setiap hari.

Jadi, kulit tembikai sangat baik untuk kulit dan imuniti anda. Apa faedah lain?

1. Meningkatkan libido

Kulit tembikai bukanlah viagra atau tonik semula jadi. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa kulit semangka dapat membantu lelaki menangani disfungsi ereksi ringan hingga sederhana.

Ini memberi kesan pada prestasi anda di tempat tidur yang lebih terjaga dan tahan lama.

Citrulline adalah asid amino yang unik untuk semangka dan lebih banyak terdapat pada kulit daripada pada buah. Kandungan citrulline adalah apa yang dapat melebarkan saluran darah dan meningkatkan libido, seperti bagaimana ubat kuat berfungsi.

Untuk mendapatkan kebaikan kulit tembikai, cubalah memakannya bersama jus lemon atau dengan taburkan serbuk cili di atas kulit tembikai. Kedua-dua ramuan ini juga baik untuk kesihatan jantung anda.

2. Meningkatkan kecergasan semasa bersenam

Kajian dari Universidad Politectica de Cartagena di Sepanyol menguji faedah semangka pada kesakitan otot selepas bersenam. Peserta kemudian diminta untuk memilih antara jus tembikai semula jadi, jus tembikai yang diperkaya citrulline, atau jus plasebo untuk dimakan satu jam sebelum bersenam.

Jus tembikai semula jadi dan diperkaya dengan citrulline tambahan mempunyai kesan perubahan pada degupan jantung dan penurunan kesakitan otot.

Ini kerana kandungan sitrulin tembikai secara keseluruhan dapat membantu meningkatkan aliran glukosa pada otot rangka. Oleh itu, tahap keletihan otot dan tekanan atlet cenderung menurun.

Cuba makan kulit buah tembikai sebelum bersenam agar anda lebih bertenaga dan cergas. Atau, jadikan kulit semangka menjadi acar seperti ketika anda membuat timun acar.

3. Membantu menurunkan tekanan darah

Sekiranya anda menghidap darah tinggi, cubalah makan tembikai termasuk kulitnya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen ekstrak tembikai dapat membantu mengawal tekanan darah pada orang dewasa yang gemuk.

Kandungan citrulline pada kulit tembikai dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan sehingga tekanan darah menjadi lebih stabil.

Tembikai juga berpotensi sebagai ubat diuretik, alias ubat yang sering diresepkan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Jadi, bagaimana memakannya? Sangat mudah, hanya beku irisan tembikai bersama kulit buah tembikai sebelum meminumnya untuk mendapatkan faedah menurunkan tekanan darah serta sensasi kesegaran ketika cuaca panas.

4. Prostat yang sihat

Tembikai adalah sumber likopena yang baik, bahkan lebih tinggi daripada tomato atau sayur-sayuran lain. Lycopene adalah antioksidan yang dapat membantu menjaga kesihatan kulit, jantung, dan mencegah barah prostat.

Doktor dari The University of Illinois di Chicago telah mengkaji kesan pemberian lycopene pada pesakit yang ingin menjalani prostatektomi selama tiga minggu sebelum pembedahan.

Hasilnya membuktikan pengurangan kerosakan tisu prostat yang ketara. Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan hubungan antara likopena dalam tembikai dan pencegahan barah prostat.