Urologi

Pengekalan adalah nama lain untuk edema, ini adalah sebab yang perlu diperhatikan

Kira-kira 70% tubuh manusia terdiri daripada air. Walau bagaimanapun, sediaan cecair ini akan diganti secara berterusan agar tidak terkumpul secara berlebihan di dalam badan. Oleh itu, apabila badan gagal mengeluarkan cecair yang berlebihan, penahanan berlaku. Retensi adalah gangguan yang boleh berlaku secara tiba-tiba atau berkembang secara perlahan dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya tidak dirawat dengan segera dengan rawatan yang tepat, retensi boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius.

Pengekalan adalah masalah cecair badan

Pengekalan adalah keadaan lebihan cecair atau bahan tertentu yang harus dikeluarkan oleh badan. Pengekalan cecair dan pengekalan kencing adalah dua keadaan yang paling biasa dialami oleh banyak orang.

Pengekalan cecair

Pengekalan air berlaku apabila lebihan cecair menumpuk di dalam badan. Keadaan ini juga dikenali sebagai edema. Penumpukan cecair adalah perkara biasa pada sistem peredaran darah atau pada tisu dan rongga badan.

Ini boleh menyebabkan pembengkakan di tangan, kaki, pergelangan kaki, dan muka. Penumpukan cairan juga dapat meningkatkan berat air dan menyebabkan kulit anda berkerut seperti ketika anda terlalu lama merendam air.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan keadaan ini, antaranya termasuk:

 • Berdiri atau duduk terlalu lama
 • Kitaran haid dan perubahan hormon
 • Mengambil terlalu banyak garam / natrium
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti kemoterapi, ubat penahan sakit, ubat tekanan darah, dan antidepresan
 • Keadaan tertentu, seperti kegagalan jantung, trombosis urat dalam, dan kehamilan

Pengekalan kencing

Pengekalan kencing adalah gangguan pundi kencing yang menyukarkan anda membuang air kecil. Pengekalan kencing dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

 • pengekalan kencing akut, berlaku secara tiba-tiba dalam masa yang singkat. Simptom yang paling biasa adalah kesukaran membuang air kecil walaupun anda mempunyai keinginan untuk membuang air kecil. Hasilnya adalah kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian bawah perut.
 • Pengekalan kencing kronik. Pengekalan kencing kronik berlaku dalam jangka masa yang panjang. Keadaan ini berlaku ketika anda perlu membuang air kecil, tetapi pundi kencing anda tidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Akibatnya, orang dengan keadaan ini sering mengalami kencing yang tidak lengkap. Orang biasa sering menafsirkannya sebagai anyang-anyangan. Anda mungkin merasa seperti kencing sepanjang masa walaupun baru sahaja melakukannya.

Pengekalan kencing boleh disebabkan oleh banyak perkara. Salah satu yang paling biasa adalah kerana penyumbatan uretra, alias saluran kencing.

Penyumbatan ini boleh terjadi akibat kelenjar prostat yang membesar, uretra yang ketat, kehadiran badan asing di saluran kencing, atau keradangan uretra yang teruk. Gangguan sistem saraf di saluran kencing dan penggunaan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan pengekalan kencing.

Bagaimana menangani keadaan ini?

Dalam kebanyakan kes, rawatan penahanan cecair lebih mudah daripada penahanan air kencing. Sebabnya, keadaan ini dapat diatasi dengan rawatan di rumah yang sederhana. Beberapa rawatan di rumah yang boleh dilakukan untuk merawat penahan cecair adalah:

 • Elakkan makanan dengan kandungan garam yang tinggi kerana garam dapat mengikat air di dalam badan.
 • Makan makanan yang mengandungi vitamin B6 seperti beras perang dan daging merah.
 • Makan makanan yang tinggi kalium seperti pisang dan tomato.
 • Ambil ubat diuretik (pil air). Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini. Tidak semua orang dengan pengekalan cecair memerlukan ubat diuretik.

Sementara dalam hal retensi kencing, beberapa pilihan rawatan yang biasa digunakan oleh doktor untuk retensi adalah:

 • Ubat-ubatan tertentu. Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan tertentu bergantung kepada penyebab pengekalan kencing itu sendiri. Rujuk doktor sebelum anda mengambil ubat ini.
 • Kateterisasi pundi kencing. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan tiub kecil dan nipis ke saluran kencing. Jadi, air kencing anda dapat keluar dengan mudah. Kateterisasi adalah prosedur terpantas dan termudah untuk merawat pengekalan kencing.
 • Penempatan stent. Stent, atau tiub kecil, boleh dimasukkan ke dalam saluran kencing untuk memudahkan air kencing keluar dari badan. Tudung boleh dipasang sementara atau selamanya untuk memastikan uretra anda terbuka.
 • Operasi. Sekiranya pelbagai kaedah yang disebutkan di atas tidak menghilangkan gejala, pembedahan mungkin merupakan pilihan terbaik. Pakar urologi boleh melakukan prosedur transurenthal, uretrotomi, atau laparoskopi.

Komplikasi yang perlu diperhatikan

Sama ada retensi cecair atau retensi kencing, kedua-duanya boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat.

Pengekalan cecair

Pengekalan cecair boleh menjadi gejala kegagalan jantung dan kegagalan buah pinggang. Dalam kedua penyakit, penumpukan cecair dapat menumpuk di berbagai organ, termasuk paru-paru (edema paru). Apabila keadaan ini berlaku, maka anda akan merasa sesak nafas. Dalam kes kegagalan buah pinggang, tekanan darah juga dapat meningkat.

Pengekalan kencing

Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku akibat pengekalan kencing adalah:

 • Jangkitan saluran kencing. Jangkitan saluran kencing atau UTI adalah jangkitan yang berlaku apabila bakteria terdapat di saluran kencing. Pengekalan air kencing menyebabkan aliran air kencing menjadi tidak normal, sehingga bakteria dapat menjangkiti saluran kencing anda.
 • Kerosakan buah pinggang. Pada sesetengah orang, pengekalan kencing menyebabkan air kencing mengalir ke belakang ke buah pinggang. Nah, aliran balik ini, yang disebut refluks, boleh merosakkan atau mencederakan buah pinggang penderita.
 • Kerosakan pundi kencing. Otot-otot pada otot-otot di sekitar pundi kencing boleh menjadi rosak secara kekal dan kehilangan keupayaannya untuk berkontraksi kerana tekanan yang berlebihan.